Μόλις ένας στους δύο Έλληνες οδηγούς χρησιμοποιεί ζώνη ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η χρήση κινητού τηλεφώνου στο τιμόνι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”.
Η έρευνα, που βασίστηκε στην καταγραφή περισσότερων από 16.000 οχημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος “Driving Change: Towards Safe and Sustainable Mobility”, ανέδειξε ανησυχητικά στοιχεία: η ζώνη ασφαλείας χρησιμοποιείται σε ποσοστό μόλις 54%, ενώ στα πίσω καθίσματα περιορίζεται στο 21%. Η χρήση κράνους από οδηγούς δικύκλων φτάνει στο 75%, με τους συνεπιβάτες να υπολείπονται σημαντικά (46%).
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η διαπίστωση ότι το 13% των οδηγών χειρίζεται κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση, με την τάση αυτή να αυξάνεται στους οδηγούς που ταξιδεύουν μόνοι τους. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της Ε.Ε. σε θανάτους μοτοσικλετιστών.
Τα τροχαία δυστυχήματα παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ηλικίας 5–29 ετών, ενώ αποτελούν και μία από τις σημαντικότερες αιτίες πρόωρου θανάτου στη χώρα.
Η πρόεδρος του Ινστιτούτου, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, τόνισε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει αυξημένους ελέγχους, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στοχευμένες συνεργασίες με τοπικές αρχές, εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης και δημοσίευσης δεικτών οδικής ασφάλειας, ώστε να προκύπτουν αξιόπιστα συμπεράσματα και να διαμορφώνονται αποτελεσματικές πολιτικές.
