Μέχρι στιγμής οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι αυτές που έχουν πληρώσει το μάρμαρο σε ότι αφορά τα παράνομα λογισμικά που διαθέτουν τα αυτοκίνητά τους, τα οποία εξαπατούσαν τις αρχές, χειραγωγώντας τις εκπομπές ρύπων. Τρανταχτό παράδειγμα η VW, με την FCA να εμπλέκεται και αυτή σε μια παρόμοια κρίση.

Ποιο είναι το κοινό στοιχείο και στις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες; Η Bosch, ο μεγαλύτερος προμηθευτής αυτοκινήτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και του πανεπιστημίου του Μπόχουμ στη Γερμανία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα λογισμικά και των δύο εταιριών που χειραγωγούσαν τις εκπομπές ρύπων δημιουργήθηκαν από την Bosch και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στα αυτοκίνητα της VW και της Fiat. Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων υποστηρίζουν πως έχουν βρει μάλιστα τεχνικά έγγραφα της VW που φέρουν πνευματικά δικαιώματα της Bosch. 

Η Bosch αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας, επικαλούμενη “την ευαίσθητη νομική φύση αυτών των θεμάτων“, προσθέτοντας ότι “δεν θα σχολιάσει περαιτέρω σχετικά με τα θέματα της έρευνας μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες“. Στο παρελθόν η Bosch έχει απορρίψει ως αβάσιμες τις αξιώσεις ιδιοκτητών της VW που την μήνυσαν πως συνωμότησε με την VW προκειμένου να κρύψει το παράνομο λογισμικό.