VW: Περιττός θόρυβος τα συνθετικά καύσιμα, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι παλιά τεχνολογία

Σχετικά άρθρα

O Thomas Schafer, CEO της Volkswagen, μίλησε για το ηλεκτρικό μέλλον της εταιρίας του, λέγοντας πως η έκδοση παραγωγής του ID.2 που θα κυκλοφορήσει το 2025 θα κοστίζει λιγότερο από 25.000 ευρώ, ενώ μέσα στη διετία 2026-2027 η VW θα προσφέρει ένα μικρότερο ηλεκτρικό μοντέλο με κόστος κάτω των 20.000 ευρώ.

Το 2024 οι πωλήσεις του e-up! θα ολοκληρωθούν, επειδή η ηλεκτρονική αρχιτεκτονική δεν μπορεί να πληροί τους αυστηρούς κανονισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ο Schafer ρωτήθηκε και για τα συνθετικά καύσιμα, με τη δήλωση του να προκαλεί μάλλον έκπληξη, ειδικά όταν η Porsche έχει επενδύσει σε αυτά. Στην ερώτηση για το ποια είναι η γνώμη του σχετικά με την απόφαση να εξαιρεθούν τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από την απαγόρευση πωλήσεων τους, από το 2035 και έπειτα, εάν καταναλώνουν συνθετικά καύσιμα, ο Schafer είπε:

Η όλη συζήτηση γύρω από τα συνθετικά καύσιμα είναι απλώς περιττός θόρυβος καθώς η εποχή των κινητήρων εσωτερικής καύσης θα έχει λήξει ούτως ή άλλως στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Γιατί να ξοδέψεις μια περιουσία σε παλιά τεχνολογία, όπως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με καύσιμο, που δεν προσφέρει πραγματικά κανένα όφελος;

Συμπλήρωσε πως η Volkswagen αναμένεται το 80% των ετήσιων πωλήσεων της έως το 2030 να αποτελούνται από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ στόχος της γερμανικής εταιρίας είναι να έχει μετατραπεί σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό brand στην Ευρώπη έως το 2033.

Σε ότι αφορά τα συνθετικά καύσιμα, αναλυτές αμφιβάλλουν πως αυτά θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και μόνο το 2% των αυτοκινήτων της ΕΕ θα μπορούν να καταναλώνουν τέτοια το 2035.

Πολλοί υποστηρίζουν πως το κόστος των συνθετικών καυσίμων είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την ευρεία χρήση τους. Σήμερα η παραγωγή τους κοστίζει μεταξύ 3 και 6 ευρώ το λίτρο και αναλυτές εκτιμούν πως η τιμή τους στο μέλλον θα παραμείνει περίπου 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της βενζίνης.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Gerrit Marx, CEO της Iveco, ο οποίος αποκάλεσε την τεχνολογία των συνθετικών καυσίμων ως “σαμπάνια της πρόωσης” που έχει νόημα μόνο για μια μικρή ομάδα πλούσιων που θα ήθελαν να οδηγήσουν τα πολυτελή και με επιδόσεις σπορ αυτοκίνητα τους με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αν έχεις μια Ferrari ή εάν οδηγείς την Porsche Turbo σου μία φορά το Σαββατοκύριακο, δεν θα σε ενδιαφέρει αν ένα λίτρο κοστίζει 5 ή 8 ευρώ, αλλά αυτό δεν είναι καύσιμο για το μέλλον,

είπε ο Marx, που πιστεύει ότι η ώθηση στα συνθετικά καύσιμα και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μετατρέψει την Ευρώπη σε Κούβα, εννοώντας πως θα βλέπουμε στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου παλιά αυτοκίνητα επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορούν να προβούν στην αγορά νέων. Τέλος είπε πως η μετάβαση στα συνθετικά καύσιμα δεν θα βοηθήσει να απογαλακτιστεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα που προμηθεύεται από τη Μέση Ανατολή.

Μαντέψτε ποιος θέλει να γίνει ο νούμερο ένα κατασκευαστής συνθετικών καυσίμων, η Σαουδική Αραβία. Απλώς αντικαθιστούμε τη μια πηγή με την άλλη, αλλά από την ίδια περιοχή.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Ε.Ε προχωρά σε αλλαγές στο Euro 7

Οι χώρες της ΕΕ συζητούν ένα συμβιβαστικό προσχέδιο για τους νέους κανονισμούς εκπομπών Euro 7 σε οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που μειώνει τα...

Ποιο ελαστικό τεσσάρων εποχών είναι το καλύτερο;

Ο Jonathan Benson του Tyre Reviews μας δείχνει ένα ακόμη συγκριτικό ελαστικών, που συγκρίνει 10 ελαστικά τεσσάρων εποχών, τα Michelin CrossClimate 2, Goodyear Vector...

Για πρώτη φορά, το μερίδιο των ηλεκτρικών άγγιξε το 21% στην Ευρώπη

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν σημαντικά (+17,9%), φτάνοντας συνολικά τις 7,1 εκατομμύρια μονάδες,...