Η γήρανση των ελαστικών είναι ένα από σημαντικά ζητήματα για την οδηγική ασφάλεια

Σχετικά άρθρα

Τα ελαστικά αποτελούν τα μοναδικά σημεία του οχήματος που βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το δρόμο, έχοντας έτσι άκρως σημαντικό ρόλο στην ασφάλειά των επιβατών κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η πραγματική ηλικία των ελαστικών αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση.

Η γήρανση και κατ’ επέκταση η ανάγκη για αλλαγή των ελαστικών αποτελούν σημαντικά ζητήματα, που προκαλούν ερωτήματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αντιφατικά συμπεράσματα, τα οποία περισσότερο μπερδεύουν παρά κατατοπίζουν. Οι Βρετανοί, για παράδειγμα, αλλάζουν τα ελαστικά τους μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Έτσι σύμφωνα με έρευνα του Yougov τρεις στους πέντε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων (60%) τα αλλάζουν όταν η χρήση του είναι ακατάλληλη. Ωστόσο ένας στους πέντε αλλάζει ελαστικά κάθε 2-3 χρόνια (21%), ενώ το 5% αλλάζει τα ελαστικά του μία φορά το χρόνο ή περισσότερο. Μια σημαντική μειοψηφία (13%) δηλώνει ότι δεν γνωρίζει κάθε πότε τα αλλάζει.

Από την άλλη, οι Γερμανοί αλλάζουν πιο τακτικά τα ελαστικά τους. Ένας στους πέντε (20%) λέει ότι τα αλλάζει μία φορά τον χρόνο ή περισσότερο, ενώ μια σημαντική μερίδα οδηγών κάνει χρήση και των χειμερινών ελαστικών λόγων των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Το 26% δηλώνει ότι αλλάζει τα ελαστικά κάθε 2-3 χρόνια, ενώ ένα κομμάτι ιδιοκτητών αυτοκινήτων δεν γνωρίζει κάθε πότε τα αλλάζει αγγίζει το 12%.

Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλάξουν τα ελαστικά τους όταν κάτι δεν τους αρέσει. Το ίδιο κάνουν και οι Αυστραλοί (41%). Επίσης, το 32% των Αμερικανών και το 34% των Αυστραλών αλλάζουν τα ελαστικά τους κάθε 2-3 χρόνια.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πότε ένα ελαστικό αρχίζει να μην είναι ασφαλές. Σημειώνεται ότι η γήρανση των ελαστικών αρχίζει μόλις αυτά τοποθετηθούν, εξαιτίας της παρουσίας συμπιεσμένου αέρα εντός του ελαστικού. Σε περίπτωση αποθήκευσής τους, ένας χρόνος στην αποθήκη αντιστοιχεί σε 3 εβδομάδες χρήσης στο δρόμο.

Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στη γήρανση ενός ελαστικού παίζουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η έκθεση στον ήλιο ή το κλίμα σε περιοχές που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι η κακή αποθήκευση, η χαμηλή πίεση και οι άσχημες συνθήκες χρήσης και συντήρησης αλλοιώνουν πολλά στοιχεία και παραμέτρους του ελαστικού.

Τέλος, ακόμη και αν τα ελαστικά δεν έχουν φτάσει στο όριο φθοράς, σύμφωνα με τη, η μέγιστη διάρκεια ζωής των ελαστικών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους. Εφόσον περάσουν τα 5 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής, συνίσταται συχνός έλεγχος της κατάστασης των ελαστικών, ενώ η πίεσή τους είναι χρήσιμο να ελέγχεται κάθε μήνα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...
Autoblog.gr