To πετρέλαιο έπεσε κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι

Σχετικά άρθρα

Barrels-of-Oil

Στα επίπεδα κάτω του ψυχολογικού ορίου των 50 δολαρίων διολίσθησε η τιμή του πετρελαίου και την ώρα αυτή, η τιμή του αργού κυμαίνεται στα 48,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του Brent στα 51,15 δολάρια το βαρέλι, για τα συμβόλαια παραδόσεως Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό των τελευταίων πεντέμισι ετών.

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί ως αποτέλεσμα αφενός της ενίσχυσης του δολαρίου και αφετέρου της υπερπροσφοράς σε μια περίοδο υποτονικής ζήτησης εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Το πετρέλαιο αντιδρά άμεσα στις μακροοικονομικές εξελίξεις, με τους αναλυτές της αγοράς να προεξοφλούν περαιτέρω πτώση. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης, μάλιστα, η υποχώρηση των τιμών συνέβαλε στην υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού κατά 0,2% τον Δεκέμβριο, με τον Oxford Economics να δημοσιεύει τον ακόλουθο πίνακα στον οποίο δείχνει την επίδραση της τιμής του πετρελαίου στα 40 δολάρια, σε αρκετές χώρες του κόσμου, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, την περίοδο 2015-2016. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ευρώ που καταγράφεται αρνητικό πρόσημο στον δείκτη πληθωρισμού. Σήμερα, όμως, οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού με την πτώση των τιμών πετρελαίου λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία κάτω από μια συγκυρία πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.

gdp oil

Η παγκόσμια ζήτηση για τον μαύρο χρυσό υπάρχουν φόβοι πως θα μειωθεί περαιτέρω, με τους αναλυτές της αγοράς να προεξοφλούν περαιτέρω πτώση. Η παγκόσμια προσφορά ενισχύεται όσο αυξάνονται τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και ο ΟΠΕΚ προχωρά σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου για να στηρίξει τις τιμές. Τον Νοέμβριο, οι αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 34%, στα 502.000 βαρέλια ημερησίως, αποτελώντας ρεκόρ για τη χώρα.

Ανησυχίες, ωστόσο, για την ισχύ της παγκόσμιας ζήτησης δεν πηγάζουν μόνον από την Ευρωζώνη. Οικονομικοί παρατηρητές προβλέπουν για το τέταρτο τρίμηνο μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα στο 7,2%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου του κόσμου αφού εκτόπισε πρόσφατα την Ιαπωνία στην τρίτη θέση, πρόκειται να ανακοινωθούν στις 20 Ιανουαρίου. Σε ανησυχητικό σημείο καμπής βρίσκεται, επίσης, η οικονομία της Βραζιλίας, η ισχυρότερη στη Λατινική Αμερική. Από τη μία πλευρά, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με τους βραδύτερους ρυθμούς της τελευταίας 11ετίας κατά τη διάρκεια του 2014. Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους λόγω του υψηλού κόστους αποπληρωμής των δανείων τους αλλά και της αύξησης του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ανακοίνωσε την επικείμενη δημιουργία νέου δημοσιονομικού συμβουλίου με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών σε υποδομές και τεχνολογία, αντανακλώντας τις πιέσεις που δέχεται για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Όσο ενισχύονται οι φόβοι για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, η παγκόσμια προσφορά αυξάνεται. Η παραγωγή των ΗΠΑ έχει επεκταθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και η Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, προτιμά να διατηρήσει το μερίδιό της στις διεθνείς αγορές παρά να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές.

Υπάρχει πλεόνασμα στην παγκόσμια παραγωγή κατά ένα με 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο ΟΠΕΚ θα παρέμβει για να μειώσει την ημερήσια παραγωγή σε μια περίοδο χαμηλής ζήτησης

,σχολιάζει ο Μπζαρν Σίλντροπ, αναλυτής της SEB στο Όσλο της Νορβηγίας, μιας χώρας με πλούσια παραγωγή μαύρου χρυσού. Ο Νομπουγιούκι Νακαζάρα, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στον πετρελαϊκό κλάδο και πρώην μέλος του Δ.Σ. στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, προβλέπει περαιτέρω πτώση των τιμών πετρελαίου.

Θα συνεχίσουν να υποχωρούν λόγω της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα και επειδή –πριν από την πρόσφατη πτώση κατά 45% από τον περασμένο Ιούνιο– οι τιμές πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι ήταν υπερβολικά υψηλές όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το ρούβλι, πάντως, συνέχισε να υποχωρεί χθες έναντι του δολαρίου, διότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αποδυναμώνει τα κρατικά έσοδα του πιο κρίσιμου κλάδου της οικονομίας.

Αρκετές είναι οι χώρες εκείνες που πλήττονται από τη πτώση της τιμής του αργού, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα, αλλά οικονομικά ενισχύονται οι Η.Π.Α, η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ινδία. Ο ίδιος ο Barack Obama δήλωσε πως το φθηνό πετρέλαιο δεν θα διαρκέσει για πάντα, θέλοντας να συμβουλέψει τους Αμερικάνους καταναλωτές να σκέφτονται το πως θα εξοικονομήσουν καύσιμο, παρότι η τιμή στην αντλία έχει μειωθεί κατά πολύ, και από τα 3,7 δολάρια το γάλονι, έχει πέσει στα 2,2 δολάρια το γαλόνι. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας να αναφέρουν πως οι χαμηλές τιμές της βενζίνης, ίσως γίνει η αιτία αύξησης των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων λόγω του ότι οι οδηγοί θα οδηγούν περισσότερα χιλιόμετρα, αλλά και με μεγαλύτερη ταχύτητα τα αυτοκίνητά τους.

ΠηγήBloomberg

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...