Ο δήμαρχος του Παρισιού, Bertrand Delanoë, θέλει να καθαρίσει την ατμόσφαιρα της Πόλη του Φωτός και των γύρω περιοχών της, και έτσι σκέφτεται να απαγορεύσει τη χρήση αυτοκινήτων ηλικίας 17 ετών και άνω.

Ο Delanoë έχει κάνει την πρόταση αυτή στη Γαλλική Κυβέρνηση ως ένα μέτρο για να αποφύγει την επιβολή προστίμου λόγω της υπερβολικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Ευρωπαική επιτροπή. Αν τελικά η πρόταση του εγκριθεί, τότε θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και τα αυτοκίνητα άνω των 17 ετών μαζί με τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα άνω των 18 ετών και τα δίκυκλα άνω των 10 ετών, δεν θα μπορούν να κινηθούν στους δρόμους του Παρισιού.

Για κίνητρο ο δήμαρχος θα προσφέρει στους κατόχους παλιών οχημάτων που θα αλλάξουν το αυτοκίνητο τους με ένα νέο, τρίμηνη δωρεάν συνδρομή στο Auto’Lib, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής EV οχημάτων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και κάποιο είδος απόσυρσης.

Αρκετοί επικρίνουν την απόφαση αυτή του Γάλλου δημάρχου κατηγορώντας τον, ότι με το μέτρο αυτό πλήττει τις οικογένειας με χαμηλά εισοδήματα. Μόλις το 3% των αυτοκινήτων που κινούνται σε όλη τη Γαλλία είναι ηλικίας άνω των 17 ετών, πράγμα που σημαίνει πρακτικά, ότι το όφελος προς το περιβάλλον θα είναι ελάχιστο.

[Πηγή: Telegraph | Photo: Biranbig/Flickr]