Η αλήθεια είναι ότι το τυφλό σημείο στους πλαινούς καθρέπτες είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουνε ετοιμάσει ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ειδοποιούν τον οδηγό ηχητικά και οπτικά, ότι δίπλα του υπάρχει κάποιο αυτοκίνητο.

Το πρόβλημα ωστόσο φαίνεται να το έχει λύση ο μαθηματικός Andrew Hicks του πανεπιστημίου του Drexler, ο οποίος βασιζόμενος σε έναν αλγόριθμό, δημιούργησε τον πρώτο πλαϊνό καθρέφτη αυτοκινήτου του κόσμου, ο οποίος έχει ορατότητα 45 μοιρών, τριπλάσια σε σχέση με τους συμβατικούς καθρέπτες που έχουνε ορατότητα από 15 έως 17 μοίρες.

Ο καθρέπτης αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικά καμπυλωτά κομμάτια που εστιάζουν σε διαφορετικά σημεία, δεν παραμορφώνει τα είδωλα, ούτε αλλοιώνει το μέγεθος και την απόσταση των αντικειμένων. Ο καθρέπτης έχει πατενταριστεί και περιμένουμε πότε θα περάσει στη παραγωγή από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

[Πηγή: Drexler | Thanks for the tip, Γιάννη]

 • Χρήστος

  Πολύ καλός. Αλλά θα έχει και τη σημείωση:

  OBJECTS IN MIRROR ARE CLOSER -MUCH CLOSER- THAN THEY APPEAR

 • Funster

  φτιαχτηκε ο μαγκας, αν ειναι να περάσει πράγματι στην παραγωγή !

 • TheGhostDriver

  Ωραίος ο τύπος !!!!!

  “Ο καθρέπτης αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικά καμπυλωτά κομμάτια που εστιάζουν σε διαφορετικά σημεία, δεν παραμορφώνει τα είδωλα, ούτε αλλοιώνει το μέγεθος και την απόσταση των αντικειμένων.”
  Παρατηρήστε όμως ότι τα αντικείμενα σε σχέση με τον συμβατικό φαίνονται αρκετά μακρύτερα και μικρότερα. Λογικο για να μην υπάρχουν παραμορφώσεις και να φαίνονται κανονικά.
  Δεν ξέρω κατα πόσο μπορεί να βοηθήσει η συγκεκριμένη τεχνολογία στο παρκάρισμα…

 • hellboy

  τι εκανε ο τυπος?!!!!!!!!!ωραιος!!!!!!!!!!!!!

 • ggarfe

  Μήπως τα δείχνει πάρα πολύ μακριά ενώ στην πραγματικότητα είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ πιό κοντά;;;;;;;

 • freedoom1013

  Μάγκας! Μακάρι να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες! 

 • Monder

  gamatooo

 • gronholm89

  to fiestaki mou exei sto teleiwma tou ka8refti keklimeni gwnia…  ta vlepw stin kuriole3ia ola!!! k ap oso 3erw k alla polla autokinita to exoun auto!!

 • Γιωργος

  Εγω εχω δει που στην κατω γωνια του καθρεφτη καποιοι εχουν τοποθετησει ενα μικρο κυκλικο καμπυλωτο καθρεφτακι. Παλαιοτερα την δεκαετια του 70 σε πολλα αυτοκινητα οι καθρεφτες τοποθεντουνταν λιγο πισω απο το εμπρος μερος του αυτοκινητου. Με το μα τοποθετεις τους καθρεφτες τοσο μπροστα ειχε το πλεονεκτημα οτι το διπλανο αυτοκινητο χανοταν απο τους καθρεφτες οταν ηταν σχεδον διπλα με το δικο σου. Ομως προβλημα δεν υπηρχε γιατι τοτε το διπλανο αυτοκινητο ηταν ηδη με στο οπτικο πεδιο του οδηγου. Καταργηθηκε αυτη ητοποθετηση για αισθητικους μαλλον λογους. Τωρα φτιαχνουν συστηματα ειδοποιησης φωτεινη ενδειξη στονκαθρεφτη. Καποτε η volvo σκεπτοταν την τοποθετηση μικρης καμερας αντι για καθρεφτη ωστε να μειωνετε η αντισταση του αερα που οι καθρφτες προκαλουν