egnatia-odos

“Για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει περιορισμούς στα καυσαέρια που μπορεί να εκπέμπει ένα όχημα. Τα όρια αυτά πλαισιώνονται από την βασική οδηγία 70/220/EEC, η οποία τροποποιείται συνεχώς, με σκοπό αυτά να γίνονται όλο και αυστηρότερα. Οι βασικές τροποποιήσεις είναι οι παρακάτω:
– Πρότυπο Euro 1: Οδηγίες 91/441/EEC μόνο για επιβατηγά ή 93/59/EEC για επιβατηγά και ελαφρά φορτηγά.
– Πρότυπο Euro 2: Οδηγίες 94/12/EEC ή 96/69/EEC.
– Πρότυπα Euro 3/4: Οδηγία 98/69/EC, περισσότερες τροποποιήσεις με την 2002/80/EC.
– Πρότυπα Euro 5/6: Ο προτεινόμενος κανονισμός Euro 5 εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2005, ενώ τα προτεινόμενα όρια του Euro 6 εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2006
Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι με βάση αυτά τα πρότυπα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα ορίζονταν και ποια είναι τα «καθαρά» αυτοκίνητα που θα πρέπει να πληρώνουν λιγότερα τέλη. Κι όμως η πρόταση που παρουσίασε ο κ Σουφλιάς χωρίζει τα αυτοκίνητα με βάση την άδεια κυκλοφορίας τους, π.χ. πριν ή μετά το 2005. Αν κάποιος αγόρασε το 2005 ένα αυτοκίνητο Euro 3 θα πληρώσει λιγότερα τέλη από κάποιον που αγόρασε ένα αυτοκίνητο  Euro 4 το 2004, που θα πληρώσει περισσότερα.
Ο ανήκουστος αυτός τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας δεν σχολιάστηκε από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, τα οποία μίλησαν για αντιλαϊκά μέτρα και άλλα γνωστά. Μα καλά κανένας τους δεν έχει κάποιον φίλο μηχανικό να του εξηγήσει αυτά τα απλά πράγματα;”

Αναγνώστης

Πόσο δίκιο έχει!!! Ο Σαρακατσάνος το έκανε πάλι το θαύμα του…

 • Σ.Τ.ΛΑΡΙΣΑ

  ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝΕ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ!
  ΟΤΑΝ ΤΟ 2009 ΤΟ DIESEL ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΕ ΜΕ ΚΟΤΣΑΔΟΡΟΥΣ ΚΑΙ BULL BAR ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΠΙΣΩ ΕΙΜΑΣΤΕ…
  ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝΕ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε.ΟΥΤΕ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.
  ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ Ε.Ε.?
  ΧΑΛΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ…!!!
  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
  Σ.Τ.

  • Πραγματικά αυτοί που μας κυβερνάνε (και δεν αναφέρομαι μόνο στην ΝΔ αλλά σε όλους τους 300) δεν ξέρουν τι παίζετε πλέον. Οι περισσότεροι είναι άνω των 50-60 χρονών και δεν σκαμπάζουν τίποτα..

   Γιατί γαμώτο δεν γίνεται ένα κόμμα με φρέσκα μυαλά (25-30 χρονών);; Οι Σουηδοί έκαναν το πρώτο βήμα και ήδη έχουν βουλευτή στην Ευρωβουλή… Εμείς εδώ στην Ελλάδα φαγωνόμαστε για ποιο λαμόγιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα μας κυβερνήσει, όχι ότι τα υπόλοιπα κόμματα είναι τις προκοπής…

   Εγώ δεν θα πάω να ψηφίσω. Και όχι γιατί πλέον είναι “in” αλλά σαν συνειδητή επιλογή αφού δεν με εκφράζει κανείς τους….

  • Marios1955

   Έστειλα πολλές επιστολές και στο internet και σε εφημερίδες.Το θέμα είναι αντισυνταγματικό γιατί κάπου μπέρδεψαν ημερομηνίες Euro και πολλά άλλα.
   Δεν μπορούν χωρίς αποδείξεις να τιμωρούν κάποιον που ρυπαίνει λίγο και να πριμοδοτούν κάποιον άλλο με καινούργιο αυτοκίνητο που έχει μια βλάβη και ρυπαίνει όσο 10 συμβατικά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ονόμασαν αυτή την έμση φορολογία πράσινη, για να μαζέψουν 400 εκατομμύρια, να τα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο, έτσι σαν σεφτέ για καλές δουλειές, να μη λένε πως παρέλαβαν άδεια ταμεία…

  • τελικά πέρασε και το μέτρο των νέων τελών ή μόνο της απόσυρσης;