Η General Motors θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων ύψους 3 δισ. δολαρίων, με σκοπό να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της Opel όπως συμφώνησε. Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους η εταιρεία έφτασε στην πτώχευση το 2009, ήταν επειδή οι παροχές σύνταξης και συνταξιοδότησης της είχαν γίνει δυσβάσταχτες, μιας και η χρεοκοπία της GM θα δημιουργούσε προβλήματα τόσο στους μετόχους όσο και στα συνδικάτα και στους συνταξιούχους.

Από τις κυριότερες υποσχέσεις που έδωσε η διοίκηση ήταν ότι το χρέος της εταιρείας και διάφορα άλλα συνταξιοδοτικά οφέλη δεν θα ξεπεραστούν ποτέ ξανά. Λιγότερο από δέκα χρόνια αργότερα, αυτή η υπόσχεση φαίνεται να μην τηρείται, γιατί η GM δημοσίευσε κάποια στοιχεία των οικονομικών της, στα οποία μεταξύ των οποίων αναφέρεται πως η GM θα υποστεί μια χρέωση 5,5 δισ. δολαρίων για τη διάθεση της Opel, η οποία συναλλαγή φαίνεται να κλείνει τέλος του 2017 αντί για τον Ιούλιο 2017. Η εταιρεία ελπίζει να συγκεντρώσει δάνεια 3 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεών της Opel και σκοπεύει να εκδώσει νέο χρέος για την αποπληρωμή τους.

Πώς η αύξηση του χρέους για τη χρηματοδότηση των συντάξεων είναι μια βιώσιμη λύση για μία “αναδιαρθρωμένη” εταιρεία, είναι άξιο απορίας. Το μεγάλο μέρος της έκδοσης ομολόγων ύψους 3 δισ. δολαρίων θα αγοραστεί από συνταξιοδοτικά ταμεία εταιρειών, οι οποίες εκδίδουν χρέη, για να αγοράσουν το χρέος εταιρειών που συγκεντρώνουν χρέη, για τη χρηματοδότηση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή που στη μέση του βρίσκονται οι συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.