Η Volkswagen έχοντας θέσει ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων της μέσω της τεχνολογίας Car 2 Car, ανακοίνωσε από το 2019, μέρος του βασικού εξοπλισμού των μοντέλων της θα είναι το ασύρματο δίκτυο pWLAN το οποίο θα προσφέρει “ένα επιπλέον εργαλείο επικοινωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με τις συνθήκες κυκλοφορίας μεταξύ αυτοκινήτων διαφορετικών κατασκευαστών”, όπως τονίζει το δελτίο τύπου.

Τα αυτοκίνητα που θα διαθέτουν το σύστημα pWLAN (Public Wireless Local Area Network) θα εξασφαλίζουν την επικοινωνία μεταξύ τους σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων, ακόμη και πέρα από τον φυσικό οπτικό ορίζοντα του οδηγού, ενώ θα μπορούν να επικοινωνήσουν με υποδομές, όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο. Η Volkswagen υπολογίζει πως η εμβέλεια του συστήματος θα διαμορφωθεί στα περίπου 500 μέτρα και θα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να προειδοποιεί τον οδηγό του για ενδεχόμενους κινδύνους αλλά και για τις συνθήκες κυκλοφορίας.

Εκτός από την δυνατότητά εντοπισμού ενός ακινητοποιημένου αυτοκινήτου ή ενός μποτιλιαρίσματος μετά την επόμενη στροφή, το σύστημα θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει φαινόμενα όπως ο μαύρος πάγος στο οδόστρωμα, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος να ειδοποιούν αυτομάτως τις αρμόδιες αρχές. Ο Johannes Neft, επικεφαλής του τμήματος εξέλιξης των σωμάτων των μοντέλων της Volkswagen δήλωσε:

Θέλουμε να αυξήσουμε την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το πράξουμε είναι να εκμεταλλευτούμε μια ήδη υφιστάμενη τεχνολογία επιταχύνοντας την προσαρμογή της στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό ωστόσο, είναι ότι η τεχνολογία, πρέπει να αποκτήσει μια καθολικότητα και να χρησιμοποιηθεί από όσους περισσότερους κατασκευαστές και συνεργάτες είναι εφικτό.