Η παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη στην αγορά σε νέα αυτοκίνητα, κάτι που έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, κατά τον περασμένο Νοέμβριο, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 3.726 ευρώ.

Ένας επιπλέον λόγος που έχουν αυξηθεί οι τιμές των μεταχειρισμένων είναι η πανδημία, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε ιδιόκτητα αυτοκίνητα ώστε να αποφύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αγορά κινείται σύμφωνα με τους κανόνες της και σε εποχές με μεγάλη ζήτηση και χαμηλή προσφορά, είναι λογικό οι τιμές να ανεβαίνουν.

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές των αυτοκινήτων με κινητήρα βενζίνης και με ηλεκτροκινητήρα έχουν αυξηθεί κατά 9%, με τα diesel αυτοκίνητα να κοστίζουν 8% επιπλέον, ενώ τα υβριδικά 5%. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως τα αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο έχουν δει την αξία τους να υποχωρεί κατά 20% σε σχέση με το 2020.

2Διάβασε ακόμη

Ford: Τα νέα αυτοκίνητα θα είναι ακόμη ακριβότερα

Οι τιμές των μεσαίου μεγέθους αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 14%, των μικρών κατά 12%, των συμπαγών και των μεγάλων κατά 11%, με τα πολυτελή μοντέλα να κοστίζουν 10% επιπλέον από ό,τι στο παρελθόν. Οι τιμές των SUV και των σπορ αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατά 8%. Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ηλικίας 3-5 ετών είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται κατά 10%, αυτά των 5-10 ετών κατά 11% και αυτά των 10-20 ετών κατά 12%.

3Διάβασε επίσης

Η μέση τιμή των αυτοκινήτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 63% από το 2002

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη Γηραιά Ήπειρο αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, με την μέση τιμή να αυξάνεται από τα 20.764 ευρώ στα 22.841 ευρώ.