Η συγχώνευση της FCA με την PSA αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και σύμφωνα με επίσημο έγγραφο 714 σελίδων της Stellantis, όπως θα ονομαστεί η νέα εταιρία, που θα γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, η PSA είναι αυτή που εξαγόρασε την FCA από λογιστικής άποψης.

Συγκεκριμένα στην πρώτη παράγραφο της σελίδας 24 αναφέρεται:

Η συγχώνευση θα λογιστικοποιηθεί με τη χρήση της μεθόδου απόκτησης λογιστικής σύμφωνα με το IFRS 3, Συνενώσεις Επιχειρήσεων (“IFRS 3”), η οποία απαιτεί την ταυτοποίηση του αγοραστή και του αποκτώμενου για λογιστικούς σκοπούς. Με βάση την αξιολόγηση των δεικτών βάσει του IFRS 3 και την εξέταση όλων των σχετικών γεγονότων και περιστάσεων, η διοίκηση της FCA και της PSA διαπίστωσε ότι η PSA είναι ο αποκτών για λογιστικούς σκοπούς και ως εκ τούτου, η συγχώνευση λογίζεται ως αντίστροφη απόκτηση.

Κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί και γιατί στο διοικητικό συμβούλιο της Stelantis τα έξι μέλη προέρχονται από την PSA και τα υπόλοιπα πέντε από την FCA και την Exor. Πρόεδρος της Stellantis θα είναι ο ο John Elkann, πρόεδρος της FCA, ενώ CEO θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της PSA, Carlos Tavares. Η εταιρεία θα έχει έδρα στην Ολλανδία, ενώ θα εισαχθεί στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Μιλάνο και του Παρισιού.

Τι σημαίνει αυτό για την FCA; Είναι δύσκολο να πούμε επί της παρούσης, αλλά ήδη υπάρχουν δηλώσεις στελεχών της PSA που αναφέρουν πως θα μειωθεί ο αριθμός των μοντέλων, θα καταργηθούν ορισμένες μάρκες, θα μειωθούν οι πλατφόρμες αλλά και τα εργοστάσια του νέου ομίλου. Φήμες θέλουν πως θα καταργηθεί η Chrysler αλλά και η Lancia, η οποία εδώ και χρόνια πουλά μόνο το Ypsilon στην ιταλική αγορά.