Ο Donald Trump έκανε για ακόμη μια φορά τον κόσμο άνω κάτω, ανακοινώνοντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ανάμεσα σε εκείνους που αντέδρασαν έντονα στην απόφαση αυτή του Αμερικάνου προέδρου ήταν και η VDA, η ένωση των Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων, με τον πρόεδρό της Matthias Wissman, να δηλώνει πως η ανακοίνωση του Trump καθιστά πλέον αναπόφευκτο η Ευρώπη να βρει μια οικονομικά αποδοτική και βιώσιμη πολιτική για το κλίμα, για να παραμείνει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.

Συνέχισε λέγοντας η απόφαση του Trump είναι απογοητευτική και πως η διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών είναι η προϋπόθεση για την επιτυχή προστασία του κλίματος, με τον συσχετισμό αυτό συχνά να υποτιμάται. Ο Wissman συμπλήρωσε πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, είναι υψηλότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ, κάτι που βάζει τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε μειονεκτική θέση.

Πως απάντησαν όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες στις δηλώσεις του Trump πως αυτές “είναι κακές, πολύ κακές“; Ο CEO της Volkswagen, Herbert Diess, είπε πως στόχος τους είναι να επεκτείνουν το εργοστάσιο στην Σατανούγκα, κατασκευάζοντας εκεί περισσότερα SUV, με το εργοστάσιο επί του παρόντος κατασκευάζει τα αμερικάνικα Passat και Atlas.

Η Daimler είπε πως σχεδιάζει να επενδύσει 1,3 δισ. δολάρια στο εργοστάσιό της στην Αλαμπάμα, με την BMW να καλεί τον Trump στο εργοστάσιό της στο Spartanburg, προκειμένου να παρεβρεθεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν αργότερα μέσα στον μήνα, για τον εορτασμό της 25ης επετείου του εργοστασίου.