Η αμιγώς ηλεκτρική Porsche Macan σε δοκιμές επιδόσεων και αποδοτικότητας

Σχετικά άρθρα

Η Porsche συνεχίζει τις δοκιμές των πρωτοτύπων της αμιγώς ηλεκτρικής Macan σε εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα δοκιμών, προετοιμάζοντας τη νέα γενιά του SUV της. Η νέα Macan θα είναι το πρώτο μοντέλο της Porsche που θα βασίζεται στη νέα Premium Platform Electric (PPE) αρχιτεκτονική.

Η Porsche δίνει μεγάλη σημασία στις δοκιμές υπό πραγματικές συνθήκες χρησιμοποιώντας καμουφλαρισμένα πρωτότυπα. Ταυτόχρονα, οι προσομοιώσεις τόσο σε εικονική πραγματικότητα όσο και στην αεροδυναμική σήραγγα παρέχουν όλο και πιο ακριβή αποτελέσματα αποκτώντας ολοένα σημαντικότερο ρόλο στις δοκιμές, με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να είναι Cd 0,25.

Σε δηλώσεις του, ο Jorg Kerner, αντιπρόεδρος της γκάμας της Macan, τόνισε:

Όταν σχεδιάζουμε ένα νέο μοντέλο, αυτό που προέχει είναι η δυναμική και η ακρίβεια οδήγησης. Αυτό σημαίνει Porsche. Είναι στο DNA μας. Αλλά εξίσου σημαντική είναι και η αποδοτικότητα και το design.
σ
Η πρόκληση για μας ήταν να διαφυλάξουμε την ταυτότητα της επιτυχημένης σειράς μοντέλων Macan ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις αεροδυναμικής για να διασφαλίσουμε υψηλή αποδοτικότητα και, άρα, μεγάλη αυτονομία.

Ήταν, επομένως, σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των επικεφαλής των δύο ομάδων κατά τα στάδια ανάπτυξης στο τμήμα σχεδιασμού, αλλά και κατά τις δοκιμές αεροδυναμικής στην υπερσύγχρονη αεροδυναμική σήραγγα της Porsche.

Από την πλευρά του, ο Peter Varga, διευθυντής εξωτερικού σχεδιασμού στο τμήμα Style Porsche, πρόσθεσε:

Η αναζήτηση της χρυσής τομής μεταξύ της σχεδιαστικής φιλοσοφίας μας και των προδιαγραφών που μας δόθηκαν από τους μηχανικούς αεροδυναμικής ήταν σίγουρα πρόκληση. Επεξεργαζόμαστε από κοινού και το παραμικρό χιλιοστό για να πετύχουμε την τέλεια ισορροπία μεταξύ αισθητικής και λειτουργικότητας.

Η νέα Macan θα φέρει ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία συμβάλλουν, όπως το αυτόματα εκτεινόμενο πίσω spoiler και ενεργά πτερύγια στις μπροστινές εισαγωγές αέρα. Και στο κάτω μέρος του αμαξώματος υπάρχουν μεταβλητά στοιχεία, με το δάπεδο του οχήματος να είναι επίπεδο και κλειστό. Τα αεροδυναμικά βοηθήματα που βρίσκονται εκεί είναι εύκαμπτα και εγγυώνται χαμηλή αντίσταση του αέρα.

Σε κανονική πορεία, η Macan προσαρμόζει αυτόματα τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά της, με το πίσω spoiler να μετακινείται στη θέση Εco, τα πτερύγια αέρα να κλείνουν και το ύψος του σασί να χαμηλώνει, και θα αποτελεί ένα από τα πιο αεροδυναμικά SUV -με μέγιστη επίδραση στη βελτίωση της αποδοτικότητας, και αυτονομία μπορεί θα ξεπερνά τα 500 χλμ. (WLTP). Οι ηλεκτροκινητήρες τροφοδοτούνται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου, με μικτή χωρητικότητα 100 kWh και ωφέλιμη 95 kWh.

Εκτός της αυτονομίας, η νέα Macan θα υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση με έως 270 kW. Το επίπεδο φόρτισης αυξάνεται από 10 σε 80% μέσα σε λιγότερο από 22 λεπτά σε σταθμούς 400 Volt, τη στιγμή που ένας διακόπτης υψηλής τάσης στο εσωτερικό της μπαταρίας ενεργοποιεί τη λειτουργία “bank charging” χωρίζοντας την μπαταρία 800 Volt σε δύο μπαταρίες, η καθεμία με ονομαστική τάση 400 Volt. Έτσι επιτυγχάνεται εξαιρετικά αποδοτική φόρτιση, με έως και 150 kW, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος ενισχυτής υψηλής τάσης. Η φόρτιση AC είναι εφικτή με έως και 11 kW.

Διάβασε ακόμα

Η Porsche θα σταματήσει να πουλά την Macan στην Ευρώπη εξαιτίας επερχόμενων κανονισμών κυβερνοασφάλειας

Η δυνατότερη έκδοση της φέρει δύο ηλεκτροκινητήρες, με την απόδοση τους να ανέρχεται στα 612 άλογα (450 kW) και στα 1.000 Nm ροπής. Η εν λόγω πλατφόρμα υποστηρίζει και μια έκδοση με έναν ηλεκτροκινητήρα, τοποθετημένος στον πίσω άξονα.

Δε γίνεται λόγος για το βάρος του αυτοκινήτου, αλλά η γερμανική εταιρία αναφέρει ότι η κατανομή των μαζών ανάμεσα στους δύο άξονες είναι 48% μπροστά και 52% πίσω.

Κλείνοντας, η ηλεκτρική Macan θα διαθέτει ηλεκτρονικό διαφορικό στο πίσω μέρος, που θα αυξάνει κατά 15% τη γωνία διεύθυνσης για να κάνει το όχημα πιο ευέλικτο. Για τον ίδιο λόγο, υπάρχει και σύστημα τετραδιεύθυνσης, όπου οι πίσω τροχοί θα παίρνουν κλίση έως και 5% σε ταχύτητες κάτω από 80 χλμ/ώρα.

Η νέα Macan θα παρουσιαστεί μέσα στο 2024 και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Porsche στη Λειψία.

Διάβασε επίσης

Επίσημο: Το εσωτερικό της νέας Porsche Macan

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέα LFP μπαταρία από την CATL με αυτονομία 1.000 χλμ

Η CATL παρουσίασε μια νέα μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) που προσφέρει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων ανά φόρτιση, στον κινέζικο κύκλο δοκιμών. Η μπαταρία...

Με 460 άλογα το Tesla Model 3 Performance στην Ευρώπη

Στις αρχές της εβδομάδας η Tesla παρουσίασε το Model 3 Performance με την εταιρία να ανακοινώνει πως φέρει δύο νέους ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν 510 άλογα...

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...