Στη προσπάθεια των Αρχών της Αυστρίας να θέσουν υπό έλεγχο παράνομους αυτοσχέδιους αγώνες στους δρόμους και σε άλλες περιπτώσεις ακραίας ταχύτητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως τα αυτοκίνητα των οδηγών που είναι ένοχοι για ακραία ταχύτητα και που συμμετέχουν σε αυτοσχέδιους αγώνας ταχύτητας (κόντρες), θα κατάσχονται και θα δημοπρατούνται.

Με τη κίνηση αυτή η κυβέρνηση της Αυστρίας θέλει να αποθαρρύνει τους λεγόμενους “boy racers” (αυτούς που οδηγούν γρήγορα και επιθετικά με βελτιωμένα αυτοκίνητα) απειλώντας τους με την κατάσχεση του πολύτιμού οχήματός τους.

Ενώ οι περισσότεροι οδηγοί πιθανόν να μην δουν ποτέ μια τέτοια περίπτωση, εντούτοις τα περιστατικά αυτά προκαλούν θανάτους, κάποιες φορές και αθώων περαστικών.

Η σχεδιαζόμενη αλλαγή στη νομοθεσία, που ανακοινώθηκε από τον κυβερνώντα συνασπισμό των συντηρητικών και των Πρασίνων, έχει στόχο να αυστηροποιήσει τους κανόνες της Αυστρίας και να τους φέρει πιο κοντά σε αυτούς άλλων χωρών, όπως στη γειτονική Γερμανία και την Ελβετία.

Για τις ταχύτητες για τις οποίες μιλάμε εδώ, κανείς δεν έχει πλήρως τον έλεγχο του οχήματός του. Το αυτοκίνητο γίνεται ένα ανεξέλεγκτο όπλο και κίνδυνος για απολύτως αθώους ανθρώπους,

δήλωσε η υπουργός Μεταφορών Leonore Gewessler από τους Πρασίνους, σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας το σχέδιο αυτό.

Ειδικότερα, οι αρχές θα προχωρούν σε κατάσχεση οχήματος για δύο εβδομάδες όποιου οδηγεί με 60 χλμ/ώρα πάνω από το όριο ταχύτητας στις πόλεις, που συνήθως είναι τα 50 χλμ/ώρα, ή με 70 χλμ/ώρα πάνω από το όριο σε άλλες περιοχές, όπου το όριο ταχύτητας είναι μέχρι και τα 130 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης.

Εάν επαναλάβουν την παράβαση ή εάν είναι για πρώτη φορά παραβάτες που οδηγούν με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα, με πάνω από 80 χλμ/ώρα υψηλότερα από το όριο μέσα στην πόλη ή με πάνω από 90 χλμ/ώρα υψηλότερα από το όριο σε άλλες περιοχές, τότε το αυτοκίνητό τους θα κατάσχεται οριστικά και συνήθως θα δημοπρατείται, σύμφωνα με τη Γκεβέσλερ.

Το νεότερο αυτό σχέδιο έρχεται να προστεθεί στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη χρονιά και αύξησαν το διάστημα για το οποίο οι οδηγοί χάνουν την άδειά τους σε περιπτώσεις μεγάλης και ακραίας ταχύτητας.

Όποιος δεν έχει πλέον αυτοκίνητο, δεν μπορεί πλέον να τρέξει. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο το μήνυμα αυτό είναι τόσο πετυχημένο σε άλλες χώρες –γιατί χτυπά εκεί όπου πονάει και προστατεύει τον γενικό πληθυσμό,

δήλωσε η Γκεβέσλερ, προσθέτοντας ότι ενώ τα μέτρα είναι σκληρά, είναι απαραίτητα.