Θυμάστε το “λεωφορείο που αιωρείται” ή “λεωφορείο καταμαράν” ή όπως αλλιώς το έχει ο καθένας στο μυαλό του, φωτογραφίες και μακέτες του οποίου είχαμε δει πριν λίγο καιρό; Ε λοιπόν είναι πλέον γεγονός. Οι Κινέζοι το έκαναν πραγματικότητα και το ονομάζουν Transit Elevated Bus (TEB).

Το concept υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά μπορούμε να πούμε πως το μεγάλο βήμα έγινε τον περασμένο Μάιο, οπότε και παρουσιάστηκε ένα πιστό μίνι αντίγραφο του στη 19η διεθνή έκθεση Τεχνολογίας του Πεκίνου. Τότε είχε ακουστεί η δήλωση πως το “υπερυψωμένο λεωφορείο” θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο, κάτι που ίσως τότε πολλοί να αμφισβήτησαν ή και να χλεύασαν. Έλα όμως που πλέον είναι γεγονός.

Τα πρώτα τεστ του δεν προσομοίωσαν φυσικά πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας, με το λεωφορείο να δοκιμάζεται σε μια διαδρομή 300 μέτρων.

Όταν ολοκληρωθεί, το TEB θα είναι σε θέση να μεταφέρει 1.200 επιβάτες και να ταξιδέψει με ταχύτητα ως και 60 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται κάτω από το “σώμα” του. Μετά την πρώτη του παρουσίαση υπήρξαν έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν αποτελεί τη λύση για τις αστικές συγκοινωνίες των μεγαλουπόλεων ή αν είναι η χειρότερη ιδέα που θα μπορούσε να έχει κάποιος. Μετά την πραγματοποίηση του TEB μάλλον θα γίνουν ακόμα πιο έντονες.