Rally Dakar 2024: Νικητής για 4η φορά ο Carlos Sainz. Ιστορική νίκη για την Audi

Σχετικά άρθρα

Η 46η διοργάνωση του Rally Dakar πέρασε στην ιστορία, και ο Carlos Sainz ο πρεσβύτερος ήταν για ακόμα μια χρονιά ο μεγάλος νικητής του πιο δύσκολου αγώνα αντοχής στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο 61χρονος Ισπανός οδηγός, έχοντας στο δεξί κάθισμα για πλοηγό τον Lucas Cruz, κατάκτησε τη νίκη μετά από 7.883 χιλιόμετρα -4.600 χλμ χρονομετρημένα- και 12 ειδικές διαδρομές στις αντίξοες συνθήκες της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτή ήταν η 4η νίκη στην καριέρα του “El Matador” στο συγκεκριμένο αγώνα αντοχής, καθώς στο παρελθόν είχε βρεθεί στην πρώτη θέση του Rally Dakar το 2010, το 2018 και το 2020, ενώ το 2021 είχε τερματίσει στη 3η θέση.

Ο Sainz κέρδισε τον αγώνα παίρνοντας μια ιστορική νίκη για την Audi. Η γερμανική εταιρία, μετά την περσινή της παταγώδης αποτυχία, κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στη τρίτη της συμμετοχή στο Dakar, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Guillaume de Mevius με Toyota, με διαφορά 1 ώρας, 20 λεπτών και 25 δευτερολέπτων.

Άτυχος ήταν ο Sebastien Loeb με Prodrive, ο οποίος πάλευε μέχρι χθες για τη νίκη, αλλά το αυτοκίνητό του υπέστη ζημιά. Χθες ήταν μόλις 13 λεπτά πίσω από τον Sainz αλλά χτύπησε σε βράχο που προκάλεσε ζημιά στην ανάρτηση του αυτοκινήτου. Έτσι, ο 9 φορές πρωταθλητής του WRC έπρεπε να περιμένει για περισσότερο από μία ώρα έως ότου φτάσει ένα άλλο αυτοκίνητο της Prodrive στο σημείο για να του δώσει ανταλλακτικά ώστε να επισκευάσει το αυτοκίνητό του.

Στη τέταρτη θέση βρέθηκε ο Guerlain Chicherit με Toyota (+1:35.59) και στην πέμπτη ο Martin Prokop με Ford (+2:16.43). Ο περσινός νικητής Nasser Al-Attiyah εγκατέλειψε μετά από έναν συνδυασμό ατυχημάτων και προβλημάτων αξιοπιστίας του Prodrive Hunter.

Περνώντας στις μοτοσικλέτες, νικητής φέτος ήταν ο Ricky Brabec με Honda, με τους Ross Branch (Hero) και Adrien van Beveren (Honda) να συμπληρώνουν το βάθρο. Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη του Brabec στον αγώνα, ο οποίος έχει συμμετάσχει 9 φορές στο Rally Dakar.

Στα Quads, ο Manuel Andujar πήρε για δεύτερη φορά τη νίκη. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε τον αγώνα ο Alexandre Giroud και στη τρίτη ο Juraj Varga. Και οι τρεις τους οδηγούσαν Yamaha Raptor 700.

Στα φορτηγά, πρώτοι την καρό σημαία είδαν οι Martin Macik Jr., Frantisek Tomasek και David Svanda με το φορτηγό της Iveco. Οι Ales Loprais, Jaroslav Valtr Jr. και Jiri Stross με φορτηγό Parage τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, με τους Mitchel van den Brink, Moises Torrallardona και Jarno Van De Pol με Iveco να συμπληρώνουν το βάθρο.

Στα SSV νικητές στο φετινό Rally Dakar ήταν ο Xavier de Soultrait της Sebastien Loeb Racing – Bardahl Team με Polaris RZR Pro R. Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν οι δύο οδηγοί της MMP, Jerome de Sadeleer και Yasir Seaidan, οδηγώντας το Can-Am Maverick XRS Turbo.

Στην κατηγορία Challenger νικήτρια ήταν η Cristina Gutierrez Herrero της Red Bull Off-Road Junior Team USA by BFG με Taurus T3 Max, με το βάθρο να συμπληρώνεται από τους Mitchell Guthrie και Rokas Baciuska.

Νικητής της κατηγορίας Classic ήταν ο Carlos Santaolalla Milla, με τον Lorenzo Traglio να τερματίζει 2ος και ο Paolo Bedeschi τρίτος. Τέλος, στη κατηγορία Dakar Future Mission 1000 νικητές ήταν οι Jordi Juvanteny, Jose Luis Criado Xavier Ribas της KH-7 Ecovergy Team με MAN TGA 26.480. Ακολούθησαν οι Jean-Michel Paulhe και Gauthier Gibert της Les Tigres du Desert με Can-Am Maverick X3XRC και ο Wenmin Su της Arctic Leopard Electric Technology με Arctic Leopard E-XE880 Rally.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Dakar: Πρόστιμο 750.000 ευρώ στην Audi

Λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση της νίκης στο θρυλικό και εξαιρετικά απαιτητικό Rally Dakar, η Audi έκανε γνωστό ότι αποχωρεί άμεσα από το παγκόσμιο...

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Δυστύχημα σε αγώνα rally στην Ουγγαρία με νεκρούς 4 θεατές

Στο περιθώριο του Rally Esztergom-Nyerges στην Ουγγαρία, το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου, ο οδηγός ενός αγωνιστικού Skoda Fabia Rally2 έχασε τον έλεγχο με...