Opel Ascona 400 [w/video]

Σχετικά άρθρα

Μιας και το Rally Ακρόπολις είναι προ των πυλών, ας θυμηθούμε ένα ιστορικό αυτοκίνητο που είχε τρέξει με ξένα και ελληνικά πληρώματα επί ελληνικού εδάφους.

Ο λόγος για τον οποίο πολλοί θυμούνται ίσως το Ascona B είναι λόγω της έκδοσης rally του αυτοκινήτου. Κατασκευασμένο το 1981, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 1980, Walter Röhrl στο τιμόνι, κατέκτησε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος WRC του 1982.

Το αυτοκίνητο αναπτύχθηκε από την Opel μαζί με το Manta B 400 το οποίο αποτελείτο από τα ίδια χαρακτηριστικά. Η Irmscher και η Cosworth είχαν προσληφθεί ως συμμέτοχοι στη κατασκευή. Η Cosworth ήταν υπεύθυνη για την παροχή του 16-βαλβιδου διπλής κεφαλής cam crossflow κινητήρα,και η Irmscher ήταν υπεύθυνη για  τα στιλιστικά μέρη.

Σύντομα όμως, η Opel ανακάλυψε ένα σημαντικό λάθος. Το σχέδιο ήταν να χρησιμοποιήσει ο 2.0-λιτρος κινητήρας της, αλλά αυτός δεν παρήγαγε αρκετή ισχύ. Ο χρόνος τελείωνε και η Opel έπρεπε να κάνει κάτι.

Η Opel τελικά εγκατέστησε μεγαλύτερα έμβολα, άλλα πιστόνια, και έβαλε το στροφαλοφόρο άξονα του κινητήρα ντίζελ 2.3-λίτρων που είχε. Τα αποτελέσματα ήταν ο 2.4-λίτρων κινητήρας . Η Irmscher από τη μεριά της, μεγάλωσε τα φτερά, και προσπάθησε να μειώσει το βάρος όσο περισσότερο γινόταν.

Το 1984, το Audi Quattro εμφανίστηκε  και το Ascona 400 ήταν πλέον αδύναμο. Αλλά το Ascona 400 εξακολουθεί να έχει κάποια αξιοθαύμαστα ρεκόρ. Η Ascona 400 ήταν το τελευταίο με κίνηση στους πίσω τροχούς, αγωνιστικό αυτοκίνητο, που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών, εξασφαλίζοντας τη θέση του στο βιβλίο της ιστορίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

[Πηγή: mantaworld]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Νέο Opel Grandland

Στις αρχές του μήνα η Opel αποκάλυψε το νέο Frontera, και σήμερα η γερμανική εταιρία μας δείχνει τη νέα γενιά του Grandland, που τοποθετείται...

WRC: Ο Ogier νικητής στο Rally Κροατίας

Ο Sebastien Ogier άρπαξε την νίκη στο Rally Κροατίας, αφού κατάφερε σήμερα από την τρίτη θέση να ανέβει στην πρώτη, αφήνοντας στην δεύτερη θέση...