Η Tesla εντόπισε έναν νέο υπάλληλό της να έχει “ανεβάσει” παράνομα σε cloud υπηρεσία (Dropbox) περίπου 26.000 εμπιστευτικά αρχεία της, κατά την πρώτη εβδομάδα που εργάστηκε για λογαριασμό της.

Πρόκειται για τον μηχανικό λογισμικού Alex Khatilov που προσλήφθηκε από την Tesla στις 28 Δεκεμβρίου του 2020 και η ομάδα ασφαλείας της Tesla εντόπισε την κλοπή των αρχείων του λογισμικού WARP Drive, στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Το συγκεκριμένο λογισμικό η Tesla το χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, για να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αγορά, την κατασκευή και το στοκ των αυτοκινήτων της,

Η Tesla απέλυσε τον Khatilov και κατέθεσε μήνυση εναντίον του, κατηγορώντας τον για κλοπή περίπου 26.000 εμπιστευτικών της αρχείων. Στη μήνυσή της η Tesla αναφέρει πως ο Khatilov, μέσα σε διάστημα 3 ημερών από την πρόσληψή του έκλεψε χιλιάδες εμπορικά σενάρια υπολογιστών που χρειάστηκαν χρόνια για να αναπτυχθούν από την Tesla και τα μετέφερε στο προσωπικό του Dropbox.

Ο Khatilov ισχυρίστηκε ότι είχε μεταβιβάσει μόνο μερικά προσωπικά διοικητικά έγγραφα, με την Tesla να συμπληρώσει πως ο πρώην υπάλληλός της προσπάθησε να διαγράψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Επίσης ο Khatilov ισχυρίστηκε πως τα αρχεία κατέληξαν στο Dropbox του κατά λάθος όταν προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα αντίγραφο ασφαλείας ενός φακέλου στον υπολογιστή του.

Η Tesla υποστηρίζει πως τα αρχεία που έκλεψε ο Khatilov αντιπροσώπευαν “200 ανθρωποέτη εργασίας”, ήταν εξαιρετικά πολύτιμα τόσο για την εταιρεία όσο και για τους ανταγωνιστές της, καθώς θα μπορούσαν να παρέχουν “έναν χάρτη πορείας για την αντιγραφή της καινοτομίας της Tesla.”

Σύμφωνα με την Tesla, η ομάδα που εργαζόταν ο Khatilov είναι από τους ελάχιστους υπαλλήλους της Tesla, 40 στους 50.000, που είχαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία.