Μόλις προχθές έγινε γνωστό πως οι αρχές της Γαλλίας κατηγορούν την Renault πως παραποιούσε τις εκπομπές ρύπων των μοντέλων της εδώ και 25 χρόνια και σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δικαστική πηγή, ο CEO της εταιρίας, Carlos Ghosn, όπως επίσης και άλλα κορυφαία στελέχη της γαλλικής εταιρίας, ήταν πιθανόν γνώστες της παραποίησης.

Η έκθεση της κρατικής γαλλικής υπηρεσίας DGCCRF που ασχολείται με υποθέσεις ανταγωνισμού, προστασίας καταναλωτών και καταπολέμησης απατών, υποστηρίζει πως η Renault παραποιούσε τα στοιχεία των δοκιμών εκπομπής ρύπων εδώ και 25 χρόνια. Κατηγορεί την Renault πως μέσω παράνομου λογισμικού παραποιεί τις εκπομπές ρύπων NOx, με το λογισμικό ίσως να βρίσκεται τοποθετημένο σε περισσότερα από 900.000 αυτοκίνητα της γαλλικής εταιρίας. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το Captur και το Clio, εκπέμπουν ρύπους 377% (Captur) και 305% (Clio) περισσότερο από το επιτρεπτό.

Σύμφωνα με την DGCCRF, όλη η αλυσίδα διοίκησης της Renault θα πρέπει πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη, με τον Ghosn να είναι άμεσα υπόλογος, με την Renault να ισχυρίζεται πως δεν χρησιμοποιεί κανένα παράνομο λογισμικό στα μοντέλα της, παρά μόνο λογισμικά που είναι απαραίτητα για την προστασία και την ασφάλεια των κινητήρων της.