Toyota Prius 2016 spy photos (2)

Το καμουφλάζ του νέου Toyota Prius ελάφρυνε αισθητά και πλέον μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα από το πως θα είναι ο σχεδιασμός του. Το μοντέλο διαθέτει πιο σπορ σχεδίαση με λεπτή γρίλια και στο εσωτερικό Toyota έχει τοποθετήσει τριάκτινο τιμόνι, λευκά διακοσμητικά, μεγάλη οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό, ενώ στο πάνω μέρος του ταμπλό υπάρχουν επιπλέον 3 οθόνες που δείχνουν την ταχύτητα, την σχέση στο κιβώτιο, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του υβριδικού συστήματος.

Toyota Prius 2016 spy photos (13)

Η Toyota θέλησε να δώσει μια διαφορετική εικόνα στο νέο Prius και έτσι σε  σχέση με το σημερινό μοντέλο, η υβριδική έκδοση έχει πιο σπορ εμφάνιση, έχοντας ως στόχο νεότερους αγοραστές, με την plug-in υβριδική έκδοση να έχει μια πιο “νηφάλια” ματιά, ώστε να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό, με την ηλεκτρική αυτονομία του να τριπλασιάζεται και να αγγίζει τα 50 χλμ, έχοντας συνολική μέση κατανάλωση 1,5 λίτρο/100 χλμ.

Η τέταρτη γενιά Prius, έχει κωδική ονομασία 690A, (680A η plug-in έκδοση) και θα φορά ένα υβριδικό κινητήρα, ο οποίος θα είναι μικρότερος, ελαφρύτερος και πιο αποτελεσματικός. Θα φέρει μαζί του και μια νέα εποχή για ένα ευρύ φάσμα νέων οχημάτων της Toyota και της Lexus. Θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο που θα διαθέτει τη νέα γενιά υβριδικών κινητήρων, οι οποίοι θα προσφέρουν σημαντικά βελτιωμένη οικονομία καυσίμου (-10%), σε ένα πιο συμπαγές πακέτο, το οποίο θα είναι ελαφρύτερο και θα κοστίζει λιγότερο στη κατασκευή του. Ο 1.800αρης κινητήρας του θα αποδίδει 105 άλογα και θα συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 90 ίππων (66 kW), αποδίδοντας συνδυαστικά περίπου 150 άλογα.

Toyota Prius 2016 spy photos (6)

Ο νέος βενζινοκινητήρας έχει θερμική απόδοση μεγαλύτερη του 40% (38,5% ο τωρινός κινητήρας), με το νέο υβριδικό αυτοκίνητο, να κατασκευάζεται πάνω στη νέα αρθρωτή πλατφόρμα της Toyota, Toyota New Global Architecture (TNGA) η οποία προσφέρει χαμηλότερο κέντρο βάρους και αυξημένη δομική ακαμψία. Η νέα πλατφόρμα θα κάνει το Prius να ζυγίζει 70 κιλά λιγότερα, με το αυτοκίνητο να διαθέτει καλύτερη αεροδυναμική, πιο άνετο εσωτερικό και θα δίνει καλύτερη ορατότητα στον οδηγό. Το Prius θα ζυγίζει 1.280 κιλά, με την plug-in υβριδική έκδοση να ζυγίζει 1.350 κιλά. Το μειωμένο βάρος (-20% σε σχέση με τη τωρινή γενιά) θα συμβάλει στην βελτίωση της μέσης κατανάλωσης κατά 8 με 10%. Για να επιτευχθεί αυτό, η Toyota θα κάνει χρήση αλουμινίου στο σώμα, και κάποιας ρητίνης ή πλαστικού, σε μερικά τμήματα του αμαξώματος του Prius Plug-in.

Το νέο Prius έχει μήκος 4.550 mm, πλάτος 1.770 mm, ύψος 1.490 mm και μεταξόνιο 2.700 mm, διαθέτοντας μέρη, που έχουν ήδη δοκιμαστεί στο αγωνιστικό TS040 Hybrid. Όπως καταλαβαίνεις, τα μέρη αυτά δεν θα είναι μηχανικά αλλά microchips και microcontrollers, καθώς και υπερπυκνωτές, με αυτούς να έχουν επιλεχθεί γιατί είναι άκρως αποτελεσματικοί τόσο στην αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας κατά το φρενάρισμα, όσο και στην άμεση αναδιανομή της κατά την επιτάχυνση του αυτοκινήτου και θα αυξάνει την απόδοση του υβριδικού συστήματος κατά 10%.

Toyota Prius 2016 spy photos (9)

Το νέο υβριδικό μοντέλο θα προσφέρεται και ως τετρακίνητο και για την ώρα, παραμένει ακόμη άγνωστο, από τι υλικό θα είναι οι μπαταρίες του, αλλά σύμφωνα με αναφορές, η entry-level έκδοση του μοντέλου θα χρησιμοποιεί μπαταρίες νικελίου μετάλλων υβριδίου (NiMH), ενώ στις ακριβότερες εκδόσεις θα συναντάμε μπαταρίες ιόντων-λιθίου, ώστε να αυξηθεί και η ηλεκτρική αυτονομία. Οι μπαταρίες μάλιστα του νέου Prius θα φορτίζονται και ασύρματα.

Το μοντέλο θα κατασκευάζεται στην Ιαπωνία -αργότερα ίσως και στις Η.Π.Α- με την παρουσίαση του να γίνεται είτε στην έκθεση του Τόκιο τον Οκτώβριο, είτε στην έκθεση του Λος Άντζελες τον ερχόμενο Νοέμβριο και όπως και να έχει, στόχος για την Ιαπωνική εταιρία είναι να ξεκινήσουν οι πωλήσεις εντός του 2015.