Η πόλη της Βαρκελώνης, όπως και πολλές άλλες μεγαλουπόλεις, μαστίζεται από την νοσηρή ποιότητα του αέρα, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για 3.500 πρόωρους θανάτους ανά έτος στην καταλανική πρωτεύουσα. Έτσι οι δημοτικές αρχές την πόλης και 39 γειτονικών δήμων αποφάσισαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας των παλαιών αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2019 και θα αφορά τα αυτοκίνητα ως και το 1996, που υπολογίζονται σε 106.000 ή 7% των κυκλοφορούντων οχημάτων στην Βαρκελώνη. Η απαγόρευση δεν θα είναι πλήρης αλλά μόνο τα σαββατοκύριακα, όμως οι δημοτικές αρχές θα είναι σε θέση από τον Δεκέμβρη του παρόντος έτους να απαγορεύσουν εκτάκτως την κυκλοφορία αυτών των οχημάτων τις μέρες που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ρυπαντών στην ατμόσφαιρα.

Η αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα τα περιβαλλοντολογικά θέματα, Janet Sanz, δήλωσε πως οι έρευνες δείχνουν πως οι πολίτες θέλουν να καταπολεμηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και πως θα δοθούν κίνητρα για την μετακίνησή τους με μέσα μαζικής μεταφοράς για όσους έχουν “απαγορευμένο” αυτοκίνητο.

Το μέτρο αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου πλάνου για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 30% τα επόμενα 15 έτη και το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να συνεισφέρει 10% σε 5 έτη. Η Βαρκελώνη είναι ανάμεσα στις μητροπόλεις που συνεργάζονται για την εύρεση τρόπων βελτίωσης της ποιότητας του αέρα. Μεταξύ αυτών είναι η Αθήνα, η πόλη του Μεξικού, το Παρίσι και το Λονδίνο που σχεδιάζουν να απαγορέψουν την κυκλοφορία ντιζελοκίνητων και φορτηγών στο κέντρο τους.