Η Saudi Aramco, η δημόσια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας, υπέγραψε επιστολή προθέσεων προκειμένου να γίνει δυνητικός μέτοχος μειοψηφίας στη κοινοπραξία της Renault και της Geely, που θα προμηθεύει βενζινοκινητήρες και υβριδική τεχνολογία στις μάρκες των ιδίων καθώς και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η κοινοπραξία θα απασχολήσει 19.000 άτομα σε 17 εργοστάσια κινητήρων και τρεις κόμβους έρευνας και ανάπτυξης, ανέφεραν οι εταιρείες, προσθέτοντας ότι αναμένουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία και να λανσάρουν τη νέα εταιρεία το 2023. Η νέα εταιρεία θα έχει έδρα στο Λονδίνο, με τις Renault και Geely να κατέχουν η καθεμία το 40% και η Aramco το 20%. Η εταιρία αναμένει έσοδα 30 δισ. ευρώ παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Η Renault και η Geely δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η νέα κοινοπραξία τους, εκτός από τις ίδιες, θα προμηθεύει με κινητήρες εσωτερικής καύσης και υβριδικά κινητήρια σύνολα (τόσο υβριδικά, όσο και plug-in υβριδικά) στη Nissan, στη Mitsubishi, στη Dacia, στη Volvo, στη Lynk & Co. και στη Proton. Η κοινοπραξία θα έχει την ικανότητα να κατασκευάζει ετησίως περίπου 5 εκατομμύρια κινητήρες εσωτερικής καύσης, υβριδικούς κινητήρες, plug-in υβριδικούς κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων.

Αυτή η επιστολή προθέσεων αντιπροσωπεύει ένα νέο ορόσημο στη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας για τις τεχνολογίες μεταφορών και παρουσιάζει μια πλατφόρμα για την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης της Aramco στην καινοτομία κινητήρων.

Η προγραμματισμένη συνεργασία μας με την Geely και τη Renault θα υποστηρίξει την ανάπτυξη κινητήρων σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία και θα ευθυγραμμιστεί με τις ευρύτερες προσπάθειές μας στις παγκόσμιες δραστηριότητές μας,

δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Aramco, Mohammed Y. Al Qahtani. Από τη μεριά του, ο Luca de Meo, CEO της Renault πρόσθεσε:

Αυτή η συνεργασία με την Aramco θα ανεβάσει την κοινή μας εταιρεία κινητήρων μαζί με τον όμιλο Geely στο επόμενο επίπεδο και θα της δώσει ένα προβάδισμα στον αγώνα για την τεχνολογία κινητήρων εσωτερικής καύσης εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών.

Η είσοδος της Aramco φέρνει στο τραπέζι μοναδική τεχνογνωσία που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πρωτοποριακών καινοτομιών στους τομείς των συνθετικών καυσίμων και των τεχνολογιών υδρογόνου.

Ο Daniel Li, CEO του Geely Holding Group είπε:

Καλωσορίζουμε την Aramco να συμμετέχει μαζί μας στη δημιουργία μιας παγκοσμίως κορυφαίας εταιρείας βιώσιμων συστημάτων μετάδοσης κίνησης. Η προτεινόμενη επένδυση από την Aramco αντιπροσωπεύει την αναγνώριση από τους παγκόσμιους ηγέτες της βιομηχανίας στις μελλοντικές επιχειρηματικές προοπτικές και το όραμα της εταιρίας για πρωτοποριακά χαμηλών και χωρίς άνθρακα καύσιμα, όπως η μεθανόλη και το υδρογόνο.