1031653-19023872-1600-900

Όπως ήδη γνωρίζουμε, η Fiat Chrysler θα πουλήσει το 10% των μετοχών της Ferrari και θα διανείμει το υπόλοιπο 90% στους μετόχους της εταιρίας, κάνοντας την Ferrari αυτόνομη. Επειδή όμως υπήρξε μία σχετική ανησυχία για το τι ακριβώς θα γίνει και κυρίως, για το μη τυχόν γίνει κάτι “περίεργο” και η κατάσταση φύγει από τον έλεγχο, δημιουργήθηκε μία δικλείδα ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικογένεια Agnelli δημιουργεί ένα “loyalty share plan” που θα επιτρέψει στην οικογένεια και τον Piero Ferrari να διατηρήσουν το 51% των ψήφων όταν ξεκινήσει η IPO της Ferrari. Με αυτό το σχέδιο, η Exor SpA, η holding εταιρία της οικογένειας Agnelli, θα καταλήξει με το 36% των ψήφων και ο Piero Ferrari με ένα 15% παρότι οι δύο αυτοί μέτοχοι δεν θα έχουν την πλειοψηφία των μετοχών.

Αν όλα πάνε όπως πρέπει, η νέα, ανεξάρτητη Ferrari θα έχει περισσότερα χρήματα και δύναμη να αντισταθούν σε μία ενδεχόμενη προσπάθεια εξαγοράς από “εξωγενείς” παράγοντες. Εν τω μεταξύ, ο Marchionne θα μειώσει δραστικά το χρέος της FCA και θα έχει λίγα χρήματα παραπάνω να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο σχέδιο του. Θεωρητικά, τίποτα δεν θα αλλάξει στην Ferrari και αυτό το loyalty plan το εξασφαλίζει.