Κυβερνοεπίθεση ransomware στον μεγαλύτερο αγωγό καυσίμων των ΗΠΑ

Σχετικά άρθρα

Η Colonial Pipeline, η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών καυσίμων στις ΗΠΑ, έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης ransomware με αποτέλεσμα να κλείσει όλο το δίκτυό της.

Η εταιρεία μεταφέρει ημερησίως 2,5 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης, ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης, καυσίμου αεριωθούμενων και άλλων εξευγενισμένων προϊόντων από τα διυλιστήρια της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ, σε πελάτες της, στις ανατολικές και νότιες αμερικανικές πολιτείες, μέσω αγωγών μήκους 5.500 μιλίων (8.850 χλμ.) και είναι υπεύθυνη για την μεταφορά του 45% της τροφοδοσίας καυσίμου στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Επιπλέον μεταφέρει 900.000 βαρέλια ημερησίως στη Νέα Υόρκη, ενώ εξυπηρετεί μερικά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της Ατλάντα (Hartsfield Jackson Airport) που θεωρείται ως το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη διακίνηση επιβατών, παγκοσμίως.

Η Colonial Pipeline είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών για εξευγενισμένα προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που μεταφέρει περισσότερα από 380 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου καθημερινά στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Η Colonial έκλεισε τα συστήματά της για να περιορίσει την απειλή, μόλις έμαθε για την επίθεση την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Αυτή η ενέργεια σταμάτησε προσωρινά τις λειτουργίες και επηρέασε ορισμένα από τα συστήματα πληροφορικής της, δήλωσε η εταιρεία.

Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να κλειδώνει τα συστήματα, κρυπτογραφώντας δεδομένα, με τους χάκερς να ζητούν λύτρα σε κρυπτονομίσματα για να ανακτηθεί η πρόσβαση. Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στις 7 Μαΐου, η εταιρεία Colonial Pipeline έμαθε ότι ήταν θύμα κυβερνοεπίθεσης, Έχουμε παύσει τη λειτουργία σε μερικά από τα συστήματά μας προληπτικά για να περιορίσουμε την απειλή, η οποία έχει διακόψει προσωρινά όλες τις λειτουργίες των αγωγών και έχει επηρεάζει ορισμένα από τα συστήματα πληροφορικής μας,

ανακοίνωσε η Colonial Pipeline που λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών που εκτείνεται από τα διυλιστήρια στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού γύρω από το Χιούστον του Τέξας, μέχρι τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ο όμιλος αναφέρει ότι προσέλαβε μια κορυφαία εταιρεία κυβερνοασφάλειας για να επιλύσει το πρόβλημα και ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας για τη φύση και την έκταση του συμβάντος αυτού.

Επικοινωνήσαμε με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Επί του παρόντος, ο κύριος στόχος μας είναι η ασφαλής και αποτελεσματική αποκατάσταση των υπηρεσιών μας για να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία. Εργαζόμαστε επιμελώς να λύσουμε το πρόβλημα και να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση,

επισημαίνει η Colonial Pipeline.

Αρκετές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής πειρατείας του SolarWinds, μιας εταιρείας διαχείρισης δικτύων πληροφορικής, που έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες δίκτυα υπολογιστών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ευθύνεται για αυτό, γεγονός που οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και στην απέλαση διπλωματών.

Η Colonial Pipeline ανακοίνωσε χθες πως εξακολουθούσε να καταγράφει τις συνέπειες από την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της αλλά και να εργάζεται για την αποκατάστασή της, ενώ δεν έδωσε κάποια ημερομηνία για την επανέναρξη της λειτουργίας της.

Βρισκόμαστε στη διαδικασία επαναφοράς της υπηρεσίας σε άλλους πλευρικούς αγωγούς και θα επαναφέρουμε το πλήρες σύστημά μας online μόνο όταν πιστεύουμε ότι είναι ασφαλές να το κάνουμε και σε πλήρη συμμόρφωση με την έγκριση όλων των ομοσπονδιακών κανονισμών,

ανέφερε η εταιρία σε σημερινή ανακοίνωσή της, με τους ειδικούς στις τιμές λιανικής των καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης και της Ένωσης Αμερικανών Αυτοκινητιστών, να πιστεύουν πως μία διακοπή λειτουργίας του αγωγού που θα διαρκούσε για αρκετές ημέρες, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ροή των καυσίμων που διακινούνται σε περιφερειακό επίπεδο, ειδικότερα στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...

Η κινεζική Chery συζητά με την Ιταλία για εργοστάσιο

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery στο πλαίσιο των προσπαθειών της πρώτης να προσελκύσει μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, εκτός της...
Autoblog.gr