Η Lexus θα αποφύγει τον όρο “αυτόνομη οδήγηση”

Σχετικά άρθρα

Η ναυαρχίδα της Lexus είναι η LS, η πέμπτη γενιά της οποίας παρουσιάστηκε φέτος στο σαλόνι του Detroit. Το νέο υπερπολυτελές σεντάν των Ιαπώνων θα φέρει όπως προστάζει η μόδα, συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Για άλλη μια φορά θα επαναλάβω πως τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης δεν σημαίνει πως το αυτοκίνητο πάει μόνο του, αλλά πως μπορεί να κάνει αυτόματα κάποιες (για την ώρα απλές) λειτουργίες, όπως το lane keeping. Βέβαια το κοινό με τεχνολογικές ευαισθησίες έχει γίνει ανυπόμονο εξαιτίας της Tesla που διαφήμισε το σύστημά της ως πλήρως αυτόνομο, ενώ η πραγματικότητα ήταν κάπως πιο πεζή.

Οι Ιάπωνες δεν θέλουν να πουν μεγάλα λόγια ή να δημιουργήσουν εντυπώσεις, αλλά να παρουσιάσουν κάτι απολύτως ασφαλές και λειτουργικό. Έτσι για την ώρα θα αποφύγουν κάθε αναφορά στην αυτόνομη οδήγηση και όλα τα νέα αυτοματοποιημένα συστήματα οδήγησης που θα έχει το νέο LS θα ονομαστούν απλώς οδηγικές βοήθειες. Μάλιστα το έχουν πάρει πολύ σοβαρά και δεν θα αφήνουν τον οδηγό να πειραματιστεί με τις δυνατότητες των συστημάτων του LS. Για να καταλάβεις τι εννοώ, θα έχουν ένα σύστημα από αισθητήρες που θα ανιχνεύει αν ο οδηγός κρατάει το τιμόνι και είναι σε εγρήγορση.

Εάν αντιληφθεί πως ο οδηγός δεν κρατάει το τιμόνι ή πως είναι απαθής, τότε θα τον προειδοποιεί να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο, ειδάλλως θα θέτει σε λειτουργία την κόρνα και τα αλάρμ, προειδοποιώντας έτσι τους γύρω οδηγούς πως κάτι δεν πάει καλά. Έπειτα θα επιβραδύνει και θα προσπαθεί να ακινητοποιηθεί ασφαλώς, θα ξεκλειδώνει τις πόρτες και θα καλεί τις αρχές. Πολλοί θα σκεφτούν πως η αντίδραση αυτή είναι κάπως υπερβολική, αλλά σκοπός αυτής της “υπερβολής” είναι ο οδηγός αφενός να έχει πάντα την προσοχή του στον δρόμο και αφετέρου σε περίπτωση που πάθει κάτι, να μην είναι επιβάτης σε ένα ακυβέρνητο όχημα. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που κάποιοι αποκοιμήθηκαν ή έχασαν τις αισθήσεις τους με αποτέλεσμα να τρακάρουν.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...

Τέλος τα Lexus LC και RC στην Ευρώπη

Η Lexus αφαίρεσε τα LC και RC από τους τιμοκαταλόγους της στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι η premium ιαπωνική εταιρία πλέον πουλά μόνο...