Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε πως ανακαλεί 3 εκατομμύρια αυτοκίνητά της με diesel κινητήρες στην Ευρώπη, προκειμένου να τοποθετήσει σε αυτά νέο λογισμικό, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη κρίση για μία πιθανή απάτη της σχετικά με τις εκπομπές ρύπων και να γλιτώσει πιθανά μεγάλα πρόστιμα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με σκοπό τον περιορισμό των εκπομπών οξειδίου του αζώτου των Euro5 και Euro6 κινητήρων των αυτοκινήτων της. Η εταιρεία αναμένεται να ξοδέψει 220 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα ανάκλησης θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει μπει στο στόχαστρο των γερμανικών Αρχών, καθώς μόλις πριν δύο μήνες οι εισαγγελικές Αρχές της Στουτγάρδης έκαναν έφοδο στις εγκαταστάσεις της. Οι γερμανικές Αρχές ελέγχουν διεξοδικά την αυτοκινητοβιομηχανία για το ενδεχόμενο απάτης σχετικά με τις εκπομπές ρύπων, που περιλαμβάνει δύο μηχανές που χρησιμοποιεί η Mercedes. Η Daimler ερευνάται, επίσης, στις ΗΠΑ για υπερβολικές εκπομπές ρύπων.

Σε αντίθεση με την Volkswagen, η οποία παραδέχθηκε ότι εξαπάτησε τις ρυθμιστικές Αρχές, η Daimler αναφέρει ότι εφάρμοσε κανονισμούς που επιτρέπουν τη μείωση των εκπομπών ρύπων για την προστασία της μηχανής των αυτοκινήτων.