Τέρμα πια τα βλαβερά για την υγεία και το περιβάλλον υλικά για την κατασκευή ελαστικών, ισχυρίζονται Αμερικανοί ερευνητές! Τα λάστιχα των αυτοκινήτων όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα περιέχουν ένα ποσοστό της τάξης του 30% αιθάλη η οποία βγαίνει από την ατελή καύση των υδρογονανθράκων και τα κάνει πιο ανθεκτικά αλλά τους προσδίδει κιόλας το μαύρο χρώμα τους. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε αυτό είναι αρκετά επιβαρυντικό για το περιβάλλον, έτσι ερευνητές στο Οχάιο πιστεύουν ότι έχουν βρει μια υγιέστερη εναλλακτική λύση.

Πρόκειται για τα υπολείμματα του φαγητού μας και ιδιαιτέρως τα τσόφλια των αυγών και οι φλούδες απ’τις ντομάτες, υλικά τα οποία πιστεύεται πως είναι οι ιδανικοί αντικαταστάτες της αιθάλης. Φυσικά είναι μια ακόμα πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση καθώς δε χρειάζεται η εισαγωγή τους από ξένες χώρες αφού ο καθένας “παράγει” στο σπίτι του αυτό το “υλικό”. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται αρκετά περίεργα, αλλά οι επιστήμονες μας εξηγούν αναλυτικότερα το σκεπτικό τους, παρουσιάζοντας μας τα θετικά της χρήσης τους. Τα φλούδια της ντομάτας όπως μας αναφέρουν, προσφέρουν σταθερότητα σε υψηλές θερμοκρασίες ενώ τα τσόφλια των αυγών λόγω του ότι πρόκειται για πορώδες υλικό, δένουν πολύ καλά με το καουτσούκ που χρησιμοποιείται. Η ερευνήτρια Cindy Barrera αναλύει πως:

Αυτά λειτουργούν καλά μαζί και υπερβαίνουν τα βιομηχανικά στάνταρντ επιδόσεων που ισχύουν. Ενώ τα παραδοσιακά γεμίσματα κάνουν τα ελαστικά λιγότερο εύκαμπτα, αντικαθιστώντας διαφορετικά τμήματα αιθάλης με φλούδια αυγών και ντομάτας, προκαλούνται αποτελέσματα συνεργασίας μεταξύ τους. Για παράδειγμα, επιτρέπουν σε μια ισχυρή γόμα να διατηρεί το πόσο εύκαμπτη είναι.

Το τελικό τους χρώμα είναι κάτι μεταξύ κόκκινου και καφέ αλλά αυτό είναι μικρό πρόβλημα και στην πορεία θα βρεθεί τρόπος να γίνει το κλασικό μαύρο που ξέρουμε.

Αυτή η μελέτη έρχεται την κατάλληλη εποχή καθώς τα αποθέματα αιθάλης δεν είναι αυτά που ήταν και στο παρελθόν και συνεχώς μειώνονται. Στον αντίποδα οι Αμερικάνοι που καταναλώνουν περίπου 100 δις αυγά και 13 εκατομμύρια τόνους ντομάτας ετησίως, μπορούν να συνεισφέρουν στην βελτίωση αυτής της παραγωγής των ελαστικών. Τα μισά από όλα αυτά, περνούν από επεξεργασία σε εργοστάσια τροφίμων τα οποία πετούν τα φλούδια της ντομάτας και των αυγών. Έτσι, σύμφωνα και με την πρόεδρο των βιοϋλικών του πανεπιστημίου OSU Katrina Cornish, αυτά τα εργοστάσια μπορούν να γίνουν οι κύριοι πάροχοι τους για αυτό το υλικό μέχρι να καταφέρουν να συλλέγουν και τα αντίστοιχα οικιακά απορρίμματα.

Η νέα αυτή τεχνολογία έχει καταχωρηθεί σε μια εταιρία που ονομάζεται EnergyEne και πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω.

 • Anestis Genk

  κάποια ζωάκια θα αρχίσουν να τα μασουλάνε

  • DarkV12Tdi

   Aπo τα πιο μικρά.πχ σκουλήκια,κάμπιες ,πασχαλίτσες έως την κατσίκα και τα πρόβατα :P Στην επαρχία σίγουρα θα έχουν μεγάλα προβλήματα με τα αγροτικά που θα έχουν τέτοια λάστιχα και τα Aρνιά και κατσίκες λάστιχο για λάστιχο δεν θα αφήνουν :P

   https://i.ytimg.com/vi/9srKdUwC7NM/maxresdefault.jpg

 • DarkV12Tdi

  Kαι στο τέλος όλο και κάποια κατσίκα θα το μασουλάει και δεν θα έχει λάστιχο μετά :P
  ίσως και θα λήγουν πιο νωρίτερα από τα συμβατικά λάστιχα,αφού στο φαγητό αν το παρατήσει κάπου κάνει μούχλα :P Θυμάμαι παλιότερα άρθρα ότι θα έφτιαχναν λάστιχα από το φυτό που ευδοκιμεί στην Ελλάδα..το Ταραξάκο-πικραλίδα-αγριοράδικο που το τρώνε και οι γιαγιάδες μας στο χωριό ,τι έγινε? δεν μπήκαν σε παραγωγή τα λάστιχα πικραλίδας ακόμα :P *Πικραλίδα-ταραξάκο- αγριοράδικο στην ρίζα του έχουν μία κολλώδη ουσία που θυμίζει του καουτσούκ και θα γινόταν παραγωγή στην Ελλάδα. ΥΓ το βρήκα το άρθρο by Autoblog :P :P https://www.autoblog.gr/2013/10/23/h-continental-etoimazei-elastika-apo-agrioradiko/

 • xtra

  ξερω μια ταβερνα που οι μπριζολες της ειναι σκετο λαστιχο ..

  Παραδοξως ομως , δεν εχει ουτε ενα αστερι Michelin !

 • δες που θα μς κανουν να πεταμε το φαγητο μας !!!!!

  ”γιατι παιδι μου δεν τρως το φαγητο σου και το πετας ???? ασε μανα…..χθες τα εκαψα τα λαστιχα….και πρεπει να βαλω καινουρια ”!!!!!