Τελικά θα απογορευτούν οι ηλεκτρικές κουβέρτες το 2015;

Σχετικά άρθρα

HONY8845

Η FIA θέλει να απαγορεύσει για το 2015 τη χρήση των ηλεκτρικών κουβερτών που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των ελαστικών. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση είναι ο περιορισμός του κόστους, όμως στην πραγματικότητα πιο πιθανό είναι να γίνεται αυτό, για να ανέβει το θέαμα στους πρώτους γύρους του Grand Prix, όταν τα ακόμη πιο κρύα λάστιχα θα δημιουργούν έξτρα προβλήματα στους οδηγούς.

Εξάλλου, οι ηλεκτρικές κουβέρτες στοιχίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ και είναι επαναχρησιμοποιήσιμες, ενώ την ίδια στιγμή οι αλλαγές στους turbo κινητήρες, τα νέα κιβώτια και ο σχεδιασμός των νέων μονοθεσίων στοίχισε εκατοντάδες εκατομμύρια. Κι ας μην ξεχνάμε τα προβλήματα με τον κανονισμό του budget cap, του οποίου η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί απομακρύνεται τον τελευταίο καιρό.

Ανάμεσα στα πειραματικά ελαστικά που δοκίμασε στο Μπαχρέιν η Pirelli, ήταν και κάποια ειδικά σχεδιασμένα για λειτουργία χωρίς τη θέρμανση από ηλεκτρικές κουβέρτες. Ο δοκιμαστής της Williams, Felipe Nasr, χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα λάστιχα, όμως δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από αυτά.

Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να τα φέρω στην κατάλληλη θερμοκρασία, ακόμα και μέσα στη ζέστη του Μπαχρέιν και σίγουρα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση σε πίστες όπως το Silverstone ή το Spa.

Η μέγιστη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια των δοκιμών, έφτασε τους 35 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και τους 44 στο οδόστρωμα, με την Pirelli να συλλέγει πολύτιμα δεδομένα και τον Hembery να θεωρεί δύσκολη την εφαρμογή της κατάργησης για του χρόνου.

Προς το παρόν, πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί το σχέδιο της FIA για το 2015. Πρέπει να εξετάσουμε πώς συμπεριφέρεται το ελαστικό κατά τη διάρκεια, για παράδειγμα, μιας περιόδου με αυτοκίνητο ασφαλείας, όταν οι πιέσεις και οι θερμοκρασίες πέφτουν ξανά.

Η πίεση (των ελαστικών) αυτή τη στιγμή μας κάνει όλο και πιο ανήσυχους, όπως και τα μείγματα (των γομών) και η συμπεριφορά τους.

Η Pirelli προσφέρει ελαστικά και στο πρωτάθλημα του GP2, όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρικές κουβέρτες. Όμως οι διαφορές σε αυτά είναι μεγάλες σε σχέση με τη Formula 1, αφού οι διαστάσεις τους δεν είναι ίδιες.

Ναι, στο GP2 δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές κουβέρτες. Αλλά μιλάμε για διαφορετικά μεγέθη ελαστικών και η πίεση στην αρχή είναι πολύ υψηλότερη.

Μια πιθανή λύση θα ήταν η αλλαγή των διαστάσεων των ελαστικών της F1, σε νέα, χαμηλού προφίλ. Όμως οι ομάδες δεν συμφωνούν ούτε σε αυτό τον τομέα, με κάποιους -όπως ο Pat Symonds– να είναι υπέρ της αλλαγής και άλλους -όπως ο Paddy Lowe– κατά, υποστηρίζοντας πως αυτό θα απαιτούσε τεράστιο έργο από πλευράς μηχανικής και κόστους.

ΠηγήSpeedweek

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το πρώτο gameplay από το F1 2024

Η EA Sports έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο gameplay από το F1 24, το επίσημο βιντεοπαιχνίδι του sport που θα γίνει διαθέσιμο στις 31...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...