Η προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία φαίνεται να επηρεάζει και τα αυτοκίνητα και αρκετά μάλιστα. Το υπουργείο μεταφορών της χώρας ζήτησε από τους κατασκευαστές να ανακαλέσουν ντιζελοκίνητα οχήματα τεχνολογίας Euro-4, Euro-5 και Euro-6 και να αναβαθμίσουν την ECU (τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου), έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου κατά 25%. Η ανάκληση αυτή αφορά 12 εκατομμύρια αυτοκίνητα και η διορία που δίνουν για να παρουσιαστεί το πλάνο είναι μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Το δε κόστος εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 1,5 και 2,5 δις ευρώ, κόστος που το υπουργείο πιέζει να καλυφθεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν, οι συνδικαλιστικοί φορείς των κατασκευαστών και τοπικές κυβερνήσεις που πιέζουν για καθαρότερα αυτοκίνητα, ειδάλλως θα προβούν σε απαγόρευση κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων μέσα στις πόλεις. Η Στουτγάρδη και το Μόναχο είναι από τις πόλεις που εξετάζουν σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο καθώς τα οξείδια του αζώτου, NOx, ευθύνονται για σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού. Κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις πωλήσεις των diesel και γενικότερα η θέση στην αγορά που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα θα αμφισβητηθεί.

Η Γερμανία ήταν η χώρα με την χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρώπη, αυτό βλέπεις ήταν το τίμημα της ραγδαίας βιομηχανικής ανάπτυξης. Αυτό όμως δημιούργησε σαν αντίδραση το οικολογικό πολιτικό κίνημα, που τις περασμένες δεκαετίες ήταν εξόχως δυναμικό στην πάλαι ποτέ Δυτική Γερμανία και έτσι η “πράσινη” ατζέντα έχει πλέον υιοθετηθεί από όλα τα κόμματα.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ναι μεν πρόκειται για μια θετική κίνηση, αλλά ενδεχομένως είναι ένας έμμεσος τρόπος για να πουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες πως δεν θα ελεγχθούν για τις ψευδείς εκπομπές, αρκεί βέβαια να διορθώσουν όσο μπορούν τα μοτέρ τους. Το κόστος θα είναι μεγάλο, αλλά τουλάχιστον έτσι δεν θα έχουν την ρετσινιά πως πιάστηκαν να κλέβουν.

 • DJ_D

  Αν απλά με αναβάθμιση της ecu μειώνονται τα NOx στα euro 3-4-5 κ.τ.λ. τότε γιατί κάθονται και σχεδιάζουν νέους κινητήρες κάθε φορά…
  Ό,τι να ‘ναι…

  • manowar

   Η φιατ και η μιτσουμπισι και αυτες νεους κινητηρες φτιαχνουν πόντιοι ειναι ολοι;; χε χε χε χε

  • Anestis Genk

   Γιατί ίσως πέφτει η απόδοση και μειώνεται η αξιοπιστία

  • DJ_D

   Γιατί για να γίνει σωστά η δουλειά θέλει και αλλαγές στο hardware.

 • Mika

  Να δουμε πως θα αντιδρασουν οι αυτοκινητοβιομηχανιες!!!

 • πολιτικός: θα σου πω ό,τι θες να ακούσεις για να με ψηφίσεις.

 • manowar

  Προεκλογικά εμας εδω στρωνουν με τσοφλι αυγου βεμμενα σε χρωμμα πισσας κι το καταφερνουν και ξαναχαλαει λιγες μερες μετα που εχει εκλεγει καποιο κομμα.. Εμεις ειμαστε ετη πιο μπροστα απο τους γερμανους σε αυτα

 • να εχεις δωσει κανα 700ρι για ”προγραμμα” και να το πας στην αντιπροσωπεια για να στο κανει μαμα!!! βρε ουστ !!!! :-P