Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε πάλι την δυνατότητα στη πολιτεία της Καλιφόρνια να ορίζει τα δικά της πρότυπα εκπομπών καυσαερίων των αυτοκινήτων, αίροντας την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), η Καλιφόρνια μπορεί να θεσπίσει αυστηρότερα όρια εκπομπών για τα αυτοκίνητα που ταξινομούνται σε αυτή, σε σύγκριση με τα ομοσπονδιακά πρότυπα και ήδη τουλάχιστον 15 άλλες Πολιτείες, αλλά και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν υπογράψει τα πρότυπα εκπομπών της Καλιφόρνια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής του την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Οι μεταφορές αποτελούν το 29% του συνόλου των εκπομπών των ΗΠΑ, με τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά να αντιπροσωπεύουν το 58% των εκπομπών αυτών και το 17% των συνολικών εκπομπών CO2 στις ΗΠΑ.

Τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών της Καλιφόρνια έχουν βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στην πολιτεία και διασφαλίζουν ότι το Λος Άντζελες και άλλες πόλεις δεν καλύπτονται πλέον από αιθαλομίχλη.

Σε μια δημόσια ακρόαση πέρυσι, ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνια Rob Bonta χαρακτήρισε τα πρότυπα εκπομπών της πολιτείας κρίσιμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, την προστασία της δημόσιας υγείας και την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας.