Η Volkswagen Αμερικής ήρθε σε διακανονισμό να πληρώσει 42 εκατ. δολάρια στους ιδιοκτήτες 1,35 εκατ. αυτοκινήτων της που εξοπλίζονται με τους ελαττωματικούς αερόσακους της Takata.

Επτά ακόμη μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν έρθει σε διακανονισμούς, συνολικής αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, για τον ίδιο λόγο. Η Honda θα πληρώσει 605 εκατ. δολάρια, η Ford 299,1 εκατ. δολάρια, η BMW 131 εκατ. δολάρια και η Nissan 98 εκατ. δολάρια.

Δικηγόροι ιδιοκτητών αυτοκινήτων της Mercedes, της GM και της FCA δήλωσαν πως θα προσπαθήσουν και αυτές οι εταιρίες να έρθουν σε διακανονισμό, έτσι ώστε “οι πελάτες τους να διασφαλιστεί πως θα λάβουν την ανακούφιση που τους αξίζει”.

Οι αποζημιώσεις καλύπτουν έξοδα ενοικίασης αυτοκινήτων, χαμένα ημερομίσθια, δαπάνες φροντίδας παιδιών και επισκευές αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το 35% των αυτοκινήτων της Volkswagen και της Audi που εξοπλίζονται με τους ελαττωματικούς αερόσακους της Takata στις ΗΠΑ και έχουν ανακληθεί, δεν έχουν επισκευαστεί έως τώρα.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακληθεί περισσότερα από 110 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως που διαθέτουν τους προβληματικούς αερόσακους της Takata, οι οποίοι μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να παρουσιάσουν αστοχία και να ανατιναχθούν.

Εξαιτίας αυτών, έχει επιβεβαιωθεί πως 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 19 εξ’αυτών στις ΗΠΑ, ενώ περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί.