Τα πάντα για το νέο Opel Astra OPC [Photo Gallery – w/video]

Σχετικά άρθρα

Η Opel, μετά τα χαρακτηριστικά, τις λεπτομέρειες του σασί και του κινητήρα, έδωσε όλες τις λεπτομέρειες του νέου Astra OPC, το οποίο έκανε ντεμπούτο στην έκθεση της Γενεύης τον περασμένο Μάρτιο. Το δυνατότερο Astra όλων των εποχών μηχανικά φορά τον 2.0-λιτρο turbo κινητήρα που αποδίδει 280 άλογα με 400 Nm ροπής. Τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 6.0 δευτερόλεπτα με τελική ταχύτητα 250 χλμ/ώρα.

Το σασί του έχει δεχτεί μερικές τροποποιήσεις έτσι ώστε να μπορούν οι μπροστά τροχοί να μεταφέρουν με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια τα 280 άλογα στον δρόμο. Έτσι το νέο Astra OPC φορά μηχανικό μπλοκέ διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης HiPerStruts (High Performance Struts) στον μπροστά άξονα ενώ η μπροστά ανάρτηση είναι τεχνολογίας High Performance Strut. Το νέο OPC απολαμβάνει επίσης όλα τα πλεονεκτήματα του πλήρως προσαρμοζόμενου FlexRide, που επιτρέπει στον οδηγό να αυξάνει την απόκριση του συστήματος διεύθυνσης και του πεντάλ γκαζιού μέσω του κουμπιού Sport και OPC. Τα φρένα του είναι πολυπίστονα της Brembo. Οι Γερμανοί έχουν συμπληρώσει 10.000 χλμ δοκιμών στο Nürburgring και 180.000 ακόμη σε κανονικό δρόμο.

Στιλιστικά διαθέτει νέο bodykit που αποτελείται από νέους μπροστά προφυλακτήρες, νέα πλαϊνά spoiler, αεροτομή, διαχύτη και διπλές απολήξεις των εξατμίσεων με τραπεζοειδείς απολήξεις. Στο εσωτερικό υπάρχουν μπάκετ δερμάτινα καθίσματα, κοφτό δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι και νέο πίνακα οργάνων.

Η τιμή του στη Γερμανία ξεκινά από τις 34.250 ευρώ και στον στάνταρ εξοπλισμό μεταξύ άλλων διαθέτει ενεργά AFL+ μπροστά φωτιστικά σώματα, σύστημα πλοήγησης Navi 600, διζωνικό αυτόματο κλιματισμό, πίσω βοηθό παρκαρίσματος, 19″ ζάντες, LED πίσω φωτιστικά σώματα, σκουρόχρωμα πίσω παράθυρα και On-board υπολογιστή ταξιδιού με προβολής δεδομένων απόδοσης.

Τα μπάκετ καθίσματα του ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής εξοικονομώντας βάρος, τα οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής. Η χρήση οργανικών σύνθετων υλικών μειώνουν το βάρος κατά 45% σε σχέση με τα συμβατικά καθίσματα και διαθέτουν 18 διαφορετικές ρυθμίσεις προσφέροντας στους επιβάτες την απαραίτητη πλευρική στήριξη.

Τα πάντα για το νέο Opel AStra OPC μπορείς να διαβάσεις στο ελληνικό δελτίο τύπου που ακολουθεί, το οποίο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το νέο δυνατότερο Astra όλων των εποχών.

[Πηγή: Opel]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Το Νέο Συμπαγές OPC της Opel – το Ισχυρότερο Astra Όλων των Εποχών

  • Υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 2.0 L άμεσου ψεκασμού με 206 kW/280 hp
  • Ροπή 400 Nm, 0-100 km/h σε 6,0 δευτερόλεπτα, τελική ταχύτητα 250 km/h
  • Αποκλειστικό πλαίσιο υψηλών επιδόσεων με FlexRide και HiPerStruts
  • Μέγιστη ελκτική πρόσφυση με πολύδισκο, μηχανικό πολύδισκο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης
  • Ελαφριά φρένα Brembo, ανθεκτικότερα στις υψηλές θερμοκρασίες
  • Σπορ μπάκετ καθίσματα με την περίοπτη σφραγίδα πιστοποίησης “AGR”
  • Δυναμική σχεδίαση OPC δίνει έμφαση στο γνήσιο πάθος και το σπορ εσωτερικό

Rüsselsheim. Η σειρά Opel Astra αποκτά τώρα ένα νέο μέλος υψηλών επιδόσεων, το δυναμικό Astra OPC (206 kW / 280 hp) που έρχεται να πλαισιώσει το μικρό Corsa OPC και το μεσαίο Insignia OPC στην οικογένεια OPC. Με την ισχύ ενός υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα άμεσου ψεκασμού 2.0 L, το Astra OPC (Opel Performance Center) πετυχαίνει μέγιστη ροπή 400 Nm και επιταχύνει από στάση στα 100km/h σε 6,0 μόλις δευτερόλεπτα, ενώ σε η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 250 km/h. Είναι το ταχύτερο Astra όλων των εποχών.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας παράγει 25% περισσότερη μέγιστη ροπή από το προηγούμενο Astra OPC και αποδίδει ισχύ 40 hp παραπάνω. Αυτό μεταφράζεται σε 140 hp /lit., η υψηλότερη ειδική ροπή ανά λίτρο σε βενζινοκίνητο μοντέλο παραγωγής Opel, συγκριτικά με τα 120 hp του προηγούμενου Astra OPC. Ο νέος υπερτροφοδοτούμενος  κινητήρας βασίζεται στον τελευταίο δίλιτρο βενζινοκινητήρα της Opel έχοντας αυξήσει την ισχύ του κατά 30hp στα 250 hp. Εν τούτοις, η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 12%, ενώ οι εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί κατά 14% συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση. Οι εκπομπές CO2 του Astra OPC έχουν μειωθεί στα 189 g/km (προηγουμένως 221 g/km) και η κατανάλωση στα 8,1 l / 100 km (προηγουμένως 9,2 l/100 km).

Οι μηχανικοί της Opel εξέλιξαν ένα νέο, προηγμένο σύστημα εισαγωγής για να τροφοδοτείται όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας στον υπερσυμπιεστή. Επιπλέον, το σύστημα εξαγωγής βελτιστοποιήθηκε με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ροής των καυσαερίων και των επιδόσεων του κινητήρα. Ο υπερσυμπιεστής βελτιώθηκε για να λειτουργεί υπό ακόμα υψηλότερη πίεση υπερπλήρωσης και ανάλογα αυξήθηκε και η αντοχή του με χρήση νέων εξαρτημάτων.

Πλαίσιο Υψηλών Επιδόσεων με FlexRide, HiPerStruts, διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης

Η Opel σχεδίασε ένα πλαίσιο υψηλών επιδόσεων ειδικά προσαρμοσμένο στις υψηλές πλευρικές επιταχύνσεις και τη σπορ συμπεριφορά του νέου Astra OPC, συμπληρώνοντας τον ισχυρό κινητήρα των 206 kW/280 hp και 400. Το πλαίσιο διαθέτει διάφορα κρίσιμα στοιχεία που αναβαθμίζουν τη σπορ συμπεριφορά του αυτοκινήτου: γόνατα υψηλών επιδόσεων (HiPerStruts) στην εμπρός ανάρτηση, μηχανοτρονικό σύστημα πλαισίου FlexRide, ένα μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και φρένα Brembo.

Το σύστημα πλαισίου FlexRide επιτρέπει στον οδηγό να σκληραίνει τους αποσβεστήρες και να αυξάνει την απόκριση του γκαζιού, καθώς μπορεί να επιλέγει μεταξύ τριών διαφορετικών προγραμμάτων, για μία μοναδική και ξεχωριστή οδηγική εμπειρία υψηλών επιδόσεων. Το Standard mode προσφέρει απόδοση υπ’ όλες τις συνθήκες, διατηρώντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο άνεσης στην καθημερινή οδήγηση. Με το πάτημα ενός μπουτόν, το Sport mode σκληραίνει την ανάρτηση, αυξάνει την ευελιξία μειώνοντας τις κλίσεις αμαξώματος και κάνει το σύστημα διεύθυνσης ακόμα πιο άμεσο. Από την άλλη πλευρά, το OPC mode υπόσχεται την απόλυτη οδηγική εμπειρία: το σύστημα διεύθυνσης γίνεται ακόμα πιο άμεσο σε σχέση με το Sport mode, το γκάζι ανταποκρίνεται ταχύτερα και η ρύθμιση του πλαισίου είναι προσαρμοσμένη για να προσφέρει μέγιστες επιδόσεις.

Επίσης, ο σύνδεσμος Watt που έχει δοκιμαστεί στο μηχανοκίνητο αθλητισμό προστέθηκε στον ημιάκαμπτο πίσω άξονα του Astra OPC και εξασφαλίζει κορυφαία αντιστάθμιση εγκάρσιων φορτίων και ακρίβεια διεύθυνσης, ιδιαίτερα στις στροφές. Το μοχλικό αποτελείται από μια κοντή κεντρική άρθρωση με σφαιρικό σύνδεσμο στον οποίο εδράζονται οι δύο εγκάρσιοι βραχίονες, με αποτέλεσμα να αποσβένει το 80% των εγκάρσιων φορτίων της πίσω ανάρτησης.

Οι στάνταρ ζάντες αλουμινίου 19” προσθέτουν μία ακόμα σπορ νότα στο αυτοκίνητο. Επιπλέον, οι μηχανικοί OPC ρύθμισαν το πλαίσιο σύμφωνα με τα πρότυπα του OPC τροποποιώντας τους αποσβεστήρες και σκληραίνοντας τα ελατήρια και τα σαϊλεντμπλόκ.

Το Astra OPC εφοδιάζεται με μηχανικό, πολύδισκο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης  στον εμπρός άξονα, το οποίο μεγιστοποιεί τη μεταφορά ροπής στο δρόμο. Το πολύδισκο διαφορικό βοηθά στη μείωση της ολίσθησης των τροχών κατά τη δυνατή επιτάχυνση υπό στροφή για παράδειγμα ή αλλάζει η ποιότητα του οδοστρώματος. Επίσης, είναι ιδανικό για σπορ δράση στην αγωνιστική πίστα. Ο συντονισμός του διαφορικού με τη ροπή εμπλοκής του (κλείδωμα) εγγυάται αρμονική απόκριση και μετάβαση συμπεριφοράς στο πάτημα/σήκωμα του πεντάλ γκαζιού, εξαλείφει τις αντιδράσεις στο τιμόνι και τις τάσεις αυτοδιεύθυνσης στο σήκωμα του γκαζιού και διασφαλίζει αποθέματα πρόσφυσης σε περιπτώσεις μεταβαλλόμενων φορτίων στους τροχούς.

Το σύστημα ελέγχου ευστάθειας ESP στο Astra OPC προσφέρει τρία διαφορετικά προγράμματα ώστε ο οδηγός να μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της σπορ οδήγησης που επιθυμεί. Το πρώτο είναι το standard mode που διασφαλίζει μέγιστη οδηγική ασφάλεια στις καθημερινές μετακινήσεις. Στη δεύτερη ρύθμιση, το Competitive mode αυξάνει το όριο παρέμβασης των αυτόματων συστημάτων. Τέλος, στο ESP-off mode, το ESP απενεργοποιείται πλήρως.

Το σύστημα πέδησης του Astra OPC έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις υψηλών επιδόσεων του αυτοκινήτου – ακόμα και υπό μέγιστο φορτίο. Οι μηχανικοί του OPC επέλεξαν μία λύση με servo 18” της Brembo με μεγαλύτερους, αεριζόμενους,  διάτρητους δίσκους 355 x 32 mm και 4-πίστονες δαγκάνες μπροστά. Το Astra OPC χρησιμοποιεί επίσης ειδικά τακάκια υψηλών επιδόσεων. Γενικά, το πλεονέκτημα των φρένων Brembo είναι η βελτιωμένη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης χρήσης των φρένων και την αίσθηση απόδοσης υπό παρατεταμένη πέδηση.

Σύμφωνα με την παράδοση OPC, το αυτοκίνητο δοκιμάστηκε στα όρια των δυνατοτήτων του και βελτιώθηκε στο Northern Loop (“Nordschleife”) της αγωνιστικής πίστας Nürburgring στη Γερμανία. Όλα τα μοντέλα OPC δοκιμάζονται στην ‘Πράσινη Κόλαση’ όπως ονόμασε το συγκεκριμένο τμήμα της πίστας ο Βρετανός οδηγός αγώνων Jackie Stewart. Και δεν είναι μόνον η οδική συμπεριφορά που δοκιμάζεται στο όριο στη διάσημη αγωνιστική πίστα. Κανένα μοντέλο OPC δεν λανσάρεται στην αγορά πριν περάσει από μία δοκιμασία αντοχής 10.000 χλμ. με υψηλή ταχύτητα στο τμήμα 20,8 km του Nordschleife. Αυτό αντιστοιχεί σε 180.000 οδήγησης σε κανονικούς δρόμους. Κάτω από τέτοιες ακραίες συνθήκες, η αντοχή όλων των εξαρτημάτων είναι εγγυημένη προκειμένου να διασφαλίζεται η μέγιστη ικανοποίηση των πελατών.

Εκφραστική Σχεδίαση: Επίδειξη Ισχύος για το Astra Υψηλών Επιδόσεων

Ένα δυνατό αυτοκίνητο χρειάζεται μία εξίσου ισχυρή σχεδίαση: το αμάξωμα του Astra OPC δηλώνει γνήσιο πάθος για δύναμη και ταχύτητα. Επίσης διαθέτει νέο τιμόνι με επίπεδο κάτω τμήμα που θα προσελκύσει τους λάτρεις της οδήγησης, ένα ελαφρύ μπάκετ κάθισμα υψηλών επιδόσεων με προηγμένη τεχνολογία και μία νέα iPhone PowerApp που παρέχει πρόσβαση σε δεκάδες δεδομένα του κινητήρα και του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο μέσω διαύλου CAN. Μέσα στην καμπίνα, υλικά υψηλής ποιότητας και αποκλειστικά χαρακτηριστικά OPC δημιουργούν μία σπορ, premium ατμόσφαιρα.

Το Astra OPC αποκτά πιο σπορ χαρακτήρα με ένα σετ ειδικά σχεδιασμένων, ανάγλυφων εμπρός και πίσω προφυλακτήρων, πλαϊνές ποδιές, μία αεροδυναμική αεροτομή οροφής και δύο πλήρως ενσωματωμένες, τραπεζοειδείς απολήξεις εξαγωγής. Εκτός από τις στάνταρ ζάντες αλουμινίου 19”, προαιρετικά διατίθενται ζάντες 20” από σφυρήλατο αλουμίνιο  για όσους επιθυμούν να χαρίσουν στο Astra OPC ακόμα πιο τολμηρή εμφάνιση. Για κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό, ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει το ειδικό πακέτο αισθητικής αναβάθμισης OPC.

Το νέο τιμόνι OPC με επίπεδο κάτω τμήμα είναι εμπνευσμένο από το μηχανοκίνητο αθλητισμό και έχει διάμετρο 10 mm μικρότερη από αυτό που χρησιμοποιείται στην υπόλοιπη οικογένεια Astra, προσφέροντας μία ακριβέστερη, πιο σπορ, πιο άμεση αίσθηση. Οι υποδοχές για τους αντίχειρες έχουν ανασχεδιαστεί για καλύτερη λαβή και ορατότητα των οργάνων. Αποκλειστικές ραφές OPC σε ζωηρό μπλε ή κομψό περλέ σε όλη την καμπίνα χαρίζουν στο εσωτερικό μία σπορ, πολυτελή ατμόσφαιρα.

Το προαιρετικό, σπορ μπάκετ κάθισμα με προηγμένες τεχνολογίες έχει πιστοποιηθεί από τους ανεξάρτητους ειδικούς της πλάτης του AGR (“Aktion Gesunder Rücken e.V”)AGR (“AktionGesunderRückene.V”) καθώς πληροί υψηλά εργονομικά πρότυπα. Οι μηχανικοί του OPC χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία υλικών μειωμένου βάρους στο σκελετό του καθίσματος. Τα νέα εμπρός καθίσματα προάγουν τη δυναμική οδηγική εμπειρία, όντας χαμηλότερα τοποθετημένα και διασφαλίζοντας βελτιωμένη πλευρική στήριξη. Τα προαιρετικά καθίσματα υψηλών επιδόσεων προσφέρουν μέχρι 18 διαφορετικές ρυθμίσεις. Η Opel είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων στην κατηγορία συμπαγών μοντέλων υψηλών επιδόσεων που προσφέρει πνευματικά ρυθμιζόμενα πλευρικά μαξιλάρια. Η χαμηλωμένη θέση των καθισμάτων αναβαθμίζει την οδηγική αίσθηση λόγω ‘στενότερης’ επαφής οδηγού / δρόμου.

Εντυπωσιακά Ρεκόρ Πίστας για το Έμβλημα OPC

Η τελευταία γενιά Astra OPC, η σπορ αιχμή του δόρατος της νέας οικογένειας Astra υπογραμμίζει τις σπορ δυνατότητες και την τεχνογνωσία που απορρέει από το έμβλημα OPC.

To Astra OPC έχει πουλήσει πάνω από 15.000 οχήματα μόνο τα τελευταία επτά χρόνια. Εκτός από το Corsa OPC, το Astra OPC είναι ανάμεσα στα best seller σύμφωνα με τις ετήσιες πωλήσεις. Η Opel υπολογίζει ότι θα πουλήσει περίπου 10.000 μοντέλα OPC τους επόμενους 12 μήνες. Από αυτά, σχεδόν τα μισά είναι Astra OPC, άλλα 3.000 είναι  Corsa και τα υπόλοιπα Insignia. Οι ετήσιες πωλήσεις για τα Ευρωπαϊκά συμπαγή αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων άνω των 271 hp είναι περίπου 14.000 μονάδες. Με βάση αυτές τις τιμές, η Opel προσβλέπει σε ένα μερίδιο περίπου 30 % επί των Ευρωπαϊκών πωλήσεων συμπαγών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων.

Το Opel Performance Center (OPC), που είναι υπεύθυνο για τα σπορ μοντέλα της οικογένειας Opel από το 1999, αποτελεί ζωτικό στοιχείο στο προφίλ αξιών της μάρκας. Ενσαρκώνει το πάθος για εντυπωσιακή σχεδίαση, κορυφαία τεχνολογία και δυναμικές επιδόσεις. Τα οχήματα με το έμβλημα OPC είναι τα μοντέλα κάθε σειράς που απευθύνονται στο συναίσθημα και τις αισθήσεις. Η τρέχουσα γκάμα OPC περιλαμβάνει το Corsa, 141 kW/192 hp (154 kW/210 hp) σαν Nürburgring-Edition) και το Insignia OPC (239 kW/325 hp) το οποίο διατίθεται σαν 4 ή 5-θυρο sedan και Sports Tourer.

Sportyflair: “OPC Line” για μοντέλα παραγωγής Opel

Εκτός από τους αγοραστές μοντέλων OPC, πολλοί πελάτες δίνουν προσωπικό χαρακτήρα στο δικό τους Opel παραγωγής με αξεσουάρ κορυφαίας ποιότητας “OPC Line”. Αυτά παραγγέλνονται απευθείας από το εργοστάσιο με την αγορά του αυτοκινήτου. Όσοι είναι ήδη κάτοχοι ενός Opel μπορούν να το μεταμορφώσουν σε ένα κατάστημα του δικτύου της Opel. Η OPC Line περιλαμβάνει εξαρτήματα αμαξώματος, ζάντες αλουμινίου και αξεσουάρ εσωτερικού όπως τιμόνι και επιλογείς ταχυτήτων που έχουν εξελιχθεί και ρυθμιστεί για το αντίστοιχο μοντέλο από σχεδιαστές και μηχανικούς της Opel.

Δημοφιλής και αποκλειστική: εκπαίδευση οδηγών OPC Performance

Η αποκλειστική εκπαίδευση οδηγών OPC Performance Training που προσφέρεται από το 2006, είναι πολύ δημοφιλής στους οπαδούς της σπορ οδήγησης και απαιτείται προ-εγγραφή για την παρακολούθηση. Προσφέρονται όχι μόνο σε οδηγούς Opel ή ιδιοκτήτες μοντέλων OPC, αλλά και σε οδηγούς αυτοκινήτων άλλων μαρκών. Η αποκλειστικότητα της μονοήμερης εκπαίδευσης ξεκινά με την τοποθεσία. Τα πάντα γίνονται στο συνήθως ‘καμουφλαρισμένο’ κέντρο δοκιμών της Opel στο Dudenhofen, όπου πρωτότυπα και μελλοντικά μοντέλα Opel εξελίσσονται για παραγωγή. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των μοντέλων OPC με ελεγχόμενο και ασφαλή τρόπο από μία ομάδα επαγγελματιών εκπαιδευτών υπό το έμπειρο βλέμμα του πρώην εργοστασιακού πιλότου της Opel, πρωταθλητή του  Le Mans και πρεσβευτή της μάρκας Joachim Winkelhock. Πρωταρχικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι η μέγιση οδηγική απόλαυση μέσα από το μέγιστο έλεγχο του οχήματος.

Opel Astra OPC – Αγορά και Μοντέλο

Από το 1999 μέχρι το Ταχύτερο Astra Όλων των Εποχών – Η Ιστορία του Astra OPC

  • Ολοκλήρωση της γκάμας OPC στη μεσαία, συμπαγή και μικρή κατηγορία
  • Το νέο Astra OPC φέρνει ακόμα περισσότερο πάθος και δυναμισμό στη μάρκα Opel
  • Οι πελάτες OPC αναζητούν συναρπαστική οδήγηση, εντυπωσιακή και εκφραστική σχεδίαση

Rüsselsheim. Η γκάμα μοντέλων υψηλών επιδόσεων OPC της Opel ολοκληρώνεται τώρα με το νέο Astra. Αυτό σημαίνει ότι η Opel έχει από ένα μοντέλο OPC στη μεσαία, συμπαγή και μικρή κατηγορία με τα Insignia, Astra και Corsa. Η τελευταία γενιά Astra OPC, η σπορ αιχμή του δόρατος της νέας οικογένειας Astra υπογραμμίζει περαιτέρω τις σπορ δυνατότητες και την τεχνογνωσία που απορρέει από το έμβλημα OPC. Από το 1999 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά,(ισχύς 118 kW/160 hp, μέγιστη ροπή 188 Nm και τελική ταχύτητα 220 km/h), το σπορ μοντέλο έχει εξελιχθεί στο ταχύτερο και ισχυρότερο Astra στην ιστορία της Opel. Αποδίδει τώρα 206kW/280hp, με ροπή 400 Nm και τελική ταχύτητα  250 km/h. Πρόσθετη ελκτική πρόσφυση και οδηγική ευστάθεια προσφέρονται από ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το νέο πλαίσιο υψηλών επιδόσεων και το ισχυρό σύστημα πέδησης.

Οι πωλήσεις του Astra OPC ξεπερνούν τις 22.000 μονάδες. Εκτός από το Corsa OPC, το Astra είναι από τα δημοφιλέστερα μοντέλα Opel OPC σύμφωνα με τις ετήσιες πωλήσεις. Η Opel προσβλέπει σε πωλήσεις περίπου 10.000 οχημάτων OPC μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Από αυτές, περίπου τα μισά είναι Astra OPC, άλλα 3.000 είναι Corsa και τα υπόλοιπα Insignia. Οι ετήσιες πωλήσεις για τα Ευρωπαϊκά συμπαγή αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων άνω των 271 hp είναι περίπου 14.000 μονάδες στην Ευρώπη. Με βάση αυτές τις τιμές, η Opel υπολογίζει σε ένα μερίδιο περίπου 30 % επί των Ευρωπαϊκών πωλήσεων συμπαγών οχημάτων υψηλών επιδόσεων. Αυτό θα μπορούσε να φέρει την Opel στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Οι πελάτες προτιμούν σπορ, εξατομικευμένο και μοντέρνο εξοπλισμό

Το έμβλημα OPC και το Βρετανικό αντίστοιχο “VXR” είναι στενά συνδεδεμένα με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, λόγω και της προηγούμενης συμμετοχής του στο Γερμανικό German DTM και το Βρετανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του, οι μηχανικοί το δοκίμασαν στις σκληρότερες αγωνιστικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Γι αυτό, το Astra OPC ανέκαθεν συγκινούσε πελάτες που εκτιμούσαν την ιστορική σχέση του με το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Το Astra OPC δεν απευθύνεται μόνο σε όλους αγαπούν τους μεγάλους, ανοιχτούς δρόμους, αφού οι συμπαγείς διαστάσεις του είναι ένα από τα στοιχεία που το κάνουν εξίσου κατάλληλο και για την πόλη. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία των πελατών Astra OPC είναι άνδρες στις αρχές της δεκαετίας των τριάντα, με δραστήριους ρυθμούς ζωής. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες του Astra GTC είναι ως επί το πλείστον στις αρχές της δεκαετίας των σαράντα, κάτι που υποδηλώνει ότι το OPC απευθύνεται σε νεότερους ηλικιακά πελάτες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι πολλοί οπαδοί του μηχανοκίνητου αθλητισμού οι οποίοι ενθουσιάζονται με τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων όπως το Astra OPC. Είναι πελάτες που συχνά χρησιμοποιούν τα social media για να επικοινωνούν με τους φίλους τους. Γι’ αυτό, η PowerApp που διατίθεται για πρώτη φορά με το Astra OPC θα προσελκύσει πολλούς από αυτούς τους πελάτες καθώς συνδυάζει την απόλαυση μέτρησης των οδηγικών επιδόσεων και ανάκτησης δεδομένων με τα κοινωνικά μέσα που είναι προσβάσιμα από smartphones. Η βάση πελατών του OPC κατά παράδοση ενδιαφέρεται για προαιρετικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών που παρέχει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες εξατομίκευσης. Για παράδειγμα, το ένα τρίτο των πελατών OPC στη Γερμανία επιλέγει πολυτελή δερμάτινα καθίσματα, αναβαθμίζοντας την αξία του αυτοκινήτου τους. Πάνω από το 70% των αγοραστών OPC επιλέγει ζάντες 20” αντί των στάνταρ ζαντών ελαφρού κράματος αλουμινίου 19”. Αυτό αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι ο τυπικός πελάτης Astra OPC εκτιμά το σπορ και ανώτερο εξοπλισμό.

OPC: Επιδόσεις και πάθος από το 1999

Το Opel Performance Center (OPC), που είναι υπεύθυνο για τα σπορ μοντέλα της οικογένειας Opel από το 1999, αποτελεί ζωτικό στοιχείο στο προφίλ αξιών της μάρκας. Ενσαρκώνει ένα υψηλό επίπεδο συναισθηματισμού και πάθους για εντυπωσιακή σχεδίαση, κορυφαία τεχνολογία και δυναμικές επιδόσεις. Τα οχήματα με το έμβλημα OPC είναι οι κορυφαίες, σπορ εκδόσεις των αντίστοιχων σειρών μοντέλων και καταδεικνύουν τις υψηλές δυνατότητες και την τεχνογνωσία της μάρκας.

Με το πέρασμα των χρόνων, τα μοντέλα OPC όχι μόνον έχουν καθιερωθεί σαν ‘πρεσβευτές’ υψηλών επιδόσεων με ένα υψηλό συναισθηματικό παράγοντα, αλλά και είναι και εμπορικά επιτυχημένα: από το 1999 μέχρι σήμερα, περίπου 65.000 έχουν πωληθεί σε όλο τον κόσμο. Best-seller είναι το Astra OPC (περίπου 22.000 μονάδες, 1999-2000 και 2002-2011, και ακολουθούν το Corsa OPC με περίπου 17.000 μονάδες (2007-2011) και το Zafira OPC (περίπου 15.600 μονάδες, 2001-2010) το οποίο, ως το ‘ταχύτερο πολυμορφικό της Ευρώπης, δημιούργησε μία νέα, σπορ, εξειδικευμένη κατηγορία στην αγορά των πολυμορφικών. Το Insignia OPC έχει συνολικές πωλήσεις πάνω από 4.200 από το 2009 που λανσαρίστηκε στην αγορά. Πέρσι, το 75% των πωλήσεων μοντέλων Opel OPC (συμπεριλαμβανομένων Corsa, Astra και Insignia) καταγράφηκε σε βασικές αγορές με το 34% στη Γερμανία, το 23% στη Βρετανία και το 15% στην Ελβετία.

Τα μοντέλα OPC στη μεσαία κατηγορία υψηλών επιδόσεων έχουν επίσης συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία των πωλήσεων. Τις βάσεις έθεσε το Vectra OPC με πωλήσεις 3.000 και πλέον μονάδων (2005-2008).

Sportyflair: “OPC Line” για μοντέλα παραγωγής Opel

Εκτός από τους αγοραστές μοντέλων OPC, πολλοί πελάτες προσδίδουν προσωπικό χαρακτήρα στο Opel τους με αξεσουάρ κορυφαίας ποιότητας “OPC Line”. Αυτά παραγγέλνονται απευθείας από το εργοστάσιο για νέα αυτοκίνητα. Όσοι είναι ήδη κάτοχοι ενός Opel μπορούν να το μεταμορφώσουν σε ένα κατάστημα του δικτύου της Opel.

Η OPC Line περιλαμβάνει εξαρτήματα αμαξώματος, ζάντες αλουμινίου και στοιχεία εσωτερικού όπως τιμόνι και επιλογείς ταχυτήτων που έχουν εξελιχθεί και ρυθμιστεί για το αντίστοιχο μοντέλο από σχεδιαστές και μηχανικούς της Opel. Τα προϊόντα πληρούν τις υψηλότερες απαιτήσεις ποιότητας και εφαρμογής και συνοδεύονται από 24μηνη εργοστασιακή εγγύηση.

Δημοφιλής και αποκλειστική: εκπαίδευση οδηγών OPC Performance

Η αποκλειστική εκπαίδευση οδηγών OPC Performance Training που προσφέρεται από το 2006, είναι πολύ δημοφιλής στους οπαδούς της σπορ οδήγησης και απαιτείται προ-εγγραφή για την παρακολούθηση. Προσφέρονται όχι μόνο σε οδηγούς Opel ή ιδιοκτήτες μοντέλων OPC, αλλά και σε οδηγούς αυτοκινήτων άλλων μαρκών.

Η αποκλειστικότητα της μονοήμερης εκπαίδευσης ξεκινά με την τοποθεσία. Τα πάντα γίνονται στο συνήθως ‘καμουφλαρισμένο’ κέντρο δοκιμών της Opel στο Dudenhofen, όπου πρωτότυπα και μελλοντικά μοντέλα Opel εξελίσσονται για παραγωγή. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των μοντέλων OPC με ελεγχόμενο και ασφαλή τρόπο από μία ομάδα επαγγελματιών εκπαιδευτών υπό το έμπειρο βλέμμα του πρώην εργοστασιακού πιλότου της Opel, πρωταθλητή του  Le Mans και πρεσβευτή της μάρκας, Joachim Winkelhock. Πρωταρχικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι η μέγιση οδηγική απόλαυση μέσα από το μέγιστο έλεγχο του οχήματος.

Ορόσημα OPC

1997: Ίδρυση του OpelPerformanceCenter (OPC)

1999: Λανσάρισμα της πρώτης γενιάς Astra OPC (ατμοσφαιρικός κινητήρας 2.0L, 118 kW/160 hp) – η έκδοση περιορισμένης παραγωγής 3.000 μονάδων εξαντλείται μέσα σε τέσσερις μήνες .

2001: Λανσάρισμα της πρώτης γενιάς Zafira OPC (2.0L turbo, 147 kW/200 hp) – περίπου 12.000 πωλούνται μέχρι την ανανέωση του μοντέλου το 2005.

2002: Λανσάρισμα της δεύτερης γενιάς Astra OPC (2.0L turbo, 147 kW/200 hp) – διατίθεται σαν τρίθυρη έκδοση και station wagon.

2004: Λανσάρισμα της OPC line.

2005: Λανσάρισμα της τρίτης γενιάς Astra OPC (2.0L turbo, 177 kW/240 hp), Λανσάρισμα της δεύτερης γενιάς Zafira OPC (2.0L turbo, 177 kW/240 hp); Λανσάρισμα του Vectra OPC (2.8 V6 turbo, 188 kW/255 hp) – διατίθεται σαν sedan και station wagon.

2006: Λανσάρισμα του Meriva OPC (1.6 turbo, 132 kW/180 hp),
2.8 V6 turbo με 206 kW/280 hp για το Vectra OPC.

2007: Λανσάρισμα του Corsa OPC (1.6 turbo engine, 141 kW/192 hp);

Προαιρετικό, εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο για το Vectra OPC.

2008: Ειδικό μοντέλο Astra OPC “Nürburgring Edition” σε limited edition.

2009: Λανσάρισμα του Insignia OPC – διατίθεται σαν 4/5θ sedan και Sports με τον ισχυρότερο κινητήρα παραγωγής της Opel όλων των εποχών (239 kW/325 hp).

2010: Ολοκλήρωση της δεύτερης σεζόν επιλογής οδηγών αγώνων στα πλαίσια του “OPC Race Camp”: Νο 2 και 3 στην κατηγορία τους (SP3T) και 19 & 22 στη γενική κατάταξη (196 οχήματα) για τα δύο αγωνιστικά Astra στον 24Η αγώνα του Nürburgring.

2011: Λανσάρισμα και έναρξη παραγωγής του Corsa OPC “Nürburgring Edition”(154 kW/210 hp) και Insignia Unlimited OPC χωρίς ηλεκτρονικό περιοριστή ταχύτητας.

2012: Λανσάρισμα της τρίτης γενιάς Astra OPC (2.0L υπερτροφοδοτούμενος άμεσου ψεκασμού, 206 kW/280 hp) με τελική ταχύτητα 250 km/h

Opel Astra OPC – Πλαίσιο

Αποκλειστικό πλαίσιο υψηλών επιδόσεων Astra OPC για καλύτερη επαφή με το δρόμο

  • Ειδικά χαμηλωμένο πλαίσιο υψηλών επιδόσεων και FlexRide με HiPerStruts
  • Μέγιστη ελκτική πρόσφυση με πολύδισκο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης
  • Ελαφριά φρένα Brembo με βελτιωμένη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες

Rüsselsheim. Η Opel σχεδίασε ένα πλαίσιο υψηλών επιδόσεων ειδικά προσαρμοσμένο στις υψηλές πλευρικές επιταχύνσεις και τη σπορ συμπεριφορά του νέου Astra OPC, συμπληρώνοντας τον ισχυρό κινητήρα των 206 kW/280 hp και 400 Nm. Το πλαίσιο εφοδιάζεται με αποσβεστήρες της ZF Sachs και ωφελείται από διάφορα σημαντικά στοιχεία που αναβαθμίζουν τη σπορ συμπεριφορά: γόνατα υψηλών επιδόσεων – High Performance Struts (HiPerStruts) στην εμπρός ανάρτηση, μηχανοτρονικό σύστημα πλαισίου FlexRide, ένα μηχανικό, πολύδισκο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και φρένα Brembo. Το πλαίσιο αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο με 19άρες ζάντες αλουμινίου που προσφέρονται στάνταρ με ελαστικά 245/40ZR. Επιπλέον, η ομάδα του Opel OPC (Opel Performance Center) ρύθμισε το πλαίσιο σύμφωνα με τα πρότυπα OPC τροποποιώντας τους αποσβεστήρες και σκληραίνοντας τα ελατήρια και τα σάιλεντμπλοκ.

Ανάρτηση FlexRide με ρύθμιση OPC για ποικίλα σπορ οδηγικά στυλ

Το μηχανοτρονικό πλαίσιο FlexRide είναι ειδικά προσαρμοσμένο και βελτιωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες ενός μοντέλου OPC και προσφέρει στον οδηγό τα χαρακτηριστικά απόσβεσης και οδηγικού στυλ που επιθυμεί. Και ενώ το συμβατικό Astra Flex Ride παρέχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ μιας στάνταρ, προσαρμοζόμενης ρύθμισης, ενός πιο άνετου Tour mode και ενός Sport mode, στο Astra OPC το σύστημα απευθύνεται σε όσους αποζητούν ένα πιο σπορ στυλ οδήγησης.

Ο οδηγός του Astra OPC μπορεί να επιλέγει μεταξύ τριών διαφορετικών προγραμμάτων, για μία μοναδική και ξεχωριστή οδηγική εμπειρία υψηλών επιδόσεων. Το Standard mode προσφέρει απόδοση σε όλες τις συνθήκες, διατηρώντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο άνεσης στην καθημερινή οδήγηση. Ακόμα και σε αυτό το πρόγραμμα, το Astra OPC συμπεριφέρεται εξαιρετικά στις στροφές, ενώ εντυπωσιάζει με την άμεση απόκριση του τιμονιού και τις ελάχιστες κλίσεις αμαξώματος. Με το πάτημα ενός μπουτόν, το Sport mode σκληραίνει την ανάρτηση του πλαισίου, αυξάνει την ευελιξία μειώνοντας τις κλίσεις αμαξώματος και κάνει το σύστημα διεύθυνσης ακόμα πιο άμεσο.

Από την άλλη πλευρά, το OPC mode προσφέρει την υπέρτατη οδηγική εμπειρία: το σύστημα διεύθυνσης γίνεται ακόμα πιο άμεσο σε σχέση με το Sport mode, το γκάζι ανταποκρίνεται ταχύτερα και η ρύθμιση πλαισίου είναι προσαρμοσμένη με γνώμονα τις μέγιστες επιδόσεις. Ο φωτισμός του ταμπλό γίνεται κόκκινος σηματοδοτώντας ότι το αυτοκίνητο είναι σε OPC mode.

Για βέλτιστο έλεγχο αμαξώματος το πρόγραμμα ελέγχου ‘ράμπας’ προσαρμόζει τις αποσβέσεις, διασφαλίζοντας ότι οι τροχοί διατηρούν την επαφή με το δρόμο όταν το όχημα περνά από ένα σαμαράκι με υψηλή ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι το όχημα ‘προσγειώνεται’ μαλακά ακόμα και στην περίπτωση που τα ελατήρια στα γόνατα αναπηδούν σε μία ανωμαλία του δρόμου. Το πρόγραμμα ελέγχου κλίσεων μειώνει ακόμα περισσότερο τις εγκάρσιες κλίσεις έτσι ώστε το όχημα να κινείται με μέγιστη ευελιξία.

Συγκριτικά με το υπερτροφοδοτούμενο 1.6 Astra GTC (132 kW/180hp), οι μηχανικοί του OPC σκλήρυναν τα στάνταρ ελατήρια κατά τριάντα τοις εκατό περίπου και χαμήλωσαν το όχημα κατά δέκα χιλιοστά επιπλέον, φέρνοντας το αυτοκίνητο ακόμα πιο κοντά στο δρόμο. Επίσης, τα σάιλεντμπλοκ και ο πίσω άξονας έγιναν πιο άκαμπτα με στόχο μεγαλύτερη ευελιξία και απόκριση στην οδηγική εμπειρία. Επίσης αυξήθηκε η διάμετρος της αντιστρεπτική δοκού κατά πέντε τοις εκατό τουλάχιστον συγκριτικά με του GTC για πρόσθετη ακαμψία. Πέραν αυτών των μέτρων, υπάρχουν και άλλες καινοτομίες στο πλαίσιο του Astra OPC, όπως αύξηση της διαμέτρου των εμβόλων μέσα στα αμορτισέρ και βελτιστοποίηση των αποσβεστήρων σύμφωνα με τις προδιαγραφές OPC. Το υποπλαίσιο της ανάρτησης εδράζεται σε ειδικές ελαστικές βάσεις. Η ελαστικο-κινηματική φύση αυτών των βάσεων αυξάνει την ευελιξία διεύθυνσης υποστηρίζοντας τη συμπεριφορά ακόμα και υπό οριακά πλευρικά φορτία σε κλειστές στροφές.

Γόνατα HiPerStruts βελτιώνουν την οδηγική άνεση και συμπεριφορά με άμεση αίσθηση διεύθυνσης

Το Astra OPC εφοδιάζεται  με τα δοκιμασμένα γόνατα HiPerStruts (High Performance Struts). Οι μηχανικοί της OPC εξέλιξαν σημαντικά τα γόνατα MacPherson του στάνταρ Astra για να δημιουργήσουν τη νέα αρχιτεκτονική εμπρός ανάρτησης HiPerStrutfront που δίνει προτεραιότητα στον οδηγό και διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο άνεσης. Τα HiPerStruts βελτιώνουν την πρόσφυση προσφέροντας πιο σπορ οδηγική αίσθηση και συμπεριφορά, και ταυτόχρονα αυξάνουν τις ικανότητες στριψίματος σε ένα σπορ αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, μειώνουν σημαντικά τις αντιδράσεις στο τιμόνι κατά την επιτάχυνση και επιτρέπουν μεγαλύτερη ακρίβεια διεύθυνσης λόγω πιο κοντού και συμπαγούς άξονα περιστροφής. Αυτό μειώνει την κλίση του βασιλικού πείρου κατά 44% και μειώνει το μήκος του άξονα (έκκεντρη θέση βασιλικού πείρου) κατά 46% με μείωση του μοχλικού βραχίονα. Η μειωμένη κλίση του βασιλικού πείρου σημαίνει λιγότερη απώλεια γωνίας κάμπερ στο στρίψιμο και κατά συνέπεια βελτιωμένο επίπεδο πρόσφυσης, με αυξημένη ισχύ και βελτιωμένη γραμμικότητα στις στροφές. Το μικρότερο μήκος του άξονα περιστροφής μειώνει σημαντικά τις αντιδράσεις στο τιμόνι κατά την επιτάχυνση, την ευαισθησία στους κραδασμούς από το δρόμο και την παραμόρφωση του προφίλ των ελαστικών.

Επίσης, ο σύνδεσμος Watt που έχει δοκιμαστεί στο μηχανοκίνητο αθλητισμό προστέθηκε στον ημιάκαμπτο πίσω άξονα του Astra OPC και εξασφαλίζει κορυφαία αντιστάθμιση εγκάρσιων φορτίων και ακρίβεια διεύθυνσης, ιδιαίτερα στις στροφές. Το μοχλικό αποτελείται από μια κοντή κεντρική άρθρωση με σφαιρικό σύνδεσμο στον οποίο εδράζονται οι δύο εγκάρσιοι βραχίονες, με αποτέλεσμα να αποσβένει το 80% των εγκάρσιων φορτίων της πίσω ανάρτησης.

Απενεργοποίηση του ESP για πιο σπορ οδήγηση

Όπως το FlexRide, το σύστημα ελέγχου ευστάθειας ESP προσφέρει επίσης τρία διαφορετικά προγράμματα ανάλογα με τη σπορ διάθεση του οδηγού. Η προκαθορισμένη, στάνταρ ρύθμιση που έχει βελτιστοποιηθεί για χρήση σε OPC παρέχει μέγιστη ασφάλεια στην οδήγηση σε καθημερινές συνθήκες χωρίς ο οδηγός να χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Το Competitive mode αυξάνει το όριο παρέμβασης των αυτόματων συστημάτων. Όταν όμως το όχημα βρίσκεται σε οριακή επικίνδυνη κατάσταση, τότε σταθεροποιείται από το σύστημα φρένων. Στο ESP-off mode, όταν το μπουτόν του ESP είναι πατημένο πάνω από πέντε δευτερόλεπτα, το σύστημα ESP μπορεί να απενεργοποιείται πλήρως.

Διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για μεγαλύτερη ευστάθεια

Για τη μεταφορά της ισχύος του νέου Astra στο δρόμο, ο εμπρός άξονας εφοδιάζεται με ένα μηχανικό, πολύδισκο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Όταν ένας από τους εμπρός τροχούς σπινάρει, τα δύο σετ πολλαπλών δίσκων στο εσωτερικό του διαφορικού λειτουργούν σαν συμπλέκτες και ελέγχουν την κατανομή ισχύος σε συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό το φαινόμενο κλειδώματος (έως και 50%) εξαρτάται από τη λεγόμενη ‘γωνία ράμπας’ υπό την οποία πιέζονται μεταξύ τους τα δύο σετ δίσκων και που στη συνέχεια προσδιορίζει πόση πίεση ασκείται στον πολύδισκο συμπλέκτη ανάλογα με την ποσότητα της ροπής. Όσο πιο οξεία είναι η ‘γωνία ράμπας’, τόσο πιο ευαίσθητο το σύστημα. Στην περίπτωση του Astra OPC, επιλέχθηκε ‘γωνία ράμπας’ 45 μοιρών κατά την επιτάχυνση. Στην περίπτωση της επιβράδυνσης (είτε όταν χρησιμοποιούνται τα φρένα ή σηκώνεται το πόδι από το γκάζι), οι δίσκοι αποσυμπλέκουν και επιτρέπουν στο ABS να επενεργεί αποτελεσματικά στους εμπρός τροχούς.

Το διαφορικό βοηθά στη μείωση της ολίσθησης των τροχών κατά τη δυνατή επιτάχυνση υπό στροφή για παράδειγμα ή αλλάζει η ποιότητα του οδοστρώματος. Επίσης, είναι ιδανικό για σπορ δράση στην αγωνιστική πίστα. Ο συντονισμός του διαφορικού με τη ροπή εμπλοκής του (κλείδωμα) εγγυάται αρμονική απόκριση και αλλαγή συμπεριφοράς στο πάτημα/σήκωμα του πεντάλ γκαζιού, εξαλείφει τις αντιδράσεις στο τιμόνι και τις τάσεις αυτοδιεύθυνσης στο σήκωμα του γκαζιού και διασφαλίζει πρόσφυση σε περιπτώσεις μεταβαλλόμενων φορτίων στους τροχούς. Τα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης και ολίσθησης (TC, ESP) έχουν προσαρμοστεί στα χαρακτηριστικά του διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης. Μέγιστη οδηγική ευστάθεια διασφαλίζεται ακόμα και στο όριο της ευστάθειας ή σε βρεγμένο δρόμο. «Έχουμε δημιουργήσει ένα θαυμάσιο πακέτο, το οποίο θα πείσει ακόμα και τους πιο έμπειρους σπορ οδηγούς – όχι μόνο στο Nürburgring» εξηγεί ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, Joachim Winkelhock.

High tech σύστημα πέδησης Brembo

Το σύστημα πέδησης του Astra OPC έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις υψηλών επιδόσεων του αυτοκινήτου – ακόμα και υπό μέγιστο φορτίο. Οι μηχανικοί του OPC επέλεξαν μία λύση με servo 18” της Brembo με μεγαλύτερους, αεριζόμενους, διάτρητους δίσκους 355 x 32 mm και 4-πίστονες δαγκάνες μπροστά. Το Astra OPC χρησιμοποιεί επίσης ειδικά τακάκια υψηλών επιδόσεων.

Το λεγόμενο χυτό πλευστό δισκόφρενο είναι ένα ειδικό σύστημα που βασίζεται στο ότι οι δίσκοι αποτελούνται από δύο υλικά: Ένας κεντρικός ρότορας από χυτοσίδηρο συνδέεται με τον περιφερειακό αλουμινένιο δίσκο συνδυάζοντας έτσι τα πλεονεκτήματα αντοχής στη θερμότητα του χυτοσίδηρου με την ιδιότητα ελαφρού βάρους του αλουμινίου. Γενικά, το πλεονέκτημα των φρένων Brembo είναι η βελτιωμένη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης χρήσης των φρένων και την αίσθηση απόδοσης σε παρατεταμένο φρενάρισμα. Επιπλέον, ζυγίζοντας 5,1 kg, η εμπρός δαγκάνα OPC είναι 2,8 kg ελαφρύτερη από τη στάνταρ μονάδα. Τέλος, τα ελαφριά εμπρός δισκόφρενα ζυγίζουν 4,2 kg λιγότερο ανά δίσκο σε σχέση με τα συμβατικά. Λόγω μικρότερου βάρους, μειώνεται η μη αναρτώμενη μάζα, κάτι που αυξάνει την ευελιξία και την ακρίβεια διεύθυνσης και συμπεριφοράς.

Οι μηχανικοί τροποποίησαν επίσης την ημιάκαμπτη κεντρική δοκό του πίσω άξονα ως προς την ακαμψία και τη γωνία συγκόλλησης, ώστε ο πίσω άξονας να παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη στον εμπρός άξονα. Ολόκληρο το πλαίσιο, μαζί με τα φρένα, δοκιμάστηκε σε δημόσιους δρόμους και σε πολύ απαιτητικά περιβάλλοντα όπως οι αγωνιστικές πίστες του Nürburgring και Contidrom στη Γερμανία, στον πάγο και το χιόνι της Σκανδιναβίας και στις υψηλές θερμοκρασίες της  Idiada (Ισπανία). Μετά από τις εντατικές δοκιμές, οι μηχανικοί του Opel Performance Center στο Rüsselsheim επέλεξαν ελαστικά διαστάσεων 245/40 RZ για ζάντες αλουμινίου 19”. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν προηγμένες σφυρήλατες ζάντες Opel μπορούν να επιλέξουν τις πολύ ελαφριές 20άρες βάρους 1,86 kg ,14% λιγότερο από την έκδοση πέντε ακτίνων 20” που διατίθεται για το Astra GTC. Η διαδικασία σφυρηλάτησης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της ζάντας ελαφρού κράματος δημιουργεί ένα σκληρότερο υλικό, με αποτέλεσμα να απαιτούνται λεπτότερα τοιχώματα από μια χυτή ζάντα.

Το Ισχυρότερο Astra OPC Όλων των Εποχών

  • Υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας άμεσου ψεκασμού με 206 kW / 280 hp = 140 hp ισχύς ανά λίτρο
  • Κορυφαία ειδική ροπή 200 Nm / λίτρο
  • Επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,0 δευτερόλεπτα
  • Νέο σύστημα εισαγωγής και βελτιωμένο σύστημα εξαγωγής

Rüsselsheim. Το Opel Astra OPC εφοδιάζεται με ένα τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα που ανεβάζει τα πρότυπα μέγιστης και ειδικής ισχύος. Με 206 kW / 280 hp, ο ισχυρότερος βενζινοκινητήρας της Opel, ένας υπερτροφοδοτούμενος 2.0 L άμεσου ψεκασμού έγινε ακόμα πιο δυνατός. Στα 400 Nm (200 Nm /lit.), ο κινητήρας προσφέρει 25% περισσότερη μέγιστη ροπή από του προηγούμενου Astra OPC και 40 hp επιπλέον. Αυτό μεταφράζεται σε 140 hp ειδική ισχύ ανά λίτρο συγκριτικά με τα 120 hp του προηγούμενου Astra OPC. Η ειδική ροπή των 200 Nm ανά λίτρο ξεπερνά ακόμα και αυτή των σπορ μοντέλων υψηλών επιδόσεων. Το νέο Astra OPC μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 6,0 δευτερόλεπτα μόνο – ταχύτερο από την προηγούμενη έκδοση (6,4 δευτ). Ο κινητήρας του τελευταίου Astra OPC παράγει τη μέγιστη ροπή του από τις μόλις 2450 rpm, ενώ τη διατηρεί σταθερή μέχρι σχεδόν τις 5000 rpm. Αυτό σημαίνει ότι ο τετρακύλινδρος του Astra OPC μπορεί να αποδίδει την ισχύ του σε μεγάλο εύρος συνθηκών ενώ προσφέρει την υψηλότερη ειδική ισχύ από οποιονδήποτε τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα έχει κατασκευάσει ποτέ η Opel.

Οι μηχανικοί της Opel έκαναν σημαντικές αλλαγές στο βενζινοκινητήρα 250 hp που χρησιμοποιείται στο Insignia, προσδίδοντάς του ακόμα πιο σπορ και δυναμική αίσθηση και 30 hp επιπλέον. Χάρη στο νέο, προηγμένο σύστημα εισαγωγής τροφοδοτείται όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας στο υπερσυμπιεστή. Ο υπερσυμπιεστής βελτιώθηκε ώστε να λειτουργεί υπό ακόμα υψηλότερη πίεση υπερπλήρωσης, ενώ ανάλογα αυξήθηκε και η αντοχή του με τη χρήση νέων εξαρτημάτων.

High tech χαρακτηριστικά, όπως άμεσος ψεκασμός βενζίνης, υπερσυμπιεστής twin-scroll turbocharger με intercooler, διπλός μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων και δύο αντικραδασμικοί άξονες χαρίζουν σ’ αυτό το νέο, αλουμινιένιο κινητήρα των 1998 cm3 εντυπωσιακές τιμές επιδόσεων, κάνοντάς τον ακόμα ισχυρότερο από την προηγούμενη μονάδα του Astra OPC.

Το σύστημα άμεσου ψεκασμού βασίζεται σε στοιχεία όπως: μία αντλία υψηλής πίεσης που κινείται μέσω του εκκεντροφόρου αυξάνει την πίεση του καυσίμου που αντλεί η ηλεκτρική αντλία από το ρεζερβουάρ στα 155 bar (στο ρελαντί, η πίεση ψεκασμού είναι 50 bar). Τα μπεκ πολλαπλών οπών βρίσκονται κάτω από τους αυλούς εισαγωγής, ενώ χάρη στο ειδικό σχήμα της κεφαλής του εμβόλου το μίγμα στροβιλίζεται γύρω από το κεντρικά τοποθετημένο μπουζί.

Νέο σύστημα εισαγωγής

Οι μηχανικοί της Opel εξέλιξαν ένα νέο σύστημα εισαγωγής για να βελτιώσουν περαιτέρω τη ροή του αέρα, να μειώσουν τις απώλειες πίεσης και να αυξήσουν τις επιδόσεις του κινητήρα.

Η γεωμετρική διατομή του αυλού εισαγωγής αυξήθηκε σημαντικά. Το φίλτρο αέρα εισαγωγής στο φιλτροκούτι έγινε μεγαλύτερο. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να φιλτράρει τον αυξημένο αέρα εισαγωγής που τώρα ρέει μέσω των αυλών. Επιπλέον, λόγω αύξησης μεγέθους έχει μειωθεί ο θόρυβος.

Ο φιλτραρισμένος αέρας περνά μέσα από έναν αισθητήρα υγρασίας που βρίσκεται μέσα στο φίλτρο. Η Opel είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που υιοθετεί τέτοιο αισθητήρα σε μοντέλο παραγωγής. Ο αισθητήρας υγρασίας χρησιμοποιεί ένα ειδικό πολυμερές που αντιδρά ηλεκτρικά στην ποσότητα υδρατμών στον αέρα και στη συνέχεια μετρά τη σχετική υγρασία του αέρα. Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα μεταφέρονται στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα με σκοπό τη βελτιστοποίηση της καύσης προς όφελος της κατανάλωσης. Το Astra OPC που εφοδιάζεται με τεχνολογία Start/Stop έχει 189g/km CO2 και καταναλώνει 8,1 λίτρα βενζίνης στα 100 χλμ. Οι τιμές αυτές είναι άκρως ανταγωνιστικές στην κατηγορία υψηλών επιδόσεων. Οι εκπομπές CO2 είναι επίσης 14% χαμηλότερες συγκριτικά με τον προκάτοχο του Astra OPC (221 g/km), ενώ η κατανάλωση είναι 12% χαμηλότερη (9,2 l).

Αν και ο αυλός εισαγωγής μετά το φιλτροκούτι παρέμεινε ίδιος προστέθηκε ένα αντηχείο υψηλών συχνοτήτων πριν από τον υπερσυμπιεστή. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το αντηχείο μειώνει το συριστικό ήχο του υπερσυμπιεστή στο μέγιστο όριο πίεσης. Καθώς ο κινητήρας του Astra OPC ήδη προσφέρει τη μέγιστη ροπή των 400 Nm από τις 2450 rpm (που αντιστοιχεί με 25% αύξηση ροπής συγκριτικά με το προηγούμενο  Astra OPC), αυτή η συσκευή μείωσης θορύβου είναι πολύ σημαντική. Το πλεονέκτημα του αντηχείου είναι ότι ο οδηγός μπορεί να εκμεταλεύεται τη μέγιστη ροπή στο μεγάλο εύρος στροφών με χαμηλό επίπεδο θορύβων και κραδασμών.

Ενισχυμένος και ανθεκτικότερος υπερσυμπιεστής για πιο άμεση απόκριση

Ο υπερσυμπιεστής βασίζεται στην αρχή του twin-scroll. Αυτό σημαίνει ότι στην πολλαπλή εξαγωγής και στον υπερσυμπιεστή, διαχωρίζονται οι αυλοί του πρώτου και τέταρτου (στη μία πλευρά) και του δεύτερου και τρίτου κυλίνδρου  (στην άλλη πλευρά). Οι παλμοί ροής καυσαερίων διοχετεύονται μέσω σπιράλ εισαγωγής (scroll) στην τουρμπίνα. Με το διαχωρισμό των ροών, η δυναμική τους αξοποιείται στο μέγιστο βαθμό.

Η παραγωγή πίεσης ξεκινά από νωρίς, στις 1400 rpm περίπου. Αυτό σημαίνει ότι η κινήσεις του γκαζιού προκαλούν άμεση και ισχυρή επιτάχυνση. Η μέγιστη πίεση υπερπλήρωσης έχει αυξηθεί στα 1,5 bar –αύξηση 25% συγκριτικά με τη μονάδα του Insignia. Επομένως, ο υπερσυμπιεστής έπρεπε να γίνει ακόμα ισχυρότερος, ανθεκτικότερος και ικανός να αντέχει την αύξηση της πίεσης.

Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του συμπαγούς υπερσυμπιεστή είναι η πνευματική βαλβίδα αέρα ανακούφισης και μία βελτιστοποιημένης απόδοσης φτερωτή τουρμπίνας. Σε προκαθορισμένη υποπίεση ανοίγει μια βαλβίδα που οδηγεί τον αέρα στην εισαγωγή του συμπιεστή. Αυτό διατηρεί ψηλά τις στροφές του υπερσυμπιεστή. Πιέζοντας πάλι το γκάζι, η πίεση πλήρωσης είναι άμεσα διαθέσιμη. Για αύξηση της ογκομετρικής απόδοσης στους θαλάμους καύσης, ο προ-συμπιεσμένος αέρας ψύχεται κατά περίπου 100 βαθμούς Κελσίου σε έναν εναλλάκτη θερμότητας πριν εισέλθει στους θαλάμους.

Βελτιστοποιημένο σύστημα εξαγωγής για καλύτερες επιδόσεις

Οι μηχανικοί ασχολήθηκαν επισταμένα και με το σύστημα εξαγωγής, θέλοντας να βελτιώσουν τη ροή των καυσαερίων και κατά συνέπεια τις επιδόσεις του κινητήρα. Κύριος στόχος τους ήταν η περαιτέρω μείωση της πίεσης επιστροφής των καυσαερίων. Έτσι προχώρησαν στη βελτιστοποίηση του καταλυτικού μετατροπέα κλειστού βρόγχου (καταλύτης δίπλα στον κινητήρα) και του υποδαπέδιου καταλύτη με στόχο τη μείωση της πίεσης επιστροφής. Σε συνδυασμό με αυτές τις βελτιώσεις, οι μηχανικοί της Opel στη Γερμανία βελτίωσαν το υπόλοιπο τμήμα του συστήματος εξαγωγής, που ξεκινά πίσω από τον καταλύτη κλειστού βρόγχου και φτάνει μέχρι την απόληξη εξαγωγής. Αυτό έγινε διευρύνοντας ολόκληρο το σύστημα εξαγωγής στη μέγιστη δυνατή διάμετρο των 70 mm. Αποτέλεσμα των μετατροπών ήταν μία κατά 25% μείωση στην πίεση επιστροφής των καυσαερίων συγκριτικά με το σύστημα εξαγωγής του κινητήρα του Insignia.

Πέρα από τις μηχανικές μετατροπές στα συστήματα εισαγωγής, εξαγωγής και υπερσυμπιεστή έγιναν και βελτιστοποιήσεις στη μονάδα ελέγχου (εγκέφαλος) του κινητήρα. Τα χαρακτηριστικά επιδόσεων, όπως πίεση αέρα υπερπλήρωσης, ταχύτητα ψεκασμού και δεδομένα ανάφλεξης προσαρμόστηκαν στις μηχανικές αλλαγές.

Γνήσιο πάθος στο σχεδιασμό ήχου

Ένα ισχυρό αυτοκίνητο όπως το Astra OPC χρειάζεται και ένα δυναμικό ήχο που να γοητεύει τη συναισθηματική πλευρά των οπαδών των σπορ αυτοκινήτων. Γι’ αυτό, ο σχεδιασμός ήχου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αυτοκινήτου. Οι μηχανικοί ήθελαν να πετύχουν το μπάσο και αρρενωπό ήχο που χαρακτηρίζει όλα τα Astra OPC. Επίσης, ήθελαν να αναπαράγουν ήχο αεριωθούμενου στο εσωτερικό, τον οποίο οι οπαδοί OPC θα θυμούνται από το τελευταίο Astra όταν ο οδηγός επιταχύνει από τις μεσαίες στις υψηλές στροφές. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στην αλλαγή από τρίτη σε τέταρτη σχέση σε δυνατή επιτάχυνση. Στο ρελαντί, οι μηχανικοί ήθελαν να σιγουρευτούν ότι η εξαγωγή ‘γουργουρίζει’ ευχάριστα. Γι’ αυτό αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μόνο δύο αντί τρία σιλανσιέ συγκριτικά με το Astra GTC. Το βοηθητικό σιλανσιέ που τοποθετείται κοντά στον εμπρός άξονα καταργήθηκε. Με τη μείωση στις διαστάσεις και τον όγκο των σιλανσιέ το συμπαγές σπορ coupe απέκτησε τη χροιά ήχου που του ταιριάζει.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνον η ποιότητα αλλά και το επίπεδο του ήχου σημαντικό. Γι αυτό οι μηχανικοί εκμεταλλεύτηκαν τον κανονισμό Lex Ferrari για τον εξωτερικό θόρυβο: Αυτή η τροποποίηση στην Ευρωπαϊκή οδηγία επιτρέπει στα οχήματα υψηλών επιδόσεων με ισχύ άνω των 140 kW και 75 kW/ ton να παράγουν ένα έξτρα decibel. Όταν περνά ένα αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, ο κινητήρας των 206 kW /280 hp εκπέμπει 75 απολαυστικά decibels, σε αντίθεση με τα 74 decibels του Astra GTC.

Για να περάσει τη δοκιμή Lex Ferrari, το Astra OPC έπρεπε να επιταχύνει από 50 km/h με τρίτη σχέση στα 61 km/h σε ευθεία μόλις 15 m. Μόνο ένα αληθινό αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων μπορεί να περάσει ένα τέτοιο τεστ.

Οι παραλληλόγραμμες απολήξεις που είναι ενσωματωμένες στον προφυλακτήρα ολοκληρώνουν το σύστημα εξαγωγής. Κανένα αυτοκίνητο παραγωγής δεν έχει ανάλογο χαρακτηριστικό. Τα πίσω σιλανσιέ ενσωματώνονται οπτικά στις απολήξεις.

Δοκιμή αντοχής του κινητήρα

Στην υψηλή θερμική αντοχή του κινητήρα συμβάλλει και ένα χιτώνιο που εκτείνεται μέχρι το κάτω τμήμα των κυλίνδρων και η ψύξη μέσω σπρέι λαδιού της κάτω πλευράς των εμβόλων. Και οι δύο εκκεντροφόροι του κινητήρα αποκρίνονται αυτόματα μέσω του ηλεκτροϋδαυλικού συστήματος ελέγχου χρονισμού ώστε να προσαρμοστούν οι χρόνοι ανοίγματος των βαλβίδων με την κατάσταση φορτίου του κινητήρα μέσω του εγκεφάλου. Επιπλέον, η μεγαλύτερη αλληλεπικάλυψη στις χαμηλότερες στροφές μέσω συνεχώς μεταβαλλόμενου χρονισμού εκκετροφόρων διασφαλίζει την ταχύτερη απόκριση του υπερσυμπιεστή. Οι βαλβίδες εξαγωγής φέρουν πλήρωση νατρίου και όλες ενεργοποιούνται με ολισθητήρες (κοκοράκια) χαμηλής τριβής.

Άλλα χαρακτηριστικά του κινητήρα είναι δύο αντικραδασμικοί άξονες, καδένα χρονισμού μειωμένων απαιτήσεων συντήρησης για τους εκκεντροφόρους και χυτό κέλυφος φίλτρου λαδιού, με εύκολη πρόσβαση από πάνω. Μία αλλαγή λαδιού απαιτεί απλά αντικατάσταση του φυσιγγίου αφού προηγηθεί προειδοποίηση από τη σχετική λυχνία διαστήματος service. Αισθητήρες μετράνε τη φθορά του συνθετικού λιπαντικού με παραμέτρους όπως κρύες εκκινήσεις και αριθμός κύκλου αναφλέξεων.

Πριν ο τροποποιημένος κινητήρας του Astra OPC προχωρήσει στην παραγωγή, πέρασε από μία σειρά απαιτητικών δοκιμών.Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε μία δοκιμασία αντοχής 10.000 km στο Astra OPC στο τμήμα Nordschleife της πίστας του Nürburgring σε αγωνιστικές συνθήκες που αντιστοιχούν σε 180.000 km σε κανονικό δρόμο.

Opel Astra OPC – Σχεδίαση

Ισχυρή Σχεδιαστική Ταυτότητα για το Εσωτερικό & Εξωτερικό του Astra OPC

  • Δυναμικό εξωτερικό – σπορ και premium εσωτερικό
  • Νέο τιμόνι 360 mm με επίπεδο κάτω τμήμα για άμεση, σπορ αίσθηση
  • Ελαφριά, μπάκετ καθίσματα υψηλών επιδόσεων με την περίοπτη σφραγίδα πιστοποίησης “AGR”
  • Μοναδική OPC PowerApp παρέχει πρόσβαση σε προεπιλεγμένα δεδομένα

Rüsselsheim. Ένα δυνατό αυτοκίνητο χρειάζεται δυναμική σχεδίαση: το αμάξωμα του Astra OPC δηλώνει γνήσιο πάθος για δύναμη και ταχύτητα. Σ’ αυτό προστίθεται ένα νέο τιμόνι με επίπεδο κάτω τμήμα που θα προσελκύσει τους λάτρεις της οδήγησης, το ελαφρύ μπάκετ κάθισμα υψηλών επιδόσεων με προηγμένη τεχνολογία και μία νέα iPhone PowerApp που προσφέρει στον οδηγό πρόσβαση σε δεκάδες δεδομένα του κινητήρα και του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαύλου CAN. Μέσα στην καμπίνα, υλικά υψηλής ποιότητας και αποκλειστικά χαρακτηριστικά OPC δημιουργούν μία σπορ, premium ατμόσφαιρα.

Το OPC σε επίδειξη ισχύος

Το εξωτερικό του OPC είναι μία ακόμα πιο σπορ εκδοχή της συναισθηματικής σχεδίασης του Astra GTC. Το Astra OPC αποκτά πιο σπορ χαρακτήρα με ένα σετ ειδικά σχεδιασμένων, ανάγλυφων εμπρός και πίσω προφυλακτήρων, πλαϊνές ποδιές, αεροδυναμική αεροτομή οροφής και δύο πλήρως ενσωματωμένες, τραπεζοειδείς απολήξεις εξαγωγής. Εκτός από τις στάνταρ ζάντες αλουμινίου 19”, προαιρετικά διατίθενται επίσης ζάντες 20” από σφυρήλατο αλουμίνιο  για όσους επιθυμούν να χαρίσουν στο Astra OPC ακόμα πιο τολμηρή εμφάνιση. «Η εμφάνιση του είναι μυώδης και αρρενωπή» σχολιάζει ο επικεφαλής σχεδιαστής, Andrew Dyson. «Μία γρήγορη ματιά στο εξωτερικό προδίδει την ταχύτητα και ευελιξία του αυτοκινήτου. Μοιάζει να είναι φτιαγμένο για οδήγηση υψηλών επιδόσεων και για να υπερβαίνει πάντα τα όρια».

Το OPC μοιράζεται πολλά κοινά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά με το GTC. Μόνο τρεις δυναμικές γραμμές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία οπτικής έντασης και τη διαμόρφωση της σιλουέτας.  Μία κομψή, ζωηρή γραμμή εκτείνεται προς τα κάτω από την εμπρός πόρτα μέχρι το κάτω τμήμα του πίσω φτερού και προσθέτει ζωντάνια στο προφίλ του αμαξώματος. Μία δεύτερη γραμμή περνά από τη λαβή της πόρτας και εκτείνεται μέχρι πίσω, τονίζοντας το γοητευτικό προφίλ του OPC και διαχωρίζοντας τις επιφάνειες σε ένα κομψό κάτω τμήμα και τους φαρδιούς ώμους.

Η τρίτη γραμμή ακολουθεί το καθαρό, σπορ περίγραμμα της οροφής. Όσοι θέλουν να δώσουν στο OPC τους ακόμα πιο σπορ ύφος μπορούν να επιλέξουν το πακέτο OPC που περιλαμβάνει ακόμα πιο μεγάλες πλαϊνές ποδιές, μπάρα με λογότυπο στη μάσκα στο χρώμα του αμαξώματος και μία διεπίπεδη πίσω αεροτομή. Διατίθενται οι εξωτερικές αποχρώσεις  Arden Blue, BlueBuzz, Carbon Flash (metallic black), power red, sunny melon (yellow) ,Olympic White και Sea Shell (mineral white).

Ντεμπούτο για το νέο τιμόνι 360 mm στο Astra OPC

Οι πελάτες του Astra OPC θα είναι οι πρώτοι που θα χρησιμοποιήσουν το νέο τιμόνι με επίπεδο κάτω τμήμα, εμπνευσμένο από το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η διάμετρος του τιμονιού είναι τώρα 360 mm, συγκριτικά με τα 370 mm της υπόλοιπης οικογένειας Astra, επιτυγχάνοντας μία ακόμα πιο ακριβή, σπορ και άμεση αίσθηση. Η λαβή έχει βελτιωθεί με τη χρήση σπογγώδους ελαστικού γύρω από την υβριδική στεφάνη μαγνησίου/ατσαλιού, αλλά και από την πολυτελή μαλακή δερμάτινη επένδυση με διάτρτητα τμήματα και έγχρωμες διπλές ραφές. Οι περιοχές του αντίχειρα έχουν ανασχεδιαστεί για καλύτερη λαβή και ορατότητα των οργάνων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραγγείλουν θερμαινόμενο τιμόνι: κανείς άλλος κατασκευαστής αυτοκινήτων δεν προσφέρει αυτή την επιλογή. Ένα διακριτικό και κομψό λογότυπο OPC στο τιμόνι αποτελεί ένα ακόμα αποκλειστικό στοιχείο. Το τιμόνι είναι πολλαπλών λειτουργιών με χειριστήρια ραδιοφώνου και CD.

Καμπίνα ανώτερης ποιότητας

Άλλα τυπικά χαρακτηριστικά OPC περιλαμβάνουν σπορ επιλογέα ταχυτήτων και αλουμινένια πεντάλ με ελαστικά ένθετα για καλύτερη πρόσφυση. Το ταμπλό χαρίζει μία σπορ premium αίσθηση με πλαίσια οργάνων σε glossy piano black εμπνευσμένα από χρονογράφο σε φόντο satin black. Η σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel ‘η γλυπτική τέχνη συναντά τη Γερμανική ακρίβεια’ αντανακλάται στο σχήμα των εσωτερικών πάνελ, συμπερ. και του ταμπλό οργάνων. Καταργώντας τις ευθείες γραμμές, το πάνω τμήμα του ταμπλό σχήματος φτερού ‘ρέει’ μέσα στις πόρτες και τα υποβραχιόνια, δημιουργώντας μία εικόνα ρέουσας δυναμικής αισθητικής. Μαύρη επένδυση οροφής, πατάκια με το λογότυπο OPC και αποκλειστικό μπορντούρα από δέρμα Nubuk με ανακλαστικές λωρίδες αποτελούν αποκλειστικά στοιχεία OPC. Αποκλειστικές ραφές στα πάνελ θυρών σε arden blue ή cool pearl σε όλη την καμπίνα μία σπορ, premium ατμόσφαιρα.

Η Επανάσταση στα Καθίσματα Υψηλών Επιδόσεων

Το νέο Astra OPC διατίθεται με ένα νέο, προαιρετικό μπάκετ κάθισμα υψηλών επιδόσεων προηγμένης τεχνολογίας το οποίο έχει πιστοποιηθεί από την ανεξάρτητη ομάδα ειδικών πλάτης AGR (“AktionGesunderRückene.V”) καθώς καλύπτει υψηλά εργονομικά πρότυπα. Και τα δύο εμπρός καθίσματα δίνουν άλλη διάσταση στη σπορ οδηγική εμπειρία, καθώς υιοθετούν ελαφριά υλικά, χαμηλότερη θέση και βελτιωμένη πλευρική στήριξη.

Οδηγός και συνοδηγός απολαμβάνουν μία ακόμα πιο σπορ εμπειρία με καθίσματα τοποθετημένα 17 mm χαμηλότερα από του Astra GTC coupé και 30mm χαμηλότερα από του συμβατικού Astra. Αυτό σημαίνει ότι απολαμβάνουν καλύτερη αίσθηση του αυτοκινήτου λόγω της μικρότερης απόστασης που τους χωρίζει από το δρόμο.

Οι μηχανικοί του OPC χρησιμοποίησαν χυτό φύλλο με οργανικό ψεκασμό πρόσθετων υλικών στο σκελετό του καθίσματος, εξοικονομώντας βάρος 45% συγκριτικά με έναν αντίστοιχο συμβατικό. Στο φύλλο προστίθεται συνθετικό υλικό από πολυαμίδιο και υαλονήματα. Το νέο υλικό είναι πιο ευέλικτο και ισχυρό και λόγω της αντοχής του το πάχος δε χρειάζεται να υπερβαίνει το ένα – δύο χιλιοστά.

Το νέο προαιρετικό κάθισμα προσφέρει μέχρι 18 διαφορετικές ρυθμίσεις, με τις ακόλουθες να γίνονται μηχανικά:

  • Ολόκληρο το κάθισμα πίσω / εμπρός  (2)
  • Ολόκληρο το κάθισμα πάνω / κάτω (2)
  • Πλάτη καθίσματος πίσω / εμπρός (2)
  • Ρύθμιση γωνίας μαξιλαριού καθίσματος (2)
  • Προέκταση μήκους μαξιλαριού καθίσματος (2)

Οι παρακάτω ρυθμίσεις γίνονται ηλεκτρικά:

  • Ρύθμιση οσφυϊκής υποστήριξης τεσσάρων κατευθύνσεων (4)
  • Ρυθμιζόμενη πλευρική υποστήριξη μαξιλαριών πλάτης (2)
  • Ρυθμιζόμενη πλευρική υποστήριξη μαξιλαριών έδρας (2)

Το κάθισμα έχει το μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων στην κατηγορία συμπαγών σπορ coupé, προσφέροντας σε οδηγό και συνοδηγό ένα υψηλό επίπεδο ευελιξίας. Επιπλέον, διατίθενται πνευματικά ρυθμιζόμενα μαξιλάρια πλευρικής υποστήριξης για το σπορ κάθισμα. Η Opel είναι η μοναδική κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων στην κατηγορία συμπαγών μοντέλων υψηλών επιδόσεων που προσφέρει κάτι τέτοιο σε μοντέλο παραγωγής.  Αγκαλιάζουν το σώμα του επιβάτη και παρέχουν πλευρική στήριξη με το πάτημα ενός μπουτόν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα παραγγείλουν σε ύφασμα / morrocana και τρεις διαφορετικούς δερμάτινους χρωματικούς συνδυασμούς.

Όσοι επιλέξουν την πολυτέλεια του δέρματος, έχουν στη διάθεσή τους δύο εκδόσεις ή καθίσματα που φέρουν μία δερμάτινη κάθετη ρίγα στο κέντρο με ραφή arden blue ή μία λωρίδα από γυαλιστερό δέρμα με ραφή cool pearl. Το λογότυπο OPC είναι χαραγμένο στο δερμάτινο τμήμα των εμπρός καθισμάτων, προδίδοντας έμφαση στη λεπτομέρεια και ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας κατασκευής. Το κέντρο του δερμάτινου καθίσματος είναι πάντα διάτρητο, επιτρέποντας τη διέλευση του αέρα για να αναπνέει καλύτερα το κάθισμα.

Η επένδυση των υφασμάτινων καθισμάτων είναι εξίσου ποιοτική και σπορ. Ένας συνδυασμός morrocana και υφάσματος με χρωμιωμένες λεπτομέρειες και ραφή OPC σε cool pearl αποπνέει την αίσθηση της πολυτέλειας.

Πρόσβαση μέσω PowerApp για τους ιδιοκτήτες Astra OPC

Η Opel μοιράζεται το πάθος της για την τεχνολογία με τους πελάτες της και γίνεται η πρώτη στη βιομηχανία που τους παρέχει πρόσβαση σε προεπιλεγμένα δεδομένα του CAN bus (Controller Area Network) φέρνοντάς τα απευθείας στο iPhone τους για προβολή και περαιτέρω ανάλυση. Οι πελάτες του Astra OPC είναι από τους πρώτους που ωφελούνται από αυτή την τεχνολογική καινοτομία.Το CAN bus (Δίαυλος CAN) είναι το κεντρικό σύστημα που δικτυώνει όλους τους εγκεφάλους (ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου) του οχήματος. Οι ιδιοκτήτες του Astra OPC που χρησιμοποιούν Apple smartphones θα μπορούν τώρα να κατεβάζουν μία εφαρμογή από το AppStore, που θα τους παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα του CAN- bus.

Το CAN-bus συγκεντρώνει τα δεδομένα από τα διάφορα συστήματα του αυτοκινήτου. Μέχρι τώρα, μόνο τα πολύ εξειδικευμένα συνεργεία μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό. Τώρα, η Opel προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να λαμβάνουν επιλεγμένα δεδομένα σχετικά με τις επιδόσεις χάρη στην OPC PowerApp. Ένας εντελώς νέο κόσμος ανοίγεται για τους οπαδούς της τεχνολογίας αυτοκινήτου.

Η απόλαυση της OPC PowerApp δεν σταματά απλά με το σβήσιμο του κινητήρα. Δεν είναι μόνο εξήντα διαφορετικά δεδομένα όπως, πίεση υπερπλήρωσης κινητήρα, θέση γκαζιού, πλευρική επιτάχυνση ή ροπή κινητήρα, άμεσα διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο στο iPhone, αφού τα συγκεκριμένα μπορούν επίσης να αποθηκεύονται και να συγκρίνονται με φίλους. Ένα σύστημα χρονομέτρησης γύρου συνδεδεμένο με δεδομένα GPS προσελκύει τους λάτρεις των αγώνων, π.χ. όσους χρησιμοποιούν τη θρυλική πίστα του Nürburgring και θέλουν να αναλύσουν και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην ευθεία Nordschleife.

Έτσι, μπορούν να αναλυθούν τα σημεία πέδησης και οι ταχύτητες σε κάθε τμήμα. Επίσης, οι δυνάμεις G μετριούνται μέσα σε κάθε σημείο της στροφής.

Για μέγιστη αξιοποίηση των λειτουργιών που προσφέρει η OPC PowerApp, ένα μαύρο κουτί ή Smart Phone Controller είναι εγκατεστημένο πίσω από τα εσωτερικά πάνελ. Αυτό μπορεί να τοποθετείται από το εργοστάσιο ή σε κάποιο κατάστημα του δικτύου της Opel. Η μονάδα συνδέεται απευθείας στο δίαυλο CAN του οχήματος και μεταδίδει τα δεδομένα της με συχνότητα 30 Hertz στο iPhone, που αντιστοιχεί σε πραγματικό χρόνο. Μία προαιρετική βάση FlexDock iPhone βελτιώνει την πρόσβαση και την ορατότητα των δεδομένων PowerApp. Κατά συνέπεια, το κινητό λειτουργεί σαν ένα πρόσθετο όργανο μέσα στην καμπίνα που καταγράφει όλα τα δεδομένα.

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει από επτά διαφορετικούς τρόπους απεικόνισης με το λογότυπο OPC και αποχρώσεις και αξεσουάρ όπως ένα αναλογικό όργανο, επιταχυνσιόμετρο, ψηφιακή οθόνη, ένδειξη υπερστροφής/υποστροφής, διαγράμματα με μπάρες ή γραμμές και ένας χάρτης. Η OPC PowerApp λειτουργεί σε iPhones (ξεκινώντας στην τρίτη γενιά), iPad 2 και iPod Touch και θα διατίθεται για συστήματα android από τις αρχές του 2013.

Opel Astra OPC: Τεχνικές Προδιαγραφές

Κινητήρας

Astra OPC 2.0 Turbo

Προδιαγραφές ρύπων

Euro 5

Καύσιμο

Super Plus

Κύλινδροι

4

Κυβισμός σε cm³

1998

Μεγ. ισχύ σε kW (hp)

206 (280)

@ rpm

5500

Μεγ. ροπή σε Nm

400

@ rpm

2500-4500

Ρεζερβουάρ σε l

56

Μετάδοση
6-τάχυτο μηχανικό

l

Επιδόσεις
Τελική ταχύτητα σε km/h

250

Επιτάχυνση 0–100 km/h σε s

6,0

Εκπομπές και Κατανάλωση
Εκπομπές CO2 (μικτός κύκλος) σε g/km

189

Εντός πόλης l/100 km

10,8

Εκτός πόλης l/100 km

6,5

Μικτός κύκλος l/100 km

8,1

Πλαίσιο
Εμπρός ανάρτηση

Ανεξάρτητη με γόνατα HyperStruts

Πίσω ανάρτηση

Ημιάκαμπτος άξονας με σύνδεσμο Watt

Όλες οι τιμές αναφέρονται στο Ευρωπαϊκό βασικό μοντέλο με στάνταρ εξοπλισμό. Στα δεδομένα κατανάλωσης και εκπομπών CO2 σύμφωνα με την οδηγία 2007/715/EC λαμβάνεται υπόψη το απόβαρο του οχήματος, όπως ορίζεται από αυτό τον κανονισμό. Ο πρόσθετος εξοπλισμός ενδέχεται να αυξήσει ελαφρώς την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 σε σχέση με τις αναφερόμενες τιμές. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει το απόβαρο του οχήματος και σε μερικές περιπτώσεις να αυξήσει το μικτό βάρος, τα μέγιστα επιτρεπόμενα φορτία άξονα και αντίστοιχα να μειώσει το επιτρεπόμενο φορτίο τρέιλερ. Αυτό μπορεί να επιφέρει μείωση της μέγιστης ταχύτητας και αύξηση του χρόνου επιτάχυνσης. Οι τιμές επιδόσεων που δίνει ο κατασκευαστής έχουν μετρηθεί με το απόβαρο του οχήματος, χωρίς οδηγό, με φορτίο 200 kg.

 

Διαστάσεις και Βάρη

Διαστάσεις οχήματος σε mm

Astra OPC

Μήκος

4466

Πλάτος με/χωρίς καθρέπτες

2020 / 1840

Ύψος (σε βάρος κενό)

1482

Μεταξόνιο

2695

Μετατρόχιο, εμπρός

1584

Μετατρόχιο, πίσω

1588

Κύκλος στροφής σε m
Από τοίχο σε τοίχο

11,4

Από κράσπεδο σε κράσπεδο

10,9

Διαστάσεις χώρου φόρτωσης σε mm
Μήκος πατώματος έως τις πίσω πλάτες καθισμάτων

855

Μήκος πατώματος με αναδιπλωμένες τις πίσω πλάτες καθισμάτων

1617

Πλάτος

980

Απόσταση πατώματος χώρου φόρτωσης από το έδαφος

536

Ύψος χώρου φόρτωσης (πάνω από τον πίσω άξονα)

768

Σκαλοπάτι χώρου φόρτωσης

793

Ύψος ανοίγματος χώρου φόρτωσης

512

Πλάτος ανοίγματος χώρου φόρτωσης

870-968

Χώρος φόρτωσης σε liters (σύμφωνα με ECIE)
Μόνο χώρος φόρτωσης

380

Με αναδιπλωμένες τις πίσω πλάτες καθισμάτων έως εμπρός καθίσματα

765

Με αναδιπλωμένες τις πίσω πλάτες καθισμάτων έως την οροφή

1165

Βάρη και φορτία ανά άξονα σε kg
Βάρος κενό με οδηγό (σύμφωνα με 70/156/EEC)

1550

Μέγιστο επιτρεπόμενο μικτό βάρος

2045

Ωφέλιμο φορτίο

495

Επιτρεπόμενο φορτίο ανά άξονα, εμπρός

1140

Επιτρεπόμενο φορτίο ανά άξονα, πίσω

930

Επιτρεπόμενο φορτίο οροφής 1)

100

1) Λαμβάνοντας υπόψη το μικτό βάρος οχήματος. Για λόγους ασφαλείας δεν συνιστάται η οδήγηση με πάνω από 120 km/h με φορτίο στην οροφή.

[/learn_more]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...