Νανοκρύσταλλοι από ξύλο, ελαφρύτεροι, ισχυρότεροι και φθηνότεροι από carbon [w/video]

Σχετικά άρθρα

Η τεχνολογία εξελίσσεται κάθε ημέρα και το εργαστήριο “US Forest Products Laboratory”, έχει ξεκινήσει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα αξίας 1,7 εκατ, δολαρίων ώστε να αναπτύξει νέα nanocellulose υλικά. Τα νέα υλικά βασίζονται στο ξύλο και σύμφωνα με το εργαστήριο είναι ελαφρύτερα, ισχυρότερα και φθηνότερα από carbon, κατά περίπου 10%.

Οι νανοκρύσταλοι κυτταρίνης (CNC) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα της βιομηχανίας, όπως στον στρατό, αλλά και στις αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή διαφόρων μερών του.

ΟΙ CNC μπορούν να είναι διάφανοι, αντικαθιστώντας για παράδειγμα τα γυαλιά στα αυτοκίνητα, που από μόνα τους προσδίδουν ένα σημαντικό βάρος στο συνολικό βάρος του αυτοκινήτου. Όπως βλέπεις στον παρακάτω πίνακα, το CNC έχει την ίδια ελαστικότητα με το Carbon Fiber, αλλά την διπλάσια αντοχή. Χάνει μόνο από τις carbon νανοσωλήνες οι οποίες όμως κοστίζουν πολύ ακριβότερα.

Υλικό

Ελαστικότητα

Αντοχή

CNC

150 GPa

7.5 GPa

Kevlar 49

125 GPa

3.5 GPa

Carbon fiber

150 GPa

3.5 GPa

Carbon nanotubes

300 GPa

20 GPa

Stainless steel

200 GPa

0.5 GPa

Oak

10 GPa

0.1 GPa

Αν ψάχνεις να βρεις την Αχίλλειο πτέρνα του θα σου πω ότι δύσκολα θα βρεις, αφού μπορεί να γίνει αδιάβροχο, και προέρχεται από ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Σε αντίθεση με το πλαστικό το οποίο προέρχεται από το πετρέλαιο, το CNC είναι ένα υλικό, κατά πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Για να δούμε στα επόμενα χρόνια, αν και πως θα το χρησιμοποιήσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

[Πηγή: Forest Products Laboratory, Gizmag, FPL Report]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...