Ekström: Ακόμα πιο διασκεδαστικό το DTM φέτος

Σχετικά άρθρα

Με τους καλύτερους οιωνούς έχει ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα του DTM, καθώς, τα νέα, πιο γρήγορα αγωνιστικά και οι σημαντικές αλλαγές στους αγωνιστικούς και στους τεχνικούς κανονισμούς υπόσχονται περισσότερο και καλύτερο θέαμα φέτος στο πρωτάθλημα.

Ένας από τους πρωταγωνιστές, ο “γερόλυκος” του DTM, Mattias Ekström, διανύει την 17η χρονιά του στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού και είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μας μιλήσει για τη μέχρι τώρα εμπειρία του στο νέο πρωτάθλημα και πώς βλέπει την πορεία του DTM από δω και πέρα. Φέτος, αγωνίζεται παράλληλα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross με την ομάδα του, την EKSRX, αγωνιζόμενος με το “κτηνάκι” Audi S1 των 600 ίππων, εξασφαλίζοντας την εργοστασιακή υποστήριξη της Audi στο World RX, μετά την απόσυρσή της απ΄το WEC.

Το γεγονός ότι ξεκίνησα τη χρονιά στο WRX με τρεις νίκες στους τρεις πρώτους αγώνες, ήταν κάτι απίστευτο, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Εν τω μεταξύ, είχα καλούς αγώνες στα πρώτα δύο αγωνιστικά Σαββατοκύριακα στο DTM, αλλά πολύ άσχημα δοκιμαστικά. Συνεπώς, δεν είμαι στην κατάταξη της βαθμολογίας στη θέση που θα ήθελα.

Αλλά, το κυριότερο είναι ότι το DTM είναι πολύ καλό πρωτάθλημα και διασκεδαστικό ξανά για τους φιλάθλους και για εμάς τους οδηγούς.

Οι ομάδες ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για τη νέα χρονιά αμέσως μετά την αυλαία του περσινού πρωταθλήματος και όλο το χειμώνα δούλευαν εντατικά για τη νέα γενιά των αγωνιστικών, που είναι τα πιο γρήγορα στην ιστορία του DTM.

Επιτέλους, πραγματοποιήθηκαν οι αλλαγές για τις οποίες μιλούσαμε για χρόνια. Πολλά άλλαξαν το χειμώνα και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Οι αλλαγές αυτές αποδεικνύονται πολύτιμες ήδη από τους πρώτους αγώνες. Το επίπεδο του ανταγωνισμού ήταν πάντα εξαιρετικά υψηλό στο DTM, αλλά οι αγώνες δεν ήταν τόσο καλοί, ειδικά αυτοί του Σαββάτου.

Αλλά τώρα, έχουμε περισσότερες ευκαιρίες για προσπέρασμα και μπορεί ένας οδηγός, ακόμα κι αν ξεκινάει από το πίσω μέρος του grid, να βρεθεί στην κορυφή. Είδαμε πολλές τέτοιες προσπεράσεις στο Hockenheim και στο Lausitzring, Αυτό είναι πολύ καλό για τους φιλάθλους και τους οδηγούς.

Στον δεύτερο αγώνα του Lausitzring, ο Ekström, με σύμμαχο την στρατηγική (μπήκε μόλις στο πρώτο γύρο στα pits για το υποχρεωτικό pit stop) κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση, προσπερνώντας τον Robert Wickens λίγο πριν το τέλος, και με μεστή, κορυφαίου επιπέδου οδήγηση για έναν δις πρωταθλητή, χάρισε εκπληκτικό θέαμα σε όποιον παρακολούθησε τον αγώνα. Στον αγώνα του Σαββάτου, “κατάπιε” μονομιάς τις BMW των Farfus και Wittmann στα φρένα για την πρώτη στροφή, σημειώνοντας ένα από τα highlights του Σαββατοκύριακου.

Τέτοια θέλουν να βλέπουν οι φίλαθλοι. Στο DTM, δεν υπήρχε πολλή δράση τον περασμένο χρόνο. Μιλάμε για δίκαιο αγώνα πάντα. Αν θες να προσπεράσεις τον αντίπαλο σου από την εξωτερική, θα πρέπει να βασιστείς στο ότι αυτός θα παίξει δίκαια. Ο Robert Wickens το έκανε την Κυριακή, ο Augusto Farfus κι ο Marco Wittmann το έπραξαν αντίστοιχα την Κυριακή.

Πάντα έλεγα ότι είναι καλύτερο που έχουμε λιγότερους οδηγούς φέτος. Η ποιότητα είναι απλά καλύτερη.

Από φέτος, οι φίλαθλοι θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν από πρώτο χέρι τη δράση των αγώνων, αφού τα pits των ομάδων θα είναι ανοιχτά και όποιος θέλει θα μπορεί να δει από κοντά οδηγούς και αυτοκίνητα. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει και σε άλλα πρωταθλήματα, και γιατί όχι στην Formula 1.

Η ατμόσφαιρα σε Ηockenheim και Lausitzring ήταν πολύ θετική. Μπορούσες να νιώσεις τον ενθουσιασμό. Οι φίλαθλοι ήταν μεν κοντά στο DTΜ, αλλά τα αυτοκίνητα ήταν κρυμμένα από αυτούς.H νέα προσέγγιση των πραγμάτων άλλαξε την κατάσταση και για παράδειγμα, η υιοθέτηση του Pit View έφερε πιο κοντά τους φιλάθλους, είναι φανταστικό για αυτούς, αν και είναι λίγο παράξενο για τους μηχανικούς μας να τους βλέπουν να δουλεύουν. Τώρα, επιτέλους, μπορούν ιδίοις όμμασι να θαυμάσουν την εντυπωσιακή τεχνολογία των αγωνιστικών και μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για τη συνέχεια. Περισσότερες τέτοιες αλλαγές είναι καλοδεχούμενες.

Το νέο “όπλο” του Σουηδού, το RS 5 DTM, παρουσιάστηκε στην Έκθεση της Γενεύης και στα χέρια του Jamie Green, έχει βρεθεί δύο φορές στην πρώτη θέση. Το πόσο καλή είναι η νέα γενιά του γερμανικού αγωνιστικού δεν παρέλειψε στη συνέντευξή του να αναφέρει ο Εkström:

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, η Audi αποτελεί σημείο αναφοράς. Στα χειμερινά τεστ δοκιμών, ήταν αυτή η νούμερο ένα προτεραιότητά μας καθώς γνωρίζαμε ότι η απόδοση στον αγώνα θα ήταν κρίσιμος παράγοντας λόγω των νέων κανονισμών. Ωστόσο, πρέπει να βελτιωθούμε στις κατατακτήριες δοκιμές. Αλλά, αν θες να είσαι γρήγορος σε όλο τον αγώνα, θα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς όσον αφορά τις δοκιμές. Όλα αυτά αποτελούν οφέλη στους φιλάθλους διότι βλέπουν πολλά προσπεράσματα.

Παρόλ’αυτά, ως ομάδα, πρέπει να εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε καλύτερες θέσεις στις δοκιμές. Οι Jamie Green και Rene Rast απέδειξαν ότι αυτό γίνεται. Έτσι, από μέρους μου απομένει να το πραγματοποιήσω.

ΠηγήDTM

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Subaru ανανεώνει το αγωνιστικό BRZ Cup Car Basic

Από το 2013 η Subaru διαθέτει στη γκάμα της αποκλειστικά στην αγορά της Ιαπωνίας μια έκδοση του BRZ έτοιμη για χρήση εντός πίστας, όταν...

H Hyundai παρουσιάζει το αγωνιστικό Ioniq 5 eN1 Cup

Τέσσερις μήνες μετά την προεπισκόπηση η Hyundai αποκάλυψε το Ioniq 5 eN1 Cup, με το μοναδικό αυτό ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο να βασίζεται στο Ioniq...