Video: Άκουσε τις διαφορές στον ήχο της εξάτμισης της BMW M3 ανάλογα με το mode λειτουργίας

Σχετικά άρθρα

178157

Μέχρι τώρα, θα ξέρεις ότι η πρώτη BMW M3 παραδόθηκε στον τυχερό ιδιοκτήτη της. Πρόκειται για μία λευκή M3 που κυκλοφορεί πλέον στους δρόμους του Abu Dhabi. Ο πανευτυχής ιδιοκτήτης της, ανέβασε ένα video στο Youtube (για την ακρίβεια ανέβασε αρκετά αλλά ένα μας ενδιαφέρει τώρα) που μας παρουσιάζει την διαφορά στον ήχο της M3 ανάλογα με το επιλεγμένο modeλειτουργίας (Efficient, Sport και SportPlus).

bmw-m3-and-m4-exhaust-explained_1

Πριν δεις το video, αξίζει να αναφέρουμε μερικά πράγματα για την εξάτμιση της M3 και φυσικά της M4. Οι μηχανικοί της M, έπρεπε να σχεδιάσουν το σύστημα εξαγωγής με τέτοιο τρόπο, ώστε να πληροί κάποιες παραμέτρους. Πρώτα απ’ όλα, έπρεπε να ακούγεται. Αλλά με δεδομένο πως η M3/Μ4 είναι καθημερινό αυτοκίνητο, όχι τόσο ώστε να γίνεται κουραστικό. Εξίσου σημαντικό όμως με αυτό, είναι το ότι ο ήχος της M3/M4 έπρεπε να είναι χαρακτηριστικός και αυτό ήταν ένα πρόβλημα εξαιτίας του ότι ο κινητήρας είναι υπερτροφοδοτούμενος. Το σύστημα που τελικά κατέληξε στην παραγωγή, συμπληρώνει τον ήχο της εξάτμισης, με τον ήχο που παράγεται από τον κινητήρα αλλά δεν ακούγεται στην καμπίνα. Έτσι, ο οδηγός απολαμβάνει έναν “γεμάτο”, πλήρη ήχο που του δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πόση ισχύ έχει διαθέσιμη και πώς μπορεί να την χειριστεί.

bmw-m3-and-m4-exhaust-explained_3

Ένα άλλο πρόβλημα, ήταν ότι η εξάτμιση έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερη και να διαθέτει το μικρότερο δυνατό backpressure. Η λύση την οποία βρήκαν οι μηχανικοί, φαίνεται στο σιλανσιέ. Ακριβώς πριν από αυτό, υπάρχουν δύο ηλεκτρικά ρυθμιζόμενες βαλβίδες. Όταν οι βαλβίδες είναι κλειστές, τα καυσαέρια κατευθύνονται σε έναν θάλαμο και από εκεί στο σιλανσιέ και στις απολήξεις. Έτσι, μέρος του ήχου απορροφάται και μέρος του χάνεται από το τεχνητά μεγαλύτερο μήκος της εξάτμισης. Όταν όμως οι βαλβίδες είναι ανοιχτές, τα καυσαέρια περνούν απευθείας στις απολήξεις και από εκεί στην ατμόσφαιρα, κάνοντας την M3/M4 να παράγει ήχο για τον οποίον οι μηχανικοί αλλά και οι ιδιοκτήτες, μπορούν να είναι περήφανοι.

bmw-m3-and-m4-exhaust-explained_4

Η δικιά σου γνώμη ποια είναι; Είναι ο ήχος αντάξιος μίας M3 ή έχει αποστειρωθεί εξαιτίας της υπερτροφοδότησης;

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...

Να τι συμβαίνει σε έναν κινητήρα εάν του βάλεις πολύ παραπάνω λάδι

Όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης απαιτούν λάδι για να λειτουργούν, αλλά τι γίνεται εάν βάλεις παραπάνω λάδι από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής; Μερικά...