Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως απήγγειλε κατηγορίες στον 35χρονο Weibao Wang, πρώην μηχανικός λογισμικού στην Apple από το 2016 έως το 2018, για κλοπή τεχνολογίας αυτόνομης τεχνολογίας για λογαριασμό μιας κινεζικής εταιρείας.

Ο Wang που έχει διαφύγει στη Κίνα, είχε πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων στις οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μόνο 2.700 από τους 135.000 υπαλλήλους της Apple.

Τέσσερις μήνες πριν παραιτηθεί από τη δουλειά του στην Apple, το 2017, ο Wang δέχτηκε μια θέση εργασίας στην αμερικανική θυγατρική μιας ανώνυμης κινεζικής εταιρείας που ανέπτυσσε τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του στην Καλιφόρνια στις 27 Ιουνίου 2018, όπου βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Wang κατάφερε να διαφύγει από τις ΗΠΑ όταν επιβιβάστηκε σε πτήση με προορισμό την Γκουανγκζού της Κίνας από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας Ismail Ramsey δήλωσε ότι ο Wang βρίσκεται στην Κίνα. Αν οι κινεζικές αρχές τον εξέδιδαν στις ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης δέκα ετών για κάθε κατηγορία.

Οι κατηγορίες κατά του Wang έρχονται μετά την παραδοχή της ενοχής ενός άλλου υπαλλήλου της Apple στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ για παρόμοια κλοπή που αφορούσε εμπορικά μυστικά στο τμήμα αυτοκινήτων της Apple. Ένας άλλος υπάλληλος κινεζικής καταγωγής αντιμετώπιζε επίσης ομοσπονδιακές κατηγορίες για την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών το 2019.