Τραίνο με ταχύτητα 486 χλμ/ώρα κατασκεύασαν οι Κινέζοι ώστε να να εξυπηρετεί την διαδρομή Πεκίνου – Σαγκάη (απόστασης περίπου 1200 χιλιόμετρων). Το τραίνο ονομάζεται CRH380A και θα ξεκινήσει τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο το 2011, μειώνοντας το ταξίδι της συγκεκριμένης διαδρομής από 10 σε μόλις 4 ώρες !!!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το τραίνο δεν έπιασε απλά τα 486 χλμ/ώρα αλλά ότι διατηρούσε μια συνεχής ταχύτητα 428 χλμ/ώρα πριν φτάσει στην μέγιστη ταχύτητα και τελικά σταθεροποιηθεί στα 486 χλμ/ώρα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το γρήγορο τραίνο κουβαλούσε 16 αυτοκίνητα, μερικά εκ των οποίων είχανε και επιβάτες, οι οποίοι δήλωσαν ότι το ταξίδι δεν διέφερε σημαντικά από το συνηθισμένο ταξίδι τραίνου που κινείται με ταχύτητα 240 χλμ/ώρα.

Το CRH380A δεν είναι το ταχύτερο τραίνο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στον κόσμο αφού το ειδικά τροποποιημένο γαλλικό TGV έπιασε ταχύτητα 575 χλμ/ώρα το 2007 ενώ το ρεκόρ το κρατά ένα “maglev” ιαπωνικό τρένο μαγνητικής αιώρησης το οποίο έπιασε ταχύτητα 581 χλμ/ώρα το 2003.

Άντε και στα δικά μας οι Έλληνες κατασκευάζοντας ένα τραίνο που θα κάνει την διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη (περίπου 500 χιλιόμετρα) σε 2 ώρες αντί για 4.5 ώρες!

httpv://www.youtube.com/watch?v=IymIGAfZnXY

Προστέθηκε και το σχετικό video από το γαλλικό τραίνο. Thanks for the tip Σπύρο ;)

httpv://www.youtube.com/watch?v=_Ir_n3J5ABA

[Πηγή: China Daily | Photo Copyright: wikipedia]

 • Yiannis

  Δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα πηγαίνει στη Θεσσαλoνίκη, ξέρω όμως ότι από Θεσσαλονίκη για Αθήνα θα έρχεται… χαλαρά!

 • Yiannis

  Επίσης, ξέχασα να σας πω ότι εδώ στην Κρήτη, που είμαστε πρωτοπόροι στις υποδομές….., τέτοιο τρένο θα φτιάξουμε. Να πηγαίνουμε Χανιά-Ηράκλειο σε 20 λεπτά!
  Θα φτιάξουμε ένα τρένο (λέει το σχέδιο) που θα ξεκινάει από τον Αγ.Νικόλαο (ανατολικά) και θα καταλήγει στην Κίσαμο (δυτικά), και θα περνάει και από τις άλλες 3 μεγάλες πόλεις του νησιού. Μετά θα μπαίνει στο πλοίο (!) θα περνάει στην Καλαμάτα, όπου ακολουθώντας την Ιωνία οδό θα φτάνει μέχρι την Ηγουμενίτσα.
  Οπότε, αν το δικό σας αργήσει να φτιαχτεί… πάρτε το δικό μας.

  • :lol: τι Μάγχη και βλακείες! εδώ θα ενώσουμε την Κρήτη με την Πελοπόννησο!! :lol: