Η Renault παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της να μετατρέψει το εργοστάσιο αυτοκινήτων Flins σε κέντρο ανακύκλωσης και έρευνας, με στόχο το αρνητικό ισοζύγιο CO2 έως το 2030. Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται στον δήμο Aubergenville στα προάστια του Παρισιού, και σήμερα παράγει το αμιγώς ηλεκτρικό Renault Zoe, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει μέχρι το 2024, όταν και θα ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του εργοστασίου.

Το σχέδιό της γαλλικής εταιρίας ονομάζεται Re-Factory και περιγράφεται ως τον πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο κυκλικής οικονομίας αφιερωμένο στην κινητικότητα. Η Renault ανακοίνωσε ότι στην συγκεκριμένη εγκατάσταση θα απασχολήσει περισσότερα από 3.000 άτομα μέχρι το 2030, με την μετατροπή/ανανέωση του εργοστασίου να γίνεται σταδιακά μεταξύ 2021 και 2024.

Το σχέδιο Re-Factory περιλαμβάνει ένα μεγάλο δίκτυο διαφορετικών συνεργατών και θα δομηθεί γύρω από τέσσερα κέντρα δραστηριοτήτων: το Re-Trofit, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την ανακαίνιση μεταχειρισμένων οχημάτων και τη μετατροπή οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε χρήση άλλων πηγών ενέργειας με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Το δεύτερο είναι το Re-Energy, το οποίο θα αναπτύσσει την δυναμική που προκύπτει από μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα. Τρίτο είναι το Re-Cycle, το οποίο θα ενσωματώσει το αυξανόμενο μερίδιο της εταιρείας ανακυκλωμένων ή επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, και τέλος το Re-Start, το οποίο θα αναπτύσσει βιομηχανική τεχνογνωσία και θα επιταχύνει την έρευνα και την καινοτομία στην κυκλική οικονομία.