Όσοι νόμιζαν ότι στην Σιγκαπούρη θα είχαμε ένα replay της Ουγγαρίας διαψεύστηκαν πανηγυρικά! Μαζί τους και εγώ. Περιμέναμε να δούμε ένα πάρτυ της RBR με καλεσμένους την Ferrari και την McLaren, αλλά μόνο έτσι δεν έγινε. Οι Alonso και Hamilton δήλωναν ότι οι ταύροι δεν είναι ανίκητοι. Και πολλοί πίστευαν ότι τα λόγια τους είναι υπερβολικά. Αλλά μας έδειξαν ότι λένε αλήθεια. Και ειδικά ο «El Nano»!

20η pole position για τον Fernando Alonso και 2η φετινή, αλλά και συνεχόμενη γι’ αυτόν. Είχε στα χέρια του το τιμόνι μιας βελτιωμένης F10 και φυσικά φρόντισε να πάρει ότι μπορούσε από αυτή. Γιατί ήξερε ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να νικήσει τις Red Bull. Και φυσικά ξέρει να παίρνει τα πάντα από ένα μονοθέσιο. Στον 1ο του γρήγορο γύρο στράγγιξε την F10 και ο χρόνος του ήταν αρκετός για να τον κάνει φαβορί για τον αυριανό αγώνα. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αύριο στην εκκίνηση θα είναι πιο χαλαρός γιατί δίπλα του δεν έχει McLaren (που συνήθως κάνουν καλές εκκινήσεις), αλλά Red Bull και ειδικότερα Vettel που φέτος μας έχει δείξει για τα καλά ότι το ξεκίνημα του… ταύρου του δεν είναι και το πιο δυνατό του σημείο! Οπότε αν ο Alonso φύγει καθαρά μπροστά από την αρχή, δύσκολα θα χάσει αυτή την νίκη. Φυσικά τα λάθη δεν συγχωρούνται εύκολα από τους μισητούς τοίχους της διαδρομής, αλλά ο ψύχραιμος Ισπανός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα!

Μια από τις εκπλήξεις της ημέρας (αλλά όχι η μεγαλύτερη) είναι η 2η θέση του Sebastian Vettel. Τα χαρακτηριστικά της διαδρομής είναι ιδανικά για την RB6 και την περίσσεια κάθετη δύναμη που παράγει αυτή, αλλά αυτά ήταν μόνο στα χαρτιά. Στην «πίστα» όμως άλλα είδαμε. Είδαμε έναν Vettel να μην μπορεί να κάνει έναν καλό χρόνο στον 1ο γρήγορο γύρο, και φυσικά περιμέναμε μια δυνατή απάντηση στην 2η του προσπάθεια. Στο 1ο sector ήταν 232 χιλιοστά ταχύτερος από τον χρόνο του Alonso στο 2ο η διαφορά έπεσε στα 62 χιλιοστά και ο τελικός του χρόνος ήταν 67 χιλιοστά πιο αργός από τον Alonso. Και είμαι βέβαιος ότι το πρώτο που θα κάνει αύριο είναι να κρατήσει πίσω του τον Lewis Hamilton, και όχι να πάρει την πρωτιά από τον Alonso. Ο Seb έχει πρόβλημα με τις εκκινήσεις και γενικότερα δεν θα έχει εύκολο έργο στον αυριανό αγώνα. Αν καταφέρει να κρατήσει πίσω του τον Hamilton θα δεχθεί αρκετή πίεση και αν κάνει κάποιο σημαντικό λάθος και μας δείξει τον έρωτά του με κάποιον τοίχο, το πρωτάθλημα έχει τελειώσει για τον μικρό. Άλλωστε το είπε και ο ίδιος! “Ακόμα ένα λάθος σαν του Spa = Τέλος!”

Μόλις 114 χιλιοστά πίσω από τον Γερμανό ο Lewis Hamilton. Η McLaren έφερε αναβαθμίσεις ελπίζοντας ότι η τεράστια διαφορά που είχαν στην Ουγγαρία από την Red Bull θα μειωθεί αρκετά. Και έτσι έγινε. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Woking η μείωση της διαφοράς δεν ήρθε μόνο από τις αναβαθμίσεις που είχαν μαζί τους. Τους βοήθησε πολύ και η κατανόηση της λειτουργίας των αναβαθμίσεων που είχαν σε Spa και Monza. Παρόλα αυτά ο πρωταθλητής του 2008 δεν ήταν ευχαριστημένος από το χρόνο του. Στην 1η του προσπάθεια δήλωσε πως δεν πρόλαβε την Jenson Button, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η αεροδυναμική συμπεριφορά της MP4-25. Έτσι έχασε χρόνο στο 3ο κομμάτι. Στην 2η προσπάθεια, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έκανε έναν καθαρό γύρο, με αποτέλεσμα να μην βελτιώσει την προσωπική του επίδοση. Στον αυριανό αγώνα θα προσπαθήσει σε πρώτη φάση να περάσει στην εκκίνηση τον Vettel, ώστε να παλέψει για την νίκη με τον Ferni. Ξέρει ότι έχει το πλεονέκτημα στις εκκινήσεις και θα κάνει ότι μπορεί για να το αποδείξει και αύριο. Ο ρυθμός της MP4-25 είναι καλύτερος στους αγώνες απ’ ότι στις κατατακτήριες και ο ερχομός της βροχής δεν είναι κάτι που θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα για τον Βρετανό, καθώς μας έχει δείξει τις ικανότητες του πάνω στο νερό.

Ασημί και η 2η θέση της 2ης σειράς. Τέταρτη θέση για τον Jenson Button, ο οποίος… ζήλεψε τον ομόσταβλό του, με αποτέλεσμα να έχουν την ίδια επιθυμία. Θέλει να περάσει και ο πρωταθλητής τον Vettel στην εκκίνηση! Γενικά είναι ικανοποιημένος σήμερα, καθώς διαπίστωσε ότι η διαφορά από τους ταύρους δεν είναι και τόσο μεγάλη. Σύμφωνα με τον ίδιο όταν ήρθε η στιγμή για την 2η γρήγορη προσπάθειά του δεν είχε φέρει τα ελαστικά σε ιδανική θερμοκρασία. Επίσης για τον αυριανό αγώνα πιστεύει στον πολύ καλό ρυθμό της MP4-25 με πολλά καύσιμα. Ούτε ο ίδιος θα έχει πρόβλημα με τις μεικτές συνθήκες (αν τελικά γίνει έτσι) του αγώνα. Μην ξεχνάτε ότι τις 2 φετινές του νίκες τις πήρε όταν οι συνθήκες ήταν μεικτές (Αυστραλία και Κίνα) και με σωστές αποφάσεις όσον αφορά την επιλογή ελαστικών έφτασε σε αυτές. Αν περάσει στην εκκίνηση τον Vettel (δύσκολο το βλέπω) δεν θα μπορέσει λογικά να κάνει κάτι περισσότερο γιατί ο Hamilton ήταν ταχύτερος όλο το 3ήμερο και λογικά θα είναι και αύριο.

Η μεγάλη έκπληξη της ημέρας ήταν για μένα η 5η θέση του Mark Webber. Ενώ ήταν από τα φαβορί για την 1η σειρά της εκκίνησης αυτός θα ξεκινήσει από την 3η! Σύμφωνα με τον ίδιο δεν μπορούσε να βρει τον ρυθμό που θα ήθελε και έχανε αρκετό χρόνο σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής. Είναι πολύ πιθανόν αύριο να χάσει την πρωτοπορία στον βαθμολογικό πίνακα των οδηγών και δεν θα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να μην συμβεί αυτό. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να περάσει τον Button, γιατί ο Βρετανός και είναι ταχύτερος από τον Αυστραλό και η MP4-25 είναι πολύ ανταγωνιστική στο ρυθμό του αγώνα. Δύσκολος αγώνας περιμένει τον ηγέτη της βαθμολογίας.

Έκπληξη η 6η θέση για τον Barrichello. Για μένα όχι και τόσο μεγάλη. Η FW32 είχε το τελευταίο μεγάλο πακέτο αναβάθμισης για το 2010 καθώς η ομάδα του Groove έχει αρχίσει για τα καλά την δημιουργία της FW33 του 2011. Έκπληξη είναι τα μόλις 2,5 δέκατα που χωρίζουν τον Rubens από τον Mark Webber. Πραγματικά πολύ καλός ο Βραζιλιάνος σήμερα! Το ίδιο ελπίζω και αύριο γιατί μπορεί να μας χαρίσει όμορφες μάχες!

Πιο δυνατή απ’ ότι περιμέναμε η Mercedes. Φαίνεται ότι η διαδρομή δεν είναι και τόσο άσχημη για την W01. Ο Rosberg για άλλη μια φορά ήταν ταχύτερος από τον ομόσταβλό του. Ο οποίος Schumi δεν τα πήγε και ιδιαίτερα άσχημα. Του αρέσει η «πίστα» και λογικά αύριο θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι σιγά-σιγά ξαναβρίσκει τον καλό του εαυτό. Θα κάνει τα πάντα για να προσπαθήσει να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί και γιατί όχι να περάσει και τον Rosberg!

Για να το κάνει αυτό πρέπει να περάσει τον Kubica. Ο οποίος ήταν μια μικρή αρνητική έκπληξη για μένα. Στόχος της Renault ήταν το βάθρο, αλλά μάλλον μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Η R30 τα πήγε πολύ καλά στο Monaco και θα περίμενε κανείς να έχει ανάλογη ανταγωνιστικότητα και εδώ αφού τα χαρακτηριστικά της πίστας είναι όμοια. Είναι γνωστές οι ικανότητες του Πολωνού και θα προσπαθήσει να πάρει όσους περισσότερους βαθμούς γίνεται στην προσπάθεια των Γάλλων να ανέβουν στην 4η θέση της βαθμολογίας των κατασκευαστών

Συγχαρητήρια πρέπει να δοθούν και στον Kamui Kobayashi. Ο Ιάπωνας έδειξε ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος για τον Nick Heidfeld. Για τον αυριανό αγώνα, μπορεί να πάρει βαθμό ή βαθμούς, αλλά θα έχει αρκετά δύσκολο έργο.

Η Ferrari θα πιάσει τα 2 άκρα του grid. 24ος θα εκκινήσει ο Felipe Massa, ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα με το μονοθέσιο του (μάλλον πρόβλημα στο κιβώτιο). Επίσης οι άνθρωποι της Ferrari σκέφτονται να αλλάξουν κινητήρα στον Βραζιλιάνο και να βάλουν τον 9ο. Έτσι κι αλλιώς οι 10 θέσεις δεν θα έχουν νόημα αφού ξεκινά τελευταίος!

Η σειρά εκκίνησης υπόσχεται μπόλικο θέαμα με τους 5 διεκδικητές του τίτλου να βρίσκονται στις 5 πρώτες θέσεις! Επίσης υπάρχει η πιθανότητα της βροχής, η οποία θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα και φυσικά το θέαμα θα αυξηθεί κατακόρυφα!!

[Photo Coryright: Mark Thompson/Getty Images]

 • Sound_Of_Madness (Χρήστος)

  Ποιος είναι αυτός ο Kamui Kabayashi? Τι σπόνσορες φέρνει το παλικάρι? Κ τι απέγινε ο Kobayashi??? :P

  Σου λέω έμεινα τόσο με το πως η Red Bull δεν πήρε την pole στην Ουγγαρία Σιγκαπούρη, όσο κ με την ανταγωνιστικότητα των Maccas.

  Κ την πρόταση για όμορφες μάχες για πλάκα την έβαλες??? Σε circuit πόλης??? :P

 • να μην ακουμπήσει κανένας κουλός τον Χάμιλτον και όλα θα πάνε τέλεια!

 • maria

  …..ωραίο άρθρο Γιώργη;-)…….καλέ μου ατζαμή Vettel, κάνε το θαύμα σου!;-P

 • Sound_Of_Madness (Χρήστος)

  Ο Webber απέχει μόνο έναν Vettel από τη νίκη. Μπορεί να πάρει τον Button αφού ξεκινάει από το καθαρό… κ μετά ο καλός teammate του Vettel κατόπιν team orders θα βρεθεί σε τέτοια θέση ώστε να στουκάρει Hamilton κ Alonso ταυτόχρονα… δεν είναι δύσκολο…

 • navar

  καλώς σας βρήκα και απο εδώ ! την καλησπέρα μου και τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς στον συντάκτη του άρθρου !
  οφείλω να ομολογήσω οτι σήμερα δεν περίμενα με τίποτα αυτό το grid !
  συγχαρητήρια στον αλόνσο για την pole !
  αλλα θα ήθελα να δηλώσω την μεγάλη μου ικανοποιήσει για την mclaren !
  εδω και καιρό αυτός ο αγώνας ήταν απλά για damage control που λέει και ο πουρναράκης , τον είχαμε ξεγραμένο απο χέρι.
  με βάση αυτά που είδαμε στους τελευταίους αγώνες αρχίζει να ξεκαθαρίζει το πράγμα κάπως !
  και αρχίζω να πιστεύω πως θα καταλήξουμε στην γνωστή Τιτανομαχία mclaren VS ferrari .
  η redbull είχε και πριν την ανικανότητα να διαχειριστεί τις καταστάσεις , απλά τώρα φαίνεται να έχει χάσει και αυτό το μεγάλο προβάδισμα στην καθαρή ταχύτητα !

  • Καλώς ήρθες !!! ;)

   όσο για την Red Bull δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί σου! ότι έχτισε με κόπο τόσο καιρό στους τελευταίους αγώνες το γκρέμισε..

 • mika


  michalis:

  να μην ακουμπήσει κανένας κουλός τον Χάμιλτον και όλα θα πάνε τέλεια!

  Pes ta xrysostome!!Fingers crossed!!!xaxa
  Pisteyw o Ham na parei to Vettel pou kanei xalia ekkinhseis kai meta na to doume na paleyei me Alonso…Tha exei endiaferon…
  Epishs,eimai sigouros pws kapoios apo tous 5,tha bgei off me kapoio mhxaniko h allo problhma..Statistika panta symbainei ayto..Na doume pou tha pesei h mpilia!!

  • johnnyxp64

   kala min treleneste kai stin Italia kaneis den ton akoubise alla auto karfothike pano stin ferrari!

   ρε παιδια αυτες οι φερραρι απο τι ειναι φτιαγμενες σε σχεση με τα αλλα μονοθεσια! απιστευτη αντοχη στις τρακες!

 • mclaren 1979

  και ξαφνικα ολοι παθατε αμνυσια για τες ελαστικες εμπρος πτεριγες

  • johnnyxp64

   den eiai alastikes alla kinounte 1 fora ston gyro,”elastikes” fenete na einai kapies apo kapoia plana ktl alla auto einai allo thema den tha to lisoume emeis ama den mporoun na to lysei i idia i FIA!

 • Το θέμα με τις ελαστικές πτέρυγες θεωρείται λήξαν αφού τόσο η Ferrari όσο και η RB πέρασαν τα νέα τεστ της FIA

 • ansass

  καλημερα……προκειται να γινει σημερα…..μια πολυ ενδιαφερουσα…..εκκινηση….
  να δουμε ποιοι θα ειναι οι πιο ψυχραμοι…….

  • johnnyxp64

   yep 4 hours to go!……

 • PascaL 309 Hawk (Γιώργος)


  Sound_Of_Madness (Χρήστος):

  Ποιος είναι αυτός ο Kamui Kabayashi? Τι σπόνσορες φέρνει το παλικάρι? Κ τι απέγινε ο Kobayashi???
  Σου λέω έμεινα τόσο με το πως η Red Bull δεν πήρε την pole στην Ουγγαρία Σιγκαπούρη, όσο κ με την ανταγωνιστικότητα των Maccas.
  Κ την πρόταση για όμορφες μάχες για πλάκα την έβαλες??? Σε circuit πόλης???

  Χρήστο, η αλήθεια είναι ότι το άρθρο το έγραψα βιαστικά και δεν πρόλαβα να ελέγξω τίποτα… :D

  • johnnyxp64

   relax dude mistakes do exist because its meant to be made! ;-)

 • PascaL 309 Hawk (Γιώργος)


  johnnyxp64:

  relax dude mistakes do exist because its meant to be made!

  ΟΚ!! Αλλά γενικότερα δεν μου άρεσε και πολύ το άρθρο!! Για τον αγώνα θα είναι πολύ καλύτερο!! ;)

  • Sound_Of_Madness (Χρήστος)

   Έλα ρε καλό ήταν!!!

 • johnnyxp64

  μπραβο Αλονσο μπραβο Φερραρι καταπληκτικος αγωνας κρημα που πεταξαν ετσι εξω τον χαμιλτον