Χρυσόψαρα έμαθαν να οδηγούν

Σχετικά άρθρα

Τα χρυσόψαρα μπορεί να κατηγορούνται ότι διαθέτουν εξαιρετικά αδύναμη μνήμη, όμως όπως αποδεικνύεται είναι εξαιρετικά ικανά όντα αφού μπορούν να μάθουν να οδηγούν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν στον Ισραήλ κατασκεύασαν μια πλατφόρμα με ρόδες πάνω στην οποία τοποθέτησαν ένα ενυδρείο. Η πλατφόρμα διέθετε τεχνολογία παρόμοια με αυτή των αυτόνομων αυτοκινήτων όπως συστήματα πλοήγησης με λέιζερ, αισθητήρα LiDAR, κάμερες, ηλεκτρικούς κινητήρες, και ανιχνευτή κίνησης που παρακολουθούσε τη θέση του ψαριού.

Οι ερευνητές επέλεξαν 6 χρυσόψαρα στα οποία έκαναν δέκα μαθήματα οδήγησης. Όταν το κάθε χρυσόψαρο κολυμπούσε προς ένα από τα τέσσερα τοιχώματα, το ενυδρείο κινούταν προς την ίδια κατεύθυνση.

Καθένα από τα έξι πειραματόζωα τοποθετήθηκε μόνο στο ενυδρείο, απέναντι από το οποίο βρισκόταν μια ροζ κάρτα. Αν το ψάρι κολυμπούσε προς τη σωστή κατεύθυνση και έφτανε στην κάρτα, ανταμειβόταν για την προσπάθειά του με λίγη τροφή.

Στην αρχή τα χρυσόψαρα όπως ήταν αναμενόμενο δεν καταλάβαιναν τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουν. Όμως γρήγορα προσαρμόστηκαν και αντιλήφθηκαν ότι η δική τους κίνηση είναι αυτή που κινεί και το όχημα πάνω στο οποίο βρισκόταν το ενυδρείο.

Όπως διαπιστώθηκε μάλιστα, κάποια από τα χρυσόψαρα ήταν πιο ικανά στην οδήγηση από τα υπόλοιπα. Τα ψάρια είχαν μάλιστα μάθει να αναγνωρίζουν τη ροζ κάρτα ακόμα και όταν η θέση της άλλαζε ή όταν υπήρχαν στον χώρο κάρτες διαφορετικών χρωμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πείραμα τους οδήγησε σε δύο συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι η ικανότητα πλοήγησης είναι γενική και όχι ειδική σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, ενώ το δεύτερο είναι πως τα χρυσόψαρα έχουν τη γνωσιακή ικανότητα να μάθουν περίπλοκες δραστηριότητες σε περιβάλλοντα εντελώς διαφορετικά από αυτά στα οποία έχουν εξελιχθεί.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ενδιαφέροντα δεδομένα για τις ικανότητες των ζώων στην πλοήγηση και το γεγονός ότι κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο ένα μικρό ψαράκι, δείχνει ότι η φύση έχει προικίσει με σημαντικές ικανότητες, ακόμη και τα είδη που το επίπεδο νοημοσύνης είναι ή φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...

Η κινεζική Chery συζητά με την Ιταλία για εργοστάσιο

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery στο πλαίσιο των προσπαθειών της πρώτης να προσελκύσει μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, εκτός της...
Autoblog.gr