Μετά από χρόνια αναμονής και φήμες, η Mazda αναβιώνει επιτέλους τον περιστροφικό κινητήρα. Το MX-30 R-EV θα κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του στην έκθεση αυτοκινήτου των Βρυξελλών, στις 13 Ιανουαρίου του 2023, με το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο να φέρει κινητήρα Wankel, ως range extender.

Το μοντέλο ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά η ιαπωνική εταιρία καθυστέρησε το λανσάρισμα του. Ο περιστροφικός κινητήρας θα λειτουργεί με σταθερή ταχύτητα και θα χρησιμεύει ως γεννήτρια για την επαναφόρτιση της μπαταρίας.

Ο περιστροφικός κινητήρας παραμένει μέρος της στρατηγικής ηλεκτροδότησης της Mazda ως γεννήτρια, με την εταιρία να θέλει να χρησιμοποιεί τους περιστροφικούς κινητήρες ως range extender μέχρι να αυξηθούν οι υποδομές φόρτισης αλλά και να γίνει ευρεία εφαρμογή των καυσίμων υδρογόνου.

Το MX-30 διαθέτει μια μικρή μπαταρία για τα σημερινά δεδομένα, καθώς η χωρητικότητα της είναι στις 35,5 kWh, με την ωφέλιμη να είναι στις 30 kWh, και με πραγματική αυτονομία σχεδόν στα 190 χλμ. είναι πολύ περιορισμένη η χρήση του.