Η γερμανική εταιρία συμφώνησε να αγοράσει πίσω τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, εξοπλισμένα με το παράνομο λογισμικό ελέγχου των εκπομπών, αφού αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση ενώπιον της γερμανικής δικαστικής οδού, αποδεχόμενη με αυτό τον τρόπο τις αιτήσεις αποζημίωσης των εναγόντων, από τις πόλεις Arnsberg και Bayreuth.

Αυτή η απόφαση έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι οι 8,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες diesel αυτοκινήτων της VW στην Ευρώπη που διαθέτουν ένα αυτοκίνητο που επηρεάζεται από το σκάνδαλο χειραγώγησης εκπομπών της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν θα πάρουν καμία αποζημίωση.

Παρόλα αυτά, η VW επιμένει ότι θα διατηρήσει αυτή τη στάση, λέγοντας ότι οι περιπτώσεις αποτελούν εξαίρεση, λόγω των πολύ λίγων επηρεαζόμενων αυτοκινήτων των συγκεκριμένων πόλεων, τονίζοντας ότι δεν αναμένει αυτό να αποτελέσει την αρχή ενός ντόμινο για όλη την Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, τα ινστιτούτα καταναλωτών σε ολόκληρη την Ευρώπη πιέζουν για αποζημιώσεις, και πιο συγκεκριμένα δύο ομάδες καταναλωτών (από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία) ενώθηκαν πρόσφατα, σχηματίζοντας μία ομάδα 140.000 ιδιοκτητών.