Αθώος ο Elon Musk για την εξαγορά της SolarCity

Σχετικά άρθρα

Ο Elon Musk κέρδισε το δικαστήριο στην αντιδικία του με τους μετόχους της Tesla, για την εξαγορά της SolarCity το 2016. Η δίκη αφορούσε τον ρόλο του Musk στην εξαγορά της SolarCity, με μετόχους της Tesla να είχαν προχωρήσει σε μήνυση κατά όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Η SolarCity ιδρύθηκε το 2006 από τους Peter και Lyndon Rive, ξαδέρφια του Musk, με το αφεντικό της Tesla να ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της SolarCity, με μερίδιο περίπου 22%, ενώ ήταν και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της SolarCity.

Η Maye Musk, η μητέρα του Elon Musk είναι δίδυμη αδελφή με την Kaye που είναι μητέρα των αδελφών Rive. Τα παιδιά μεγάλωσαν μαζί στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής.

Το 2016, η Tesla προχώρησε στην εξαγορά της SolarCity έναντι του ποσού των 2,6 δισ. δολαρίων. Σε αυτό το πλαίσιο, μέτοχοι κατήγγειλαν τον Musk και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πως ενορχήστρωσαν και δρομολόγησαν σκοπίμως την εξαγορά, ζημιώνοντας σημαντικά τους ίδιους, με την εξαγορά να γίνεται από τον Musk για να αποφύγει την πτώχευση η SolarCity.

Οι μέτοχοι ισχυρίζονταν παράλληλα πως η εξαγορά οδήγησε σε αθέμιτο πλουτισμό της οικογένειας του Musk, μέλη της οποίας ήταν ανάμεσα στους μεγαλύτερους μετόχους. Οι μέτοχοι υποστήριζαν πως ο Elon Musk και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δεν αποκάλυψαν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες της συμφωνίας και παραβίασαν τους κανόνες εμπιστευτικότητας της εταιρείας.

Το 2020, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που εμπλέκονταν στην υπόθεση κατέληξαν σε συμβιβασμό με τους μετόχους της Tesla, έναντι 60 εκατ. δολαρίων, χωρίς όμως να παραδεχτούν τα αδικήματα. Ο Musk ήταν ο μόνος που επέλεξε να δώσει τη μάχη στο δικαστήριο, αφού υποστήριξε πως “αυτοεξαιρέθηκε” από τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία και δεν έλαβε μέρος σε αυτές.

Οι μέτοχοι κατηγόρησαν τον Musk πως ότι αγόρασε την SolarCity σε μια περίοδο που η Tesla βρισκόταν σε δεινή οικονομική θέση και διεκδίκησαν αποζημίωση ύψους 13 δισ. δολαρίων.

Δικαστήριο του Ντελαγουέρ στις ΗΠΑ έκρινε χθες πως ο Musk δεν αποκόμισε αδικαιολόγητο προσωπικό κέρδος όταν καθοδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Tesla να προχωρήσει στην εξαγορά. Η SolarCity απασχολούσε πάνω από 15.000 υπαλλήλους το 2015, ωστόσο ένα χρόνο μετά την εξαγορά της, μείωσε το προσωπικό της κατά 22%. Έκτοτε η εταιρία ενσωματώθηκε πλήρως στην Tesla Energy, που είχε κέρδη 801 εκατ. δολάρια το 2021.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Tesla κατέβαλε ένα δίκαιο αντίτιμο, η SolarCity άξιζε το λιγότερο όσα πλήρωσε η Tesla και η εξαγορά απεδείχθη εξαιρετικά επωφελής για την εταιρία.

Ο Elon αδιαμφισβήτητα ενεπλάκη στην διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας με τρόπους που δεν θα έπρεπε, αλλά ευτυχώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Tesla διασφάλισε σε κάθε περίπτωση ένα δίκαιο τίμημα,

δήλωσε ο δικαστής Joseph Slights III του δικαστηρίου του Ντελαγουέρ.

Οι μέτοχοι της Tesla μπορούν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση και σύμφωνα με δικηγόρο τους εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους.

ΠηγήBloomberg

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Tesla Model 3 Performance με 510 άλογα

Η Tesla παρουσίασε σήμερα την γρήγορη έκδοση του ανανεωμένου Model 3, το Model 3 Performance. Είναι το ισχυρότερο Model 3 που έχει κατασκευάσει η...