Τον περασμένο καλοκαίρι η Tesla έκανε γνωστές τις προθέσεις της να κατασκευάσει ένα ανθρωποειδές μεταλλικό ρομπότ, που θα εκτελεί “ανιαρά, επαναλαμβανόμενα ή επικίνδυνα καθήκοντα”.

1

Το ρομπότ έχει γίνει γνωστό ως Tesla Bot και ο Elon Musk, μιλώντας στο podcast του Lex Fridman, υποστήριξε πως ρομπότ με κωδική ονομασία Optimus Subprime, δεν θα είναι απλά ένας ρομποτικός βιομηχανικός εργάτης αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

Συγκεκριμένα είπε πως το Tesla Bot θα έχει ικανότητες που θα το καθιστούν ιδανικό για να συντροφεύει ανθρώπους, με τρόπο ανάλογο με αυτόν των ρομπότ που είχαν μαζί τους οι πρωταγωνιστές των πρώτων ταινιών του Star Wars, των θρυλικών πλέον R2D2 και C3PO. Όπως είπε:

Το ρομπότ σχεδιάστηκε βέβαια για να είναι φιλικό προς τον άνθρωπο και έχει σκοπό να τον εξυπηρετήσει, βγάζοντας τον από τον κόπο επικίνδυνων, επαναλαμβανόμενων και βαρετών εργασιών. Η αρχική μας εστίαση είναι απλώς να το κάνουμε χρήσιμο.

Ωστόσο οι δυνατότητές του θα είναι ατελείωτες και θα μπορεί να είναι ένας πολύ καλό σύντροφος. Το ρομπότ θα αναπτύσσει μια προσωπικότητα που με την πάροδο του χρόνου θα είναι μοναδική. Η προσωπικότητα αυτή θα εξελίσσεται για να είναι συμβατή με αυτή του ιδιοκτήτη. Δεν θα είναι όλα τα ρομπότ ίδια.

Tο ρομπότ θα μπορεί να αλληλοεπιδρά με τον κάτοχο του και κάποιες φορές να διαφωνούν μεταξύ τους κάποιες άλλες να κάνει το ρομπότ κάποια χαζά πράγματα, στοιχεία όμως που είναι αυτά που θα το κάνουν αξιαγάπητο και θα προκαλέσει συναισθηματικό δέσιμο με αυτόν που ζει μαζί του. Θα μπορούσε να γίνει ένας απίστευτος φίλος όπως το R2D2 ή το C3PO.

Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε το Tesla Bot θα είναι έτοιμο, με τον Musk να πιστεύει πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ετοιμάσει ένα “αξιοπρεπές” πρωτότυπο για να το παρουσιάσουν στο κοινό.