Πως το dieselgate επηρεάζει μια γερμανική πόλη

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Passat Emden production

Ένα από τα πλέον κατάλληλα παραδείγματα για να αντιληφθεί κανείς τις διαστάσεις και τις τυχόν συνέπειες του σκανδάλου dieselgate είναι αυτό της κωμόπολης Έμντεν που βρίσκεται στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, στη Βόρεια Θάλασσα.

Στην πόλη των 50.000 κατοίκων η Volkswagen είναι -ή μάλλον ήταν- ο μεγαλύτερος φορολογούμενος της πόλης. Το 1/3 των συνολικά 70 εκατομμυρίων ευρώ που αποφέρει ετησίως το τέλος επιτηδεύματος, προερχόταν από την γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία. Στα τέλη Ιανουαρίου το δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε τις πρώτες λίστες προτεινόμενων περικοπών. Στους υπολογισμούς του όμως το συμβούλιο θεωρεί σχεδόν δεδομένο ότι η VW θα συνέλθει σύντομα από το σκάνδαλο που την ταλανίζει.

vw Emden (2)

Ο Μπερντ Ρένκεν, μέλος του δημοτικού συμβουλίου και της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, υπολόγιζε με ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

Ακόμη και για το 2016 το δημοτικό συμβούλιο υπολογίζει σε τέλη επιτηδεύματος ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ,

όπως εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις διορθώνονται επί τα χείρω για τα ερχόμενα χρόνια και δη κατά 20% περίπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη ιστορία αφήνει ωστόσο περιθώρια αισιοδοξίας.

Το 2012, μόλις τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, σημειώσαμε ρεκόρ εσόδων από τα τέλη επιτηδεύματος Η τότε κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή. Έχουμε να κάνουμε με την κρίση μιας επιχείρησης και ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο εξαπάτησης.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ με τις αμερικανικές αρχές να κατηγορούν τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για παραποίηση των τιμών ρύπων πετρελαιοκίνητων, κυρίως, οχημάτων. Η διαλεύκανσή του όμως δεν προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί το Έμντεν. «Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην», σχολιάζει ένας οδηγός ταξί της μικρής κωμόπολης. Όσοι εργάζονται στην VW ή σε συνεργαζόμενες εταιρίες νιώθουν τεράστια ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι, όπως λέει. Και σε όσους δεν δουλεύουν για την αυτοκινητοβιομηχανία, επικρατεί απλά οργή. «Επίκεινται μειώσεις μισθών και απολύσεις για τις οποίες δεν ευθύνεται ο χαμηλόμισθος».

vw Emden (3)

Στο εργοστάσιο της VW στο Έμντεν απασχολούνται σήμερα 9.000 εργαζόμενοι. 2.000 εργάζονται σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις προμηθευτών της αυτοκινητοβιομηχανίας. Κανείς δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί το σκάνδαλο dieselgate και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους, για τον τζίρο της επιχείρησης και εντέλει για την ίδια την πόλη του Έμντεν. Στο εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν κατασκευάζεται, μεταξύ άλλων, το Passat, το οποίο προωθείται άμεσα μέσα από το λιμάνι της πόλης σε όλες τις αγορές του κόσμου.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...

Η κινεζική Chery συζητά με την Ιταλία για εργοστάσιο

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery στο πλαίσιο των προσπαθειών της πρώτης να προσελκύσει μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, εκτός της...
Autoblog.gr