Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα νέα πρότυπα οικονομίας καυσίμων που θα ισχύουν το 2026, με τα αυτοκίνητα να πρέπει να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 49 mpg (4,8 λίτρα/100 χλμ).

1

Η EPA πρόσθεσε πως θα ανακοινώσει μέσα στους επόμενους μήνες νέα πρότυπα για τα μοντέλα του 2027 και λόγω των νέων προτύπων κατανάλωσης, δεν θα παραχθούν 2,5 δισ. μετρικοί τόνοι εκπομπών CO2 στη ατμόσφαιρα, με την κατανάλωση βενζίνης να μειώνεται κατά 220 δισ. γαλόνια, κόστους 192 δισ. δολαρίων.

2Διάβασε ακόμη

ΗΠΑ: Υπερδιπλασίασε τα πρόστιμα σε όσες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν πιάνουν τα πρότυπα κατανάλωσης

Για να πιάσουν τα νέα πρότυπα κατανάλωσης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να πουλήσουν περισσότερα υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα, έναντι εκείνων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να θέλει έως το 2030, τα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων να αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου των νέων πωλήσεων. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο στόχος δεν αφορά μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά, αλλά και τα plug-in υβριδικά και τα αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου.

3

Η NHTSA εκτιμά πως σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, οι ιδιοκτήτες θα εξοικονομήσουν περίπου 1.400 δολάρια από την αγορά βενζίνης κατά τη διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου.

Ο τομέας των μεταφορών είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 29% των συνολικών εκπομπών, με τα ελαφρά οχήματα να αντιπροσωπεύουν το 58% των εκπομπών που προέρχεται από τον τομέα των μεταφορών.