Για να σώσουμε το περιβάλλον, η ανθρωπότητα πρέπει να κάνει δύο πράγματα: από την μια να μειώσει τα επιβλαβή αέρια, και από την άλλη να παράγει περισσότερη ενέργεια από “πράσινες” πηγές.

Και ενώ πολλά ερευνητικά προγράμματα έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν τα δύο αυτά ανεξάρτητα, λίγοι -αν όχι κανένας- έχει κάνει και τα δύο ταυτόχρονα. Ακριβώς όπως έκαναν οι επιστήμονες του πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και του KU Leuven (πανεπιστήμιο του Leuven) στο Βέλγιο, που αναπτύσσουν μια συσκευή η οποία καθαρίζει τον αέρα και ταυτόχρονα παράγει ενέργεια.

Βασίζεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται ετερογενής φωτοκατάλυση, η οποία χρησιμοποιεί φως και έναν ειδικό καταλύτη (τυπικά έναν ημιαγωγό) για να προκαλέσει χημική αντίδραση.

Η ετερογενής φωτοκατάλυση έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την διάσπαση του υδρογόνου από το νερό, και την εξουδετέρωση ρύπων με βάση το αέριο, αλλά σπάνια χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό τα δύο.

Η παραπάνω ερευνητική ομάδα κατάφερε να επιλύσει το παραπάνω με ένα φωτοηλεκτροχημικό κύτταρο, το οποίο χρησιμοποιεί ένα ηλιακό κύτταρο για να παράγει υδρογόνο με παρόμοιο τρόπο όπως στη διάσπαση νερού με ηλεκτρόλυση. Αυτό έχει δύο “δωμάτια”, σύμφωνα με τον καθηγητή Sammy Verbruggen, χωρισμένα με μεμβράνη για να απομονώσουν τις δύο διαδικασίες. Ο αέρας καθαρίζεται στη μία πλευρά με φωτοανοδίωση, ενώ το υδρογόνο παράγεται από ένα μέρος της διαδικασίας αποικοδόμησης, με μια κάθοδο που είναι κρυμμένη πίσω από τη μεμβράνη του στερεού ηλεκτρολύτη.

Το υδρογόνο μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως καύσιμο, με την ομάδα να τονίζει ότι η συσκευή είναι μόνο μια απόδειξη της ιδέας, η οποία έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Η τρέχουσα συσκευή, για παράδειγμα, όπως βλέπεις είναι μόνο λίγα τετραγωνικά εκατοστά, και άρα αρκετά δύσκολη για να αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή να τροφοδοτήσει με αρκετό υδρογόνο.

 • αυτο το αρθρο μου θυμισε τον λογο που κοπηκα 2 σερι χρονιες στην φυσικη και την χημεια !!!!! δεν καταλαβα χριστουλη !!!! :-P

 • Mitsos Ribopaido

  Αυτή η συσκευή θα χαθεί σε 3 …2…1

 • Μαχητής Σαολίν

  “Η παραπάνω ερευνητική ομάδα κατάφερε να επιλύσει με ένα φωτοηλεκτροχημικό κύτταρο, το οποίο χρησιμοποιεί ένα ηλιακό κύτταρο για να παράγει υδρογόνο με παρόμοιο τρόπο όπως στη διάσπαση νερού με ηλεκτρόλυση.”
  Κατάφερε να επιλύσει ΤΙ; Ειλικρινά ρε παιδιά πάρτε έναν άνθρωπο που μιλάει ελληνικά να σας γράφει τα άρθρα….

  • επειδή δεν καταλαβαίνεις εσύ, δεν πάει να πει ότι το κείμενο είναι λάθος…
   φιλικά

  • Μαχητής Σαολίν

   για εξήγησε μου εσύ τι γράφει γιατί εγώ είμαι χαζός και δεν ξέρω χημεία ούτε ελληνικά
   ρήμα ΟΚ, υποκείμενο ΟΚ, αντικείμενο αγνοείται….

 • Μαχητής Σαολίν

  https://nieuws.kuleuven.be/en/content/2017/new-technology-generates-power-from-polluted-air

  πάρτε και το πρωτότυπο γιατί το νόημα έχει χαθεί στην μετάφραση

  • κανένα νόημα δεν εχει χαθεί στην μετάφραση Αλέξη…

 • Μαχητής Σαολίν

  Συστηματακι να σβήνουμε τα comments ε; και εδώ και στην sedan E46 M3. Κρίμα…