269267

Πριν περίπου 2,5 χρόνια το Σουηδικό περιοδικό Teknikens Värld είχε δοκιμάσει στο Moose test το Jeep Grand Cherokee, με το αποτέλεσμα να είναι αποτυχημένο για το αμερικάνικο SUV, με την Jeep να διορθώνει τελικά το πρόβλημα.

Σήμερα, δοκιμάζουν τη νέα Porsche Macan S Diesel, με το γερμανικό αυτοκίνητο να συμπεριφέρεται πολύ περίεργα στο τεστ αποφυγής εμποδίου. Αυτό γιατί κατά την διάρκεια της μανούβρας ο εμπρός αριστερά τροχός μπλόκαρε, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να συνεχίσει ευθεία και να μην ακολουθήσει την πορεία του τιμονιού. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο όσες φορές και αν επαναλήφθηκε με διαφορετικά βάρη μέσα στο αυτοκίνητο.

Η Porsche είδε το video και ανταποκρίθηκε, δηλώνοντας ότι το μπλοκάρισμα του εμπρός αριστερού τροχού είναι αποτέλεσμα του συστήματος αποφυγής ανατροπής του αυτοκινήτου, Active Rollover Protection (ARP), το οποίο ενεργοποιείται το max 300 milliseconds. Porsche συνέχισε λέγοντας:

Η ακριβής, στιγμιαία εφαρμογή της πέδησης στον εμπρός τροχό στο εξωτερικό της στροφής σε κατάσταση χαμηλής ολίσθησης ελαχιστοποιεί οι στρεπτικές δυνάμεις ώστε να αποφευχθούν κρίσιμες ή ασταθείς συνθήκες οδήγησης, όπως υπερστροφή, ανατροπή ή αποκόλληση του ελαστικού από τον τροχό.

Για όσους δεν είναι γνώστες, το Moose test πραγματοποιείται όταν το όχημα πλησιάζει το εμπόδιο με 70 χλμ/ώρα, και ο οδηγός πρέπει να στρίψει γρήγορα και απότομα αριστερά και πάλι δεξιά για να επαναφέρει το όχημα στην ευθεία του πορεία.