Στα μαχαίρια ο πρόεδρος και ο CEO της Volkswagen

Σχετικά άρθρα

Martin Winterkorn ferdinand piech (1)

Ο Ferdinand Piech, o πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της VW, είναι συγγενής του Ferdinand Porsche και μαζί με την οικογένειά του, κατέχουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μετοχών στην VW. Ο Martin Winterkorn, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της VW και έχει ως επιθυμία να διαδεχτεί τον Piech στη Νο1 θέση της VW το 2017, σε αυτή του προέδρου. Κάπως έτσι έχουν εν συντομία τα πράγματα, με τις τελευταίες ημέρες ο Piech, να δείχνει έντονα τη δυσαρέσκιά στο πρόσωπο του Winterkorn.

O 78-χρονος Piech, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί το 2017, δήλωσε πως είναι δυσαρεστημένος από τις αποφάσεις του Winterkorn, φορτώνοντας του και τη “χαμηλή” κερδοφορία της VW (11,1 δισ. ευρώ το 2014 έβγαλε το VW Group) η οποία είναι μικρότερη από αυτή των ανταγωνιστών. Γι’αυτό και η VW έχει πάρει την απόφαση να περικόψει από όπου μπορεί το κόστος παραγωγής των μοντέλων του, ενώ έχει αποφασίσει και την κατάργηση μερικών μοντέλων της. Επίσης ο Piech κατηγορεί τον Winterkorn τόσο για την λάθος στρατηγική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια στην αγορά των Η.Π.Α η Volkswagen, η οποία το 2014 μετά βίας πούλησε πάνω από 367.000 αυτοκίνητα (-10%), όσο και για το γεγονός πως η VW δεν έχει καταφέρει να κάνει το up! πετυχημένο μοντέλο στη κατηγορία των μικρών φθηνών αυτοκινήτων πόλης.

Martin Winterkorn ferdinand piech (2)

Ο 67-χρονος Winterkorn δηλώνει πως δεν θα φύγει αμαχητί από την VW, στην εταιρία όπου πέρασε τα τελευταία 22 χρόνια της ζωής τους. Υπερασπίζεται των αποφάσεών του, λέγοντας πως στα χρόνια που βρίσκεται στη θέση του CEO, το VW Group έχει αποκτήσει και άλλες εταιρίες κάτω από την ομπρέλα του, 12 στον αριθμό, ενώ τονίζει και τα 10+ εκατ. πωλήσεις που πέτυχε ο όμιλος το 2014.

Μέλη της οικογενείας του Piech βγήκαν και δήλωσαν πως ο Ferdinand Piech δεν μιλά εκ μέρους τους, με τα μέλη της ισχυρής οικογένειας να τάσσονται υπέρ του Winterkorn, για τη προεδρία της 2ης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου. O Winterkorn εκτός από την στήριξη των υπολοίπων μελών της οικογένειας Piech, έχει τόσο αυτή των συνδικάτων των εργαζομένων της VW, όσο και αυτή του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας, η οποία κατέχει το 1/5 των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Μένει να δούμε αν αυτή τη φορά περάσει η απόφαση του Piech, όπως συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν (Bernd Pischetsrieder και Wendelin Wiedeking).

ΠηγήDer Spiegel

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Διέρρευσε η sedan έκδοση του VW Passat, μόνο για την Κίνα

Η ένατη γενιά του VW Passat έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στην Ευρώπη, αποκλειστικά διαθέσιμη ως estate. Ωστόσο, η κινεζική αγορά έχει διαφορετικές προτιμήσεις,...

Ξεκίνησε η παραγωγή του VW Golf facelift

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η Volkswagen παρουσίασε την ανανεωμένη εκδοχή της 8ης γενιάς του Golf, με το μοντέλο να μπαίνει στην παραγωγή την...